Wat is de prijs van ouderlijke stress?

Het opvoeden van een kind is tegenwoordig stressvoller, vooral vanwege de toenemende plichten van kinderen en ouders. Zomers in de stad, middagen in het park en dergelijke activiteiten zijn langzaam veranderd in buitenschoolse activiteiten die kinderen en volwassenen onder druk zetten.
Wat is de prijs van ouderlijke stress?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Er is geen twijfel over dat het hebben van een kind een zegen is. Maar de prijs van ouderlijke stress die het opvoeden van een kind met zich meebrengt, is een heel andere zaak. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het opvoeden van een kind bijna hetzelfde is als het lopen van een marathon.

Wanneer een vrouw zwanger is, vertellen anderen haar dat stress een risicofactor is en dat het de ontwikkeling van de baby kan beïnvloeden. Het leven van een vrouw verandert echter vrijwel zodra de baby geboren is. Het is dan niet zo eenvoudig om stress te vermijden.

Een groot deel van stress komt voort uit een trend: kinderen veel buitenschoolse activiteiten te laten doen. In veel gevallen dragen deze activiteiten bij aan het schuldgevoel van de ouders voor het niet genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen.

Een gestreste moeder

Advies voor moeders

Wanneer de baby is geboren, weten maar weinig ouders hoe ze met stress om moeten gaan of hoe ze een stressvolle omgeving in het huishouden kunnen vermijden. In veel gevallen denken mensen zelfs dat je als ouder ‘alles onderweg moeten leren’.

Niemand maakt zich dus druk om uit te leggen hoe je dit alles kunt beheren. Aan de andere kant, als de moeder ook een professionele carrière heeft, maakt dat het meestal niet eenvoudiger.

Dit feit is op zichzelf al heel stressvol. Experts bevelen ook andere gewoonten aan, die anders alles nog veeleisender maken, zoals het laten slapen van de pasgeborene in de slaapkamer van de ouders, maar niet in het bed van de ouders.

Daarnaast moet de moeder voorzichtig zijn met wat ze eet als ze borstvoeding geeft. Ook is er het maatschappelijke idee dat als een vrouw weer aan het werk gaat, ze niet genoeg van haar baby houdt. Maar, als ze niet weer aan het werk gaat, dan houdt ze niet genoeg van zichzelf.

Voortdurend dingen doen voor je kind en ouderlijke stress

Al deze factoren veranderen ouders in vermoeide en gestreste mensen; mensen die in alle hoeken kijken om zoveel mogelijk tijd te krijgen.

Zodra de kinderen oud genoeg zijn om muzieklessen te volgen, lid te worden van een sportteam of een andere taal te leren, dan kan de stress nog verder toenemen. Ze brengen naar hun activiteiten, ze ophalen, hun schema bijhouden…

Deze activiteiten vereisen naast tijd ook de financiële middelen om de inschrijving en de maandelijkse kosten te betalen. Soms vragen ouders zich af: “Kan ik een betere opleiding voor mijn kinderen betalen?” wat leidt tot restrictievere gezinsbudgetten en extra werkuren om geld te verdienen voor genoemde activiteiten.

De echte prijs van ouderlijke stress

Langdurig onder deze stress zijn is van invloed op de gezondheid. Maagpijn, hoofdpijn en spierpijn kunnen het resultaat zijn. De gevolgen op lange termijn zijn nog gevaarlijker en omvatten onder andere hoge bloeddruk, hartaandoeningen, angst en depressie.

Dit verwijst allemaal naar de gezondheid van de ouders. Maar de waarheid is dat ouderlijke stress ook de kinderen treft. Vanaf het moment dat ze zwanger worden, kan de stress van de moeder de gezondheid van de baby beïnvloeden.

Uit een onderzoek naar dit aspect (link in het Engels) blijkt zelfs dat maternale stress tijdens de zwangerschap de fysiologie en mentale stabiliteit van een kind kan beïnvloeden.

Bovendien hebben kinderen met ouders die last hebben van stress en angst tijdens hun eerste kinderjaren de neiging om het door te geven aan de volgende generatie. Het lijkt er ook op dat een sterk controlerende opvoedingsstijl de angstgevoelens nog meer verhoogt.

Ouderlijke stress heeft invloed op de kinderen

Je hoeft je niet te haasten om een goede ouder te zijn

Volgens al deze gegevens is de voor de hand liggende conclusie dat gestreste ouders op de een of andere manier een gevaar vormen voor zichzelf en hun kinderen. Te veel activiteiten en opties om als kind te slagen kunnen averechts werken als stress vaak aanwezig is.

Misschien is het tijd om het wat langzamer aan te doen en alles opnieuw te evalueren. Misschien zijn te veel activiteiten niet nodig of kun je ze vervangen door andere, meer ontspannende activiteiten.

Hoewel je misschien denkt dat de activiteiten in de buurt van je huis niet de beste zijn, moet je er rekening mee houden dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je gezin zeker belangrijker is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • LoBue, Vanessa (2019) The Cost of Parental Stress. Does the push for hands-on, intensive parenting come at too high a cost? Psychology Today. Recuperado de https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-baby-scientist/201905/the-cost-parental-stress
  • Parkes, A., Sweeting, H., & Wight, D. (2015). Parenting stress and parent support among mothers with high and low education. Journal of family psychology : JFP : journal of the Division of Family Psychology of the American Psychological Association (Division 43), 29(6), 907–918. doi:10.1037/fam0000129
  • Kaplan, L. A., Evans, L., & Monk, C. (2008). Effects of mothers’ prenatal psychiatric status and postnatal caregiving on infant biobehavioral regulation: can prenatal programming be modified?. Early human development, 84(4), 249-256.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.