Kunnen we bij een laag libido van een probleem spreken?

Kunnen we bij een laag libido van een probleem spreken?

Laatste update: 01 augustus, 2018

Als we het over seksuele problemen hebben, dan denken we meestal aan moeilijkheden die te maken hebben met orgasmen. We spreken dan over vroegtijdige ejaculatie of de moeilijkheid die sommige vrouwen hebben om een orgasme te bereiken. Maar zijn dit de enige problemen? Kan ook een laag libido een rol spelen?

Er zijn inderdaad nog andere problemen die je seksleven kunnen beïnvloeden. Want er kan sprake zijn van problemen waarvoor we geen oplossing kennen. Of het kan zelfs gebeuren dat we niet eens weten dat ze een probleem vormen. In dit artikel richten we ons op de fase vóór de seksuele ontmoeting, het moment waarop verondersteld wordt dat het libido opgewekt en gestimuleerd wordt. Lees dus zeker verder en ontdek meer over dit fenomeen!

Wat is de menselijke seksuele reactie?

Om te beginnen is het belangrijk dat we verduidelijken hoe en wat de menselijke seksuele reactie is. Die is opgebouwd uit vijf fasen:

  • Het verlangen: Hier begint de seksuele reactie. De kenmerken zijn de aanwezigheid van seksuele gedachten of fantasieën. Die worden veroorzaakt door het verlangen dat de seksuele activiteit plaatsvindt en door mogelijke hormonale veranderingen.
  • Opwinding: Dit is de tweede fase. Hier ervaren mensen een subjectief gevoel van opwinding. Maar niet alleen dat want het lichaam bereidt zich ook voor op de seksuele activiteit. Er treden met andere woorden veranderingen op in de lichamen  van zowel mannen als vrouwen als voorbereiding op seks.
  • Orgasme: Naast een reeks samentrekkingen in het lichaam van mannen en vrouwen, produceren orgasmen een gevoel en een toestand van genot.
  • Ontlading: Na het orgasme treedt een gevoel van opluchting en ontspanning op. Het lichaam keert dan terug naar zijn eerdere staat vóór de seksuele reactie.
  • Seksuele voldoening: Dit is de subjectieve psychologische component van tevredenheid met de seksuele ontmoeting. Hier eindigt de seksuele reactie.
Man en vrouw kijken naar de zonsondergang

In elke fase kunnen verschillende problemen optreden. Deze moeilijkheden kunnen we op meerdere manieren indelen. Want we kunnen ze bijvoorbeeld als tijdelijk, situatiegebonden of op basis van de ernst van de oorzaak classificeren. Wat betreft het eerste kenmerk is de afwijking altijd primair als het al de hele tijd bestond. In de andere gevallen is het secundair.

Als het in elke situatie aanwezig is, dan kunnen we het algemeen noemen. Maar het is situatiegebonden als er alleen met erg specifieke omstandigheden sprake is van een verband. Kijken we naar de ernst van het probleem, dan is het totaal als het heel ernstig is, of gedeeltelijk als dat niet het geval is. Op vlak van de oorzaken kan het biologisch of functioneel zijn. Dit hangt dan af van de oorzaken.

Problemen met een laag libido

In de eerste fase van de menselijke seksuele reacties kunnen meerdere soorten moeilijkheden optreden. Eén daarvan is een laag libido. Maar ook een te hoog libido kan problematisch zijn.

Maar de stoornis die het meest voorkomt in deze fase, is een geremd libido. Dit kan zelfs leiden tot een afkeer van seks. Seks wordt dan met andere woorden een verplichting. Een persoon houdt dan op er naar uit te kijken als genot. Remming van het seksueel verlangen is de abnormale en aanhoudende daling van het verlangen om seksuele activiteiten uit te voeren.

“Er is slechts één drijvende kracht: het verlangen.”

-Aristoteles-

Waarom gebeurt het? De oorzaken zijn eigenlijk erg verschillend. Laten we eerst naar de relatie kijken. Als er conflicten zijn of een koppel heeft het gevoel dat ze in een sleur vastzitten, of als één van de partners een seksuele stoornis heeft, dan kan dit leiden tot een remming van het seksuele verlangen. Want verlangen ontstaat wanneer we anticiperen op een plezierige situatie. Als we seks dus niet zien als iets dat volledig genotvol is, dan zal er sprake zijn van een laag libido.

Maar ze zijn ook nog andere oorzaken. Op lichamelijk niveau spelen sommige medische problemen en bepaalde medicatie een rol. Orale anticonceptiemiddelen en lichamelijke vermoeidheid kunnen ook problemen veroorzaken.

Psychologische factoren

Er kan ook sprake zijn van psychologische en individuele factoren. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken:

  • angst, stress en depressie
  • een ambivalente seksuele geaardheid hebben
  • traumatische seksuele ervaringen meegemaakt hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de remming verandert in echte seksuele afkeer. Het is een gevoel van extreme walging tegenover seksuele relaties.
Man en vrouw in bed

Het seksuele verlangen is de eerste fase van de menselijke seksuele reactie. Dat betekent dus eigenlijk dat een stoornis op dit vlak een ernstig probleem is. Het is belangrijk dat je professionele hulp van een psycholoog zoekt als je dit probleem hebt. Want je kan veel doen om dit te verhelpen!

Uitgelichte afbeelding met dank aan Sweet Ice Cream Photography, Charlie Hang en Jeremy Bishop.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.