Onze levensdoelen vervullen ongeacht onze leeftijd

november 23, 2018

Onze levensdoelen geven ons een gevoel van richting. Nadat mensen deze doelen hebben vastgesteld, richten ze zich er meestal op om deze doelen te proberen te bereiken. Dit heeft vaak een wisselend succes.

Hierdoor kunnen ze een duidelijker beeld krijgen van wat er echt toe doet in het leven. Deze levensdoelen zullen ons onderweg obstakels geven maar deze obstakels geven ons de motivatie om ze tegelijkertijd te overwinnen.

Onze levensdoelen variëren sterk per individu. Doelen maken het echter mogelijk dat mensen zich focussen. Door dit te doen, zijn de acties van elke persoon meestal in overeenstemming met hun doelstellingen. Met doelen kunnen we een pad bepalen en onze voortgang evalueren.

Het vervullen van de doelstellingen geeft ons een gevoel van voldoening en persoonlijke vervulling. Dit verhoogt op zijn beurt ons geluk en zelfvertrouwen.

“Om een ​​probleem op te lossen of om een ​​doel te bereiken, hoef je … niet alle antwoorden van tevoren te weten. Maar je moet een duidelijk beeld hebben van het probleem of het doel dat je wilt bereiken. “
-W. Clement Stone-

Up: een avontuur met een twist

Up is een animatiefilm uit 2009. Hij werd geregisseerd door Peter Docter, winnaar van twee Academy Awards, en geproduceerd door Disney en Pixar. Aan het begin van de film ontmoeten we Carl Fredricksen. Carl is een verlegen jongetje met een idool: de ontdekkingsreiziger Charles Muntz.

De avonturen van Muntz worden in zijn kinderjaren getoond in bioscopen. Op een dag wordt Muntz er echter van beschuldigd zijn archeologische vondsten te fabriceren of uit te vinden. De kleine Carl is intens verdrietig als hij dit nieuws hoort.

Carl kent echter een meisje met de naam Ellie. Dit meisje biecht op dat ze ook fan is van Charles Muntz. Ook vertelt ze dat zij de oprichter is van zijn fanclub. Ellie onthult haar plan: het hoofdkwartier van de club naar Paradise Falls brengen. Carl weet dat Paradise Falls het gebied is dat Muntz in het Amazonegebied heeft verkend.

Carl en Ellie

Ellie en Carl beloven elkaar te helpen deze reis te maken. Ze blijven vrienden, gaan uiteindelijk trouwen en verhuizen naar het oude huis waar Ellie haar fanclub heeft.

Carl en Ellie beginnen vervolgens te sparen voor hun reis naar Paradise Falls. Verschillende omstandigheden in hun leven dwingen hen echter al hun spaargeld te spenderen. De mogelijkheid om die lange reis te maken, lijkt steeds verder weg.

Ze bereiken samen uiteindelijk de ouderdom en Ellie wordt helaas plotseling ziek en sterft. Ze slagen er nooit in hun droomreis naar Paradise Falls te maken.

Mr. Fredricksen: een leven gericht op doelen

Carl Fredricksen, nu weduwnaar en nogal chagrijnig, is diep bedroefd en getroffen door de dood van zijn vrouw. Gedwongen om het huis te verlaten waar hij zijn hele leven heeft gewoond, besluit hij tot een drastische actie en maakt hij een plan.

Hij slaagt erin om duizenden heliumballonnen aan zijn huis te hechten en op te blazen op de dag dat hij uitgezet zal worden. Zijn huis komt op wonderbaarlijke wijze los van de grond en vliegt richting vrijheid. Carl is eindelijk op weg naar Paradise Falls.

Met de hulp van kleine Russell, een jonge avonturier, zal Carl uiteindelijk Paradise Falls bereiken. Bovendien zal hij daar ook zijn jeugdheld ontmoeten: Charles Muntz.

Het leven van Carl Fredricksen is een voorbeeld van doorzettingsvermogen bij het bereiken van onze levensdoelen. Zowel Carl als Ellie leefden een gelukkig leven. Beiden werkten samen om deze droomreis te realiseren.

Ook al waren ze uiteindelijk niet in staat om het samen te doen, alleen al sparen voor een doel is een prestatie op zich. En op zijn oude dag houdt Carl zijn belofte aan Ellie en reist hij naar de Amazone. Hij bereikt zijn doel en krijgt daarmee zelfs een nieuwe familie.

Levensdoelen op oudere leeftijd

Elke persoon creëert verschillende doelen en doelstellingen gedurende zijn of haar hele leven. Deze doelen veranderen in de loop van de tijd. Dit komt door veranderende vaardigheden en interesses van de persoon.

Op oudere leeftijd nemen onze vaardigheden af. Een bejaarde moet zich voortdurend aanpassen en zijn of haar doelen daarop aanpassen. Dit is de enige manier om ten volle te genieten van de ouderdom.

Door ouderdom worden we ons bewust dat tijd nu een beperkte bron is. Deze kennis verandert hoe iemand handelt. Wetende dat er een eindige hoeveelheid tijd over is voor ons zal ons in staat stellen doelen te herformuleren om ze aan te passen aan deze nieuwe realiteit.

Levensdoelen bereiken UP

Wat vaak gebeurt, is dat onze doelen op oudere leeftijd anders zijn dan die we hadden toen we nog jong waren. Over het algemeen zijn de doelstellingen van jongeren gebaseerd op hun opleiding en hun vriendschappen. Onze doelen in onze latere jaren veranderen meestal. Ze worden vaak meer geassocieerd met vrije tijd- en hobby’s, maar ook met onze gezondheid.

Daarom is het vaststellen van persoonlijke levensdoelen op latere leeftijd van groots belang. Bezig zijn is een van de dingen die de meeste betekenis geeft aan ons bestaan. Onze doelen bieden de nodige motivatie om deze fase van het leven onder ogen te zien.

Onderzoek heeft aangetoond dat het voor ouderen erg gezond is om te overwegen om de levensdoelen die ze in hun jeugd hadden opnieuw na te jagen.

Onze doelen op oudere leeftijd kunnen nog steeds op de een of andere manier in verband worden gebracht met onze interesses tijdens de jonge volwassenheid. Op deze manier is het misschien gemakkelijker om de motivatie, energie en middelen te vinden die we nodig hebben voor deze nieuwe doelen.

Het belang van optimistische mensen

Naast wat hierboven staat beschreven is optimisme altijd een groot pluspunt op oudere leeftijd. Mensen die deze kwaliteit in hun leven hebben, kunnen een anker voor ouderen zijn en hen helpen om door te gaan in moeilijke tijden.

Voor ouderen kunnen deze mensen een grote bron van motivatie zijn, en de perfecte reisgenoten om hun levensdoelen te bereiken, net zoals we in de film Up zien.

Ja, het is waar dat leeftijd ons kan distantiëren van sommige van onze doelstellingen. Er is echter altijd de mogelijkheid om deze doelstellingen aan te passen aan onze huidige omstandigheden of mogelijkheden.

Op 60-jarige leeftijd kunnen we niet verwachten dat we aan Olympische turnkampioenschappen meedoen. Maar wat we wel kunnen doen, is betrokken raken bij activiteiten. Daarin kunnen we het zelfs opnemen tegen mensen van onze eigen leeftijd die dezelfde interesses delen.

Hoe dan ook, er is altijd één doel dat we allemaal zouden moeten hebben, zelfs op oudere leeftijd. Welk doel is dat? Niets anders dan het doel onze angsten te overwinnen. Dat doel heeft geen leeftijdsbarrières en de film Up is daar een perfect voorbeeld van.