7 symptomen van depressie die vaak onopgemerkt blijven

7 symptomen van depressie die vaak onopgemerkt blijven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 maart, 2019

We moeten beseffen dat er veel meer symptomen van depressie bestaan naast de symptomen die we meestal onderzoeken. Er zijn houdingen, geestestoestanden en gedragingen die schijnbaar niets met deze stoornis te maken hebben. In werkelijkheid zijn ze echter diepgaand verbonden met depressie. Vaak kunnen ze dus onopgemerkt blijven.

Een depressie kan op meerdere manieren, in verschillende mate van intensiteit en met diverse vormen van dynamiek tot uiting komen. Niet iedereen met tranen in de ogen is depressief. Het is ook niet zo dat iedereen die glimlacht, gelukkig is. Dat is dan ook de reden dat deze aandoening niet altijd duidelijk is.

Sommige symptomen van depressie worden vaak over het hoofd gezien. Dit betekent niet noodzakelijk dat iedereen die ze krijgt, depressief is.

Het zijn namelijk slechts aanwijzingen die het bestaan van deze stoornis laten vermoeden. Toch moeten we ze allemaal samen en in de context evalueren. In dit artikel bekijken we 7 symptomen van depressie die vaak onopgemerkt blijven.

Symptomen van depressie die onopgemerkt blijven

1. Lichamelijke ongemakken die met geen enkele aandoening verbonden zijn

Dit verwijst naar de spierpijnen, migraine, regelmatige indigestie en plotse duizeligheid die zonder een specifieke reden ineens optreden. De persoon gaat dan naar de arts. De arts slaagt er echter niet in om iets abnormaal in het lichaam van de patiënt vast te stellen. Toch gaat de pijn niet over.

Lichamelijke ongemakken

Het is ook mogelijk dat de persoon geen enkele lichamelijk ongemak ervaart maar toch nog steeds het gevoel heeft dat er iets mis is met zijn gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat een koortslip een teken van leukemie is. Misschien begint hun hart heel snel te slaan. Ze denken dan onmiddellijk dat ze een hartaandoening hebben.

2. Afspraken met anderen annuleren en uitstellen

De waarheid is dat depressieve mensen ophouden met anderen te ontmoeten of met hen samen te zijn. Dit doen ze echter niet met opzet. In werkelijkheid hebben ze eigenlijk geen zin om zich van anderen af te zonderen. Ze voelen zich gewoon te moe om uit te gaan of misschien richten ze hun aandacht op iets anders.

3. Langzaam bewegen

Dit is één van de voornaamste symptomen van depressie die vaak onopgemerkt blijven. De hersenen van een depressieve persoon werken op een andere manier dan de hersenen van iemand die sereen en gelukkig is. Uiteindelijk tast dit hun motorische vaardigheden aan en vertraagt dit hun bewegingen.

Langzaam bewegen

Het kan zelfs lijken alsof de persoon in slow motion beweegt. Bovendien duurt het even voor ze op prikkels reageren. Wanneer je met hen praat, is het net alsof ze moeten mediteren over wat je net gezegd hebt en pas dan in staat zullen zijn om een antwoord te geven.

4. Atopische dermatitis

De wetenschap moet het verband tussen atopische atopische dermatitis en depressie nog vaststellen. De universiteit van Wisconsin heeft echter een onderzoek uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat depressieve mensen vaak aan deze aandoening lijden.

Het kenmerk van atopische dermatitis is het optreden van eczeem op de huid. Dit eczeem veroorzaakt jeuk en pijn. De oorzaak van deze aandoening is nog steeds onbekend. ondanks dit gegeven associëren onderzoekers het toch met de geestestoestand van mensen.

5. Te veel televisie kijken: één van de meestvoorkomende symptomen van depressie

Te veel televisie kijken of veel tijd voor een computer of op een mobiele telefoon doorbrengen is soms een symptoom van depressie. De persoon zal wellicht na verloop van tijd een dwangmatige relatie met het scherm ontwikkelen. Voor hen is dit een manier om te ontsnappen of zichzelf af te zonderen.

Te veel televisie kijken

Die mensen die uren aan een stuk televisie kijken, willen niet nadenken. Ze willen iets dat hen afleidt van de werkelijkheid. Wanneer mensen aan een scherm gekleefd zijn, dan kunnen ze heel erg op zichzelf gericht zijn. Het kan zelfs zover gaan dat ze niet langer in staat zijn om in verbinding te komen met hun omgeving.

6. Een gebrek aan libido

Een langdurig gebrek aan libido is nog een ander symptoom van depressie dat vaak kan onopgemerkt blijven. Beroepskrachten moeten dit aspect echter zorgvuldig evalueren. Het ene houdt immers niet automatisch het andere in.

De voornaamste factor waarmee we rekening moeten houden, is het normale of gewone libidopeil. Als het onder de grens daalt en wegblijft, dan is er iets aan de hand. Voor depressieve mensen is het heel moeilijk om deel te nemen aan erotische en seksuele activiteiten.

7. Regelmatig fouten maken

De geest werkt trager wanneer het depressief is. Depressieve mensen hebben het ook heel moeilijk om zich te concentreren, hun ideeën te ordenen en activiteiten te plannen. Dit verklaart ook waarom ze de neiging hebben om dagelijks kleine fouten te maken.

Een depressieve persoon vergeet vaak dingen en raakt gemakkelijk in de war. Hij of zij is ook gemakkelijk afgeleid. Bovendien hebben ze het moeilijk om nieuwe dingen te leren. Het is soms net alsof die persoon niet volledig aanwezig is.

“Mensen denken dat depressie verdriet is. Mensen denken dat depressie wenen is. De mensen hebben het mis. Depressie is het onafgebroken gevoel verdoofd te zijn. Verdoofd voor emoties, verdoofd om te liegen. ‘s Morgens sta je alleen maar op om gewoon opnieuw naar bed te gaan.”

-Onbekend-

Al deze symptomen van depressie zijn meestal niet echt zichtbaar. De depressieve persoon zelf en de mensen rond hen merken deze symptomen vaak niet. Als jij meerdere symptomen hebt die we in dit artikel besproken hebben, dan is het wellicht een goed idee om er even bij stil te staan. Probeer vast te stellen wat er aan de hand is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estévez, A., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de psicología, 25(1).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.