Kinderen leren ontspannen met de volgende oefeningen

Kinderen leren ontspannen met de volgende oefeningen

Laatste update: 01 januari, 2019

Spelen vormt een integraal onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Kinderen moeten rennen, springen, dansen, bewegen en fratsen uithalen. Soms moeten ze echter ook ontspannen en rustig zijn. In dit artikel stellen we jou enkele oefeningen voor waarmee kinderen leren ontspannen.

De oefeningen zullen positieve effecten hebben op zowel hun lichamelijke als hun geestelijke gezondheid.

Als je kinderen deze technieken leert, dan zullen ze de kracht vinden om hun eigen angstgevoelens, stress en slapeloosheid te laten dalen. Ze zullen ook in staat zijn hun emoties te beheersen en zich beter te gedragen.

Bovendien bevorderen deze oefeningen hun gemoedstoestand. En het beste van al is dat het helemaal niet saai is om hen in deze ontspannen en rustige staat te krijgen. Welkom bij een leuke ontspanning!

Hoe kunnen we kinderen leren ontspannen?

De methoden van Jacobson en Schultz

De methode van Jacobson is één van de populairste oefeningen ter wereld waarmee kinderen leren ontspannen. De techniek houdt in dat je verschillende spieren of spiergroepen samentrekt en daarna ontspant.

Het is heel eenvoudig. De kinderen gaan op de grond liggen. Je vraagt de kinderen om verschillende delen van hun lichaam op te spannen en dan weer los te laten.

De kinderen zullen merken hoe een geleidelijke ontspanning zich over hun hele lichaam verspreidt. Je kan de oefening beginnen met individuele spiergroepen zoals de handen of de nek. Als de kinderen wat meer ervaring hebben, kan je de oefening geleidelijk moeilijker maken.

De methoden van Jacobson en Schultz, ontspanning voor kinderen

De methode van Schultz is een autogene (spontaan optredende) ontspanningsoefening die geschikt is voor kinderen ouder dan zes jaar. Schultz heeft de methode in twee niveaus opgesplitst: het bovenste en het onderste. De methode is gebaseerd op de gewaarwordingen van gewicht en warmte.

De kinderen liggen op de grond. Je vraagt hen om zich te concentreren op de delen van hun lichaam die meer lijken te wegen (benen of armen) en die het warmst aanvoelen. Zodra het kind een verandering voelt en het gevoel krijgt dat het als het ware vrij van spanning en gewicht is, doe je hetzelfde met het bovenlichaam. Ga zo verder tot alle spieren ontspannen zijn.

Je kan het ook gemakkelijker maken voor het kind om de opdrachten te volgen. Stel hen voor zich in te beelden dat ze net een robot zijn. Ze moeten dus op een heel stijve en robotachtige manier bewegen. Om te ontspannen worden ze een lappenpop met een zacht lichaam zonder enige spierspanning.

Het spel van rejoue

Rejoue is één van de leukste oefeningen waarmee kinderen leren ontspannen. In het Frans betekent rejoue “herhalen”. Tijd om deze oefening eens te proberen!

Volgens deze methode bestaat de essentie van het leven uit paren van tegenstellingen. We hebben dus warm-koud, dag-nacht, op-neer, zwart-wit, activiteit-rust, enzovoort. De rejoue-techniek verenigt ontspanningsoefeningen voor kinderen op basis van deze paren.

Bij deze oefening gebruikt men vooral één beweging: wiegen. Men gaat er van uit dat wiegen de beweging van een schommelstoel nabootst. Het kind gebruikt dus de meeste spiergroepen om voorwaarts, achterwaarts, naar de ene kant en daarna naar de andere kant te wiegen.

Deze dualiteit speelt een rol wanneer het kind sommige delen van het lichaam moet opspannen maar andere moet laten verzachten en ontspannen. Ze zullen er alleen in slagen om op een doeltreffende manier te wiegen als hun lichaam zich voldoende ontspant.

Een andere spel is rekken. Het leert kleine kinderen om een onderscheid te maken tussen de gewaarwordingen bij het rekken en die bij het ontspannen.

Je vraagt het kind bijvoorbeeld om de armen te spreiden en aan beide kanten zo ver mogelijk te strekken. Ze moeten enkele seconden in die houding blijven staan. Daarna vraag je hen om langzaam te ontspannen. Nadat ze deze oefening enkele keren uitgevoerd hebben, zullen ze een tinteling in het lichaam voelen.

Activiteiten met vrienden

Soms rennen kinderen achter elkaar aan. Dan is het moeilijk om hen tot rust te brengen. Ze hebben het dan ook veel moeilijker om zich na zoveel opwinding te concentreren en te focussen. Je kan hier de activiteit met de plumeau proberen. Met dit spel kunnen kinderen leren ontspannen.

Het is heel eenvoudig. Zet op de achtergrond wat ontspannende muziek op. Verdeel de groep kinderen in paren. Eén kind gaat op de grond liggen. Het andere kind gebruikt een plumeau om op het ritme van de muziek op het lichaam van zijn partner te spelen. Daarna wisselen ze.

Er bestaat nog een andere activiteit die lijkt op de vorige en waarbij je een zachte bal gebruikt. Deze oefening doen de kinderen ook per twee. Eén kind gaat op de grond liggen met gesloten ogen. Het andere kind masseert het lichaam van zijn partner met een kleine, zachte bal alsof ze zeep aanbrengen.

Leuke beelden visualiseren

Kinderen zijn in één gebied heel erg goed en dat is op vlak van verbeelding. Hun manier van denken is enorm vrij. We kunnen dit gebruiken om hen te helpen ontspannen. Eén manier om hen tot rust te brengen is door middel van visualisatie.

Je vraagt het kind om op de vloer te gaan liggen en zich gedurende enkele minuten op zijn ademhaling te concentreren. Daarna vraag je hen om te letten op wat jij hardop zegt. Vraag hen om zich een groot en vredig veld voor te stellen. Het gras in dit veld is perfect geknipt. Je vraagt hen het veld te ruiken, de vogels te horen zingen of de bloemen te voelen.

Leuke dingen visualiseren werkt ontspannend

Visualisatie is heel veelzijdig. Je kan het persoonlijk maken en om het even welk landschap gebruiken: het strand, de bergen. Je kan zelfs praten over geuren. Zoals je kan zien, zijn de mogelijkheden alleen maar beperkt door jouw verbeelding. Het voornaamste doel is de kinderen helpen om plezier te maken terwijl ze zich ontspannen.

Doe het daarom op zo’n manier dat ze het niet als werken zien. Belangrijk is hier dat de volwassenen ervoor zorgen dat ze op vlak van gedrag een geschikt voorbeeld zijn voor de kinderen. Je mag namelijk niet vergeten dat imitatie een belangrijke manier is waarop kinderen nieuwe dingen leren.

Nog een laatste opmerking: deze oefeningen waarmee kinderen leren ontspannen, werken ook bij volwassenen. Het is tenslotte goed om jong van hart te blijven! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.