Wanneer vermoeidheid invloed heeft op mijn geest

Wanneer vermoeidheid invloed heeft op mijn geest

Laatste update: 19 oktober, 2016

Ken je dat gevoel wanneer je gedurende lange tijd achter elkaar last hebt van stress? Wanneer de stress steeds maar aanwezig blijft en nooit meer lijkt weg te gaan, bereiken we een punt waarop we last krijgen van emotionele vermoeidheid.

Angst, depressie of stress kunnen ervoor zorgen dat we last krijgen van deze extreme vorm van vermoeidheid die ons leven op meerdere manieren beïnvloedt, waardoor we een gebrek aan energie ervaren waar we niet overheen kunnen komen. Wanneer vermoeidheid je geest overneemt, dan gaat alle energie uit je lichaam. Dit veroorzaakt een gevoel van zwakheid waar iemand maar moeilijk vanaf kan komen.

Mensen die empathischer of gevoeliger zijn, hebben doorgaans vaker last van acute vermoeidheid, een vorm van vermoeidheid die de emotionele voorzieningen helemaal uitput, wat ervoor zorgt dat de persoon die er last van heeft anderen niets meer te bieden heeft.

Hoe manifesteert vermoeidheid zich echter? Hoe doet het zich voor? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en delen we een paar oplossingen om succesvol met emotionele vermoeidheid om te kunnen gaan.

Heb ik last van emotionele vermoeidheid?

Als je jezelf dit afvraagt, dan heb je waarschijnlijk enkele van de situaties die we hiervoor noemden ervaren: stress, depressie of angst.

Uitputting

Vaak zijn de mensen die last hebben van deze vormen van emotionele vermoeidheid zich helemaal niet bewust van hun symptomen. Hoe komt dit?

Emotionele uitputting veroorzaakt demotivatie, wat er weer voor zorgt dat we onze eigen emoties uit de weg gaan of afwijzen. Deze vorm van vermoeidheid manifesteert zich op verschillende manieren:

  • Gebrek aan motivatie of interesse in het leven.
  • Verminderde energie.
  • Weinig tolerantie voor stress of stressvolle situaties.
  • Het gevoel alsof je vervreemd bent van jezelf en je omgeving.
  • Moeite met concentreren of om de aandacht ergens op te houden.

Emotionele vermoeidheid kan nog veel ernstigere problemen veroorzaken, zowel voor iemands eigen welzijn als voor zijn interpersoonlijke relaties.

Hoewel depressie een van de mogelijke oorzaken is, kan deze vorm van vermoeidheid zelf ook depressie veroorzaken als het niet goed behandeld wordt.

“Er zijn momenten in het leven waarop het verliezen van de controle het enige alternatief is.”

-Paulo Coelho-

We moeten voorzichtig zijn en weten hoe we emotionele vermoeidheid kunnen herkennen wanneer het zich voordoet. Waarom? Omdat het ons attent kan maken op veel ernstigere problemen, zoals een zware depressie, een burn-out of andere ernstigere aandoeningen.

Overwin vandaag nog emotionele vermoeidheid

Ondanks al deze tekenen en waarschuwingen die kunnen wijzen op ernstige aandoeningen, bestaan er voor emotionele vermoeidheid meerdere oplossingen.

Wanneer we ons realiseren dat we last hebben van emotionele vermoeidheid, dan is het tijd om aan de slag te gaan en allereerst te proberen om de stress die de oorzaak is van onze vermoeidheid uit ons leven te bannen.

Vermoeidheid

Hoe komen we echter van stress en angst af? Twee aandoeningen die enorm veel invloed op ons hebben en die honderden andere problemen kunnen veroorzaken.

Enkele tips die je kunt opvolgen om vandaag nog een eind te maken aan die vervelende vermoeidheid zijn:

  • Lichaamsbeweging kan een manier zijn om je geest te helpen ontsnappen aan de stress waar je last van hebt.
  • Een gezonde leefstijl, zoals een gezond dieet, kan een positieve invloed hebben op je emotionele welzijn.
  • Een goede nachtrust is een grote stap om stress te verlichten.
  • Het beoefenen van mindfulness kan ook erg behulpzaam zijn om te leren om je emoties te handhaven.

Dit zijn slechts een paar tips die je kunt toepassen om je te helpen om je probleem met emotionele vermoeidheid op te lossen.

Mindfulness is sterk aangeraden, omdat het verschillende middelen biedt die ons kunnen helpen om onszelf los te koppen van alle dingen om ons heen die stress en spanning kunnen veroorzaken. Daarnaast stelt mindfulness ons in staat om op onszelf te reflecteren en geeft het ons de kans om achter de oorzaak van onze vermoeidheid te komen.

Om emotionele vermoeidheid te overwinnen, moeten we er eerst achter zien te komen waar het door veroorzaakt wordt. Als je een zeer gevoelig en empathisch persoon bent en jezelf afvraagt of je misschien last zou kunnen hebben van vermoeidheid in je geest, let hier dan eens op! Een veel ernstiger probleem kan misschien wel al je aandacht opeisen.

Gelukkig is emotionele vermoeidheid het gevolg van stress, iets dat kan worden tegengegaan met behulp van het advies dat we hierboven gegeven hebben. Wij hopen dat je de informatie in dit artikel behulpzaam vond en dat je het zult gebruiken om een eind te maken aan deze extreme vorm van vermoeidheid die invloed heeft op elk aspect van je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.