Maak kennis met de 6 meest doeltreffende motivatiemethoden

september 14, 2018

Wanneer je geen redenen vindt om gelukkig te zijn, is het moeilijk om in slaap te raken. Omdat je geen levensdoelen hebt, krijg je het moeilijk om op te staan en te gaan werken. In perioden als deze moet je doeltreffende motivatiemethoden leren kennen. Die zullen je tegenhouden om niet te verdrinken.

Dit gevoel van wanhoop en uitputting is soms verbonden met ‘asthenie’. Vermoeidheid, stress en ontmoediging kunnen het begin zijn van een depressie als je niets probeert te doen om het te voorkomen. Dingen als seizoensgebonden veranderingen zullen je gemoedsstemming niet op een negatieve manier beïnvloeden. De voorwaarde is wel dat je ze met optimisme en positiviteit aanpakt.

De meest doeltreffende motivatiemethoden zijn die waarbij je echt jouw deel moet doen. Het is niet genoeg dat je zegt dat je wil veranderen. Je moet ook je woorden in daden omzetten. In elk van ons is er een enorme kracht aanwezig. Maar het is onze verantwoordelijkheid om te kiezen wat we ermee doen.

“…de sterken doen wat ze kunnen en de zwakken lijden wat ze moeten.”

-Thucydides-

De meest doeltreffende motivatiemethoden

De meest doeltreffende motivatiemethoden

1. Maak een lijst van je doelstellingen op korte en lange termijn

Het evenwicht bewaren tussen werk, to-do’s, relaties, ambities en de rest is soms bijna een onmogelijke opdracht. Ga even zitten en maak een lijst van wat je op korte en lange termijn wil bereiken. Concentreer je eerst op de meer realistische en haalbare dingen. Daarna laat je jezelf toe om groots te denken.

Inzet en vastberadenheid zijn uitzonderlijke eigenschappen. We weten allemaal dat geluk niet uit zichzelf optreedt. Je moet er klaar voor zijn. Het is dus fundamenteel dat je doelen vooropstelt. Dit zal je ertoe aanzetten om dingen na te streven. Uiteindelijk kan dit dan jouw kijk op allerlei soorten dingen veranderen.

2. Doe alsof je je gemotiveerd voelt

Het lijkt misschien flauw. Maar het is volledig waar. Stel dat je tegen een kind zegt dat het dom is, ook al is het het slimste kind van de klas. Dan zal het kind na verloop van tijd op precies die manier reageren. Het zogenaamde Pygmalion-effect is verantwoordelijk voor het naar boven brengen van het beste en het slechtste in elk van ons.

Gedraag je alsof je echt verliefd bent op het leven. Wees vriendelijk, denk positief en spreid vreugde naar anderen. In het begin kan dit moeilijk zijn. Je zal je schijnheilig voelen. Maar je zal zien dat hoe meer je het doet, hoe meer jij het beeld wordt dat je projecteert.

3. Concentreer je op wat je aan het doen bent

Vermoeidheid en apathie is vaak een gevolg van te grote inspanning. Eén van de meest doeltreffende motivatiemethoden die bestaan, is je concentreren op wat je aan het doen bent. Denk niet aan de volgende of de vorige activiteit. Stop zelfs niet om uit te stellen of je af te vragen wat je zal doen als je thuiskomt.

Zorg voor wat voor je ligt. Maak er het beste van alsof je leven ervan afhangt. Je zal spectaculaire resultaten zien. Jouw last zal lichter voelen en zal vroeger klaar zijn.

4. Gebruik humor als een wapen

Lachen is één van de beste natuurlijke medicijnen. Het maakt endorfines vrij. Dat zijn de zogenaamde “gelukshormonen”. Na een goede lachsessie voel je je ontspannen en positief. Dit heeft duidelijk een effect hoe je de dingen ziet.

Omring jezelf met leuke mensen en bewaar een goed gevoel voor humor. Ga naar optredens van stand-upcomedians. Ga komische films kijken in de cinema. Geniet van een goed satirisch boek. Je zal vaststellen dat het leven niet zo grijs als je vroeger dacht. Gelukkig zijn is geen keuze. Het is een verplichting.

Verandering van omgeving kan motiverend werken

5. Overweeg een verandering van omgeving

Een verandering van omgeving kan nooit kwaad. Neem de beslissing om elke dag iets spontaan te doen, een activiteit die jouw routine volledig doorbreekt. Luister naar muziek die je nog nooit gehoord hebt. Doe een uitstap naar een plaats waaraan je nog nooit gedacht hebt. Of organiseer een verrassingsontmoeting met je vrienden. Je kan jezelf ook toelaten om iets te eten dat gewoonlijk niet tot je voeding behoort.

Eentonigheid kan erg gevaarlijk zijn. Probeer je geest en je emoties actief te houden. Begin iets te studeren dat jou interesseert. Daag jezelf uit iets te doen dat jouw hart miljoen tellen per uur laat slaan. Het is nooit te laten om te beginnen leven.

6. Verwen jezelf

Hou van jezelf. Maar doe dit niet alleen op een oppervlakkig en metaforisch vlak. Zorg voor je lichaam en behandel het alsof het jouw tempel is. Gun jezelf tijd om te ontspannen en je geest te legen. Lees met een glas wijn een goede mysterieroman. Ga sporten en voel je vrij.

Behandel jezelf op die manier waarop je hebt geleerd anderen te behandelen: elegant, vriendelijk en beleefd. Vele van onze problemen treden op omdat we dit bij mensen in het algemeen toepassen maar nooit specifiek voor onszelf. Verwen jezelf zoveel als je kan.

Motivatie kan op elk moment optreden. Maar vóór het komt, moeten we voor alle mogelijkheden openstaan. De meest doeltreffende motivatiemethoden focussen op proberen een positieve houding te bewaren, nieuwe dingen te doen en zich op doelstellingen te concentreren. In het begin kan het wat inspanning vergen. Maar alles wat de moeite waard is, vereist werk.