Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders

In dit artikel geven we je vijf goede gewoonten voor fulltime moeders.
Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Fulltime moeders doen geweldig werk, maar kunnen soms vergeten om voor zichzelf te zorgen. Zorgen, uitputting en multitasking kunnen hun emotionele gezondheid negatief beïnvloeden.

Het is een veelvoorkomend probleem, dus laten we eens kijken naar 5 zelfzorggewoonten van gezonde fulltime moeders die kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen.

Maar voordat je begint, moet je er rekening mee houden dat deze gewoonten moeilijk toepasbaar kunnen zijn. Het leven brengt vaak onvoorziene gebeurtenissen met zich mee die zelfs de best ingediende plannen verstoren, waardoor het erg belangrijk is om flexibel te zijn.

Maak je dus geen zorgen als je de volgende gewoonten niet in de praktijk kunt brengen of sommige ervan moet veranderen. Vergeet niet om voor jezelf te zorgen, wanneer je maar kunt.

1. Plan tijd voor jezelf

Fulltime moeders hebben nog steeds tijd voor zichzelf nodig om voor hun eigen behoeften te zorgen. Het probleem is als je een fulltime moeder bent je zeker het grootste deel van de dag druk bent. Een goede optie is om vroeg in de ochtend op te staan. Terwijl iedereen slaapt, kan je een paar rustige minuten voor jezelf hebben.

Tips voor fulltime moeders

Profiteer van deze tijd alleen door je dag te organiseren en te plannen. Je kan ook sporten, een boek lezen, een ontspannend bad nemen of gewoon een rustig ontbijt eten. Het gaat erom iets te doen dat je leuk vindt dat op een ander moment van de dag onmogelijk is.

Fulltime moeders zijn er altijd voor iedereen, maar ze moeten ervoor zorgen dat ze tijd vrijmaken voor zichzelf.

2. Spendeer quality time met je kinderen

Fulltime moeders brengen bijna hun hele dag met hun kinderen door. Maar fysiek bij hen zijn betekent niet noodzakelijk dat je quality time met ze doorbrengt.

Als je de meeste tijd besteedt aan het disciplineren of instructies geven in plaats van te spelen met de kinderen, help je hun ontwikkeling niet. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de tijd die je met je kinderen doorbrengt echt quality time is?

Stop met wat je doet, ga zitten en speel met je kinderen. Luister naar ze, lach en wees gewoon gek. Het is niet alleen essentieel, het is net zo nuttig voor moeders als voor kinderen. Het versterkt familiebanden en helpt je verbinding te maken met het meisje dat je ooit was. Jeugdig, onschuldig en alles met frisse ogen zien.

3. Geniet van kind-vrije tijd

Als je een moeder bent, zijn je kinderen de belangrijkste mensen in je leven. Maar zoals we eerder al zeiden, is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, en het is ook belangrijk om tijd zonder je kinderen te hebben. Je kan bijvoorbeeld wat tijd met vrienden doorbrengen of met je partner uit eten gaan.

Moeder zijn en kinderen krijgen, betekent niet dat je alles met ze moet doen. Denken dat je altijd je kinderen bij je moet hebben, kan vriendschappen of je relatie met je partner beschadigen.

Als volwassenen moeten moeders tijd vrijmaken, niet alleen voor hun gezin, maar voor al hun andere relaties. Idealiter zou je de tijd van je gezin moeten afstemmen op je andere relaties, hoewel tijd vrijmaken voor beide wel enige organisatie vereist.

Tijd vrijmaken voor anderen

4. Probeer niet alles te doen

Fulltime moeders hebben veel verantwoordelijkheden en kunnen gaan denken dat ze alles zelf moeten doen en geen hulp van anderen kunnen accepteren. 

Dit creëert een diep verantwoordelijkheidsgevoel waarvan het moeilijk kan zijn om eraan te ontsnappen.  Soms proberen fulltime moeders alles te doen en laten ze geen tijd voor zichzelf over, omdat ze zich schuldig voelen.

De maatschappij lijkt sterke ideeën te hebben over hoe een moeder zou moeten zijn en hoe ze zou moeten handelen. Dit leidt tot veel druk. Geen moeder is echter perfect en voor jezelf zorgen of tijd doorbrengen zonder je kinderen is niet egoïstisch.  Door hier bewust van te zijn helpt het moeders zich minder onder druk te voelen staan en verbetert het hun emotioneel welzijn.

5. Blijf leren fulltime moeders!

Sommige fulltime moeders hebben het gevoel dat ze helemaal geen persoonlijke tijd hebben. Ze wijden hun tijd exclusief aan hun kinderen en laten hun persoonlijke ambities en doelen achter zich. Maar zelfs in dit gebied is balans het sleutelwoord.

Dankzij internet is het voor iedereen mogelijk om te blijven leren en zich professioneel te ontwikkelen. Via online cursussen bijvoorbeeld, of zelfs door vanuit huis te werken.

Fulltime moeders moeten doelen hebben die verder gaan dan de zorg voor hun gezin. Dit zal hen helpen zich meer gemotiveerd, gelukkig en voldaan te voelen.

Doelen voor fulltime moeders

Een toegewijde moeder zijn, is een zeer bevredigende baan. Dat betekent echter niet dat je andere delen van je leven zou moeten verwaarlozen.  Vergeet niet dat, voordat je het weet, je kinderen opgroeien en het nest verlaten. Wat gebeurt er dan?

Je voelt je misschien een beetje leeg. Daarom is het belangrijk om slechts een paar minuten te nemen en die vriend te bellen, wat tijd met je partner door te brengen of meer te weten te komen over je interesses.

Hoe zit het met jou, ben je een fulltime moeder? Neem je een aantal van deze gewoonten op in je dagelijkse routine? 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.