De kracht van glimlachen en lachen

De kracht van glimlachen en lachen

Laatste update: 07 maart, 2018

Ik glimlach en ik voel me goed; ik maak iemand aan het lachen en het maakt me gelukkig. Als ik glimlach, voel ik me minder gespannen. Als ik het moeilijk heb, heb ik het gevoel dat ik het aankan als ik glimlach. Glimlachen en lachen ontspant me en leidt me af.

Is het waar dat lachen ons langer laat leven? Ja, er zit een waarheid in… En weet je waarom? Als je hersenen lachen, komen er endorfines vrij.

Endorfines spelen een rol in alle positieve stemmingen, en vooral als het gaat om het voelen van plezier en het helpen van het verdoven van gevoelens van pijn in de hersenen.

Als we lachen scheiden we ook minder cortisol af, het stresshormoon. Om dit te compenseren geven de hersenen dopamine vrij, een stof die geassocieerd wordt met positieve emoties. Als we lachen laten we ook negatieve energie uit het lichaam los, zoals Freud ons vertelde.

Ik wil niet dat je de kracht van glimlachen en lachen misloopt, dus ik zal je ook vertellen dat wanneer je de gelaatsspieren activeert die verantwoordelijk zijn voor het lachen, je hersenen onmiddellijk dopamine en endorfines gaan vrijgeven, zelfs als je glimlach niet spontaan is.

Dit laatste is heel belangrijk, omdat dit betekent dat we door bewust van uitdrukking te veranderen ook onze gemoedstoestand kunnen veranderen. Verbazingwekkend!

Vrouw die een zonnebloem voor haar oog houdt

Aan de andere kant, wat gebeurt er als anderen ons aan het lachen maken? Nou, je hersenen krijgen zuurstof en je limbische systeem wordt geactiveerd, wat je geheugen verbetert.

Vergeet dus niet om anderen aan het lachen te maken voordat je ze iets vertelt wat je wilt dat ze onthouden. Hun hersenen zullen beter voorbereid zijn op het coderen, bewaren en herinneren van die informatie.

“Een glimlach kost weinig, maar is veel waard. De persoon die een glimlach veroorzaakt is gelukkig en de persoon die een glimlach ontvangt is dankbaar. Het duurt slechts een ogenblik, maar de herinnering duurt soms een leven lang.”

-Mariano Aguirres-

De sociale effecten van glimlachen en lachen

Nu we hebben gezien hoe onze hersenen werken als we lachen, zullen we kijken wat er met anderen gebeurt als we ze een glimlach laten zien.

Eén ding dat we weten is dat lachen ons aantrekkelijker maakt. We houden meer van mensen die graag lachen, dan mensen die dat niet doen, of die vaak somber kijken als we ze ontmoeten.

Glimlachen projecteert een beeld van veiligheid en eigenwaarde, betrouwbaarheid en benaderbaarheid. En als we glimlachen, voelen we ons optimistischer en beter over onszelf. Dat zelfbeeld is merkbaar.

Glimlachen heeft de kracht om anderen te laten lachen, dankzij onze ‘spiegelneuronen’. Deze neuronen zijn verantwoordelijk voor het imiteren van wat we om ons heen zien.

Daarom gaan we soms, als we anderen hard horen of zien lachen, hetzelfde doen zonder te weten waarom. In wezen worden we ‘geïnfecteerd’ door hun positieve energie.

Vader en zoon die samen lol maken

Humor en lachen kunnen ons een nieuw perspectief geven omdat ze onze prefrontale cortex activeren. Dit gebied is verantwoordelijk voor de meest geavanceerde menselijke functies, zoals creativiteit, doorzettingsvermogen, flexibel denken en organisatie. Dit is aangetoond door een studie over lachen en de hersenen die is uitgevoerd in 2010.

Omring jezelf met mensen die je laten lachen

Nu je alle voordelen van lachen kent, weet je dat het de moeite waard is om op zoek te gaan naar mensen die je laten lachen. Optimistische mensen met een glimlach op hun gezicht. Je weet jezelf te omringen met mensen die energie en geluk overbrengen.

Je kunt op zoek gaan naar mensen die weten hoe ze moeten lachen om hun problemen, die de grappige kant van situaties kunnen zien en vooral weten hoe ze om zichzelf moeten lachen. Je wilt graag met mensen zijn die glimlachen en lachen.

Lachende vrienden

Laten we ons inzetten om anderen te laten lachen, dopamine en endorfine vrij te geven, cortisol te verminderen en hun spiegelneuronen te activeren. Ik geloof hierin omdat ik je wil zien lachen. Omdat humor ons helpt tegenslagen te overwinnen en het licht aan het einde van de tunnel te zien.

Ik wil dit doen, want als ik misschien niets meer te bieden heb, kan ik je in ieder geval een goede lachsessie geven…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.