Voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren

Voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 20 januari, 2018

Je geheugen kan om verschillende redenen na verloop van tijd verslechteren. Soms is het verminderde vermogen om goed te functioneren het resultaat van leeftijd, ziekte of gewoon stress. In ieder geval is het altijd mogelijk om stappen te ondernemen om te voorkomen dat deze verslechtering optreedt, of om ervoor te zorgen dat deze minder ernstige gevolgen heeft voor je geheugen. Vandaag kijken we naar voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren.

De beste manier om je geheugen te beschermen, is door voor je hersenen te zorgen. De normale slijtage die gepaard gaat met ouderdom kan worden vertraagd met de juiste voorzorgsmaatregelen, hetzelfde geldt voor de effecten van vele ziekten. Zoals altijd is preventie in deze gevallen de sleutel.

Goede voeding is een bepalende factor om ervoor te zorgen dat de hersenen worden beschermd en correct blijven functioneren. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen rechtstreeks helpen om je geheugen in optimale conditie te houden. Waarom zou je ze dan ook niet opnemen in je dieet? Lees hieronder meer over enkele van de voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren.

“Wij zijn onze herinneringen, wij zijn dat denkbeeldige museum van veranderende vormen, die hoop gebroken spiegels.”

-Jorge Luis Borges-

Voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren

Vis voor je geheugen

Vis is rijk aan prachtige elementen zoals Omega 3 en Omega 6. Deze vetzuren zijn essentieel om de hersenen te voeden en te beschermen. Omega 3 vormt een deel van de grijze massa en de celachtige membranen van de hersenen. Het is aangetoond dat frequent gebruik geassocieerd wordt met betere leerresultaten en een beter humeur.

Zalm als een van de voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren

Vis, met name vette vis, is ook een bron van fosfor, een ander bestanddeel van neurale membranen. Samen beschermen al deze bestanddelen tegen cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen. Ze dragen ​​bij aan het algemene geheugen en de intelligentie. Het is aan te raden om minstens twee keer per week vis te eten.

Gedroogd fruit en noten

Gedroogd fruit en noten zijn een andere fantastische bron van Omega 3 en fosfor. Ze bevatten ook B-vitaminen, magnesium en vitamine E. Dit alles maakt ze tot een belangrijke bondgenoot voor een goede cerebrovasculaire gezondheid. Ze zijn een echte traktatie voor de hersenen.

Het is belangrijk om op te merken dat gedroogd fruit en noten rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten dienen om veroudering in neuronen om te keren. Ze bestrijden vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken. Er is niets gezonder dan elke dag een handvol noten eten.

Bessen

Bessen bevatten veel componenten die geweldig zijn voor je gezondheid. Een van de belangrijkste van deze componenten zijn de antioxidanten die, zoals we eerder hebben uitgelegd, het lichaam beschermen tegen oxidatie. Op deze manier worden de effecten van het verstrijken van de tijd in de hersenen voorkomen en gematigd. Tegelijkertijd beschermen ze het geheugen en beperken ze de impact van bepaalde ziekten zoals Alzheimer.

Bovendien helpen bessen bij de communicatie tussen neuronen. Ze hebben ook een belangrijk ontstekingsremmend effect dat schade aan neuronen voorkomt. Experts suggereren dat frambozen de beste optie zijn, omdat ze de hoogste concentratie aan antioxidanten bevatten.

Chocolade

Hoewel velen liever wegblijven van chocolade vanwege het hoge caloriegehalte, is de waarheid dat chocolade veel meer voordelen biedt dan ongemakken. Een daarvan is dat het de bloedsomloop stimuleert in sommige delen van de hersenen. Dit komt omdat chocolade de stof flavanol bevat.

Voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren: chocolade

Flavanol is een element waarvan is aangetoond dat het uitstekende effecten heeft op het geheugen, vermoeidheid, slapeloosheid en de tekenen van veroudering. Bovendien versterkt het het vasculaire functioneren. Het is echter ideaal om chocolade in zijn meest natuurlijke vorm te consumeren. Wanneer het te verwerkt is, verliest het veel van zijn gezonde eigenschappen.

Volkoren granen

Alle volle granen zijn fantastisch voor de gezondheid en hebben een positieve invloed op de hersenfuncties. Ze bevatten hoge concentraties foliumzuur en vitamine B6. Beide elementen dragen bij aan het in goede conditie houden van de hersenen. Hun hoge vezelgehalte helpt bij het reguleren van cholesterol en de bloedsuikerspiegel, wat ook de gezondheid van de hersenen beïnvloedt.

Volle granen zijn behulpzaam voor ons geheugen en onze concentratie. Daarom helpen ze ons om ons te concentreren tijdens zeer intellectueel werk. En alsof dat nog niet genoeg was, verminderen ze tevens stress. Het is ideaal om je dagelijkse dieet te baseren op volle granen. Geschat wordt dat volle granen tot 50% van je dieet moeten vormen.

Havermout is een van de voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren

Eten moet een gewetensvolle en verantwoordelijke daad zijn. Onze algemene gezondheidstoestand en de manier waarop we ouder worden, is sterk afhankelijk van de voedingsgewoonten die we ontwikkelen. En het geheugen, dat kostbare vermogen, wordt veel beter beschermd als onderdeel van een goed dieet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.