Waarom kan ik geen orgasme bereiken?

Waarom kan ik geen orgasme bereiken?

Laatste update: 22 maart, 2018

Wel een orgasme willen bereiken, maar hier gewoon maar niet in slagen is een sensatie die een hoop vrouwen ervaren tijdens de seks. Er zijn veel meer mensen dan je denkt die geen orgasme kunnen bereiken of die minder genot ervaren.

Het orgasme is uiterst belangrijk in liefdesrelaties. Het is het puntje van de berg van seksueel genot, en ook al is genieten van de reis net zo belangrijk als genieten van het bereiken van het eindpunt, is het een stuk bevredigender om de reis af te kunnen sluiten met een adembenemend uitzicht vanaf de top.

Geen orgasme kunnen bereiken kan voor sommige mensen erg verontrustend zijn. Mensen die dit vaak ervaren kunnen zich er zelfs voor schamen, gaan het onderwerp uit de weg, en weigeren om om hulp te vragen. Dit zorgt er echter alleen maar voor dat het probleem in stand wordt gehouden.

Ik heb nog nooit een orgasme gehad

Het komt veel vaker voor dan je misschien zou denken dat mensen deze explosieve sensatie nog nooit ervaren hebben. Het is zelfs zo dat ongeveer tien procent van alle vrouwen in hun hele leven nog nooit een orgasme heeft gehad, en dat tussen de tien en tweeënveertig procent erg veel moeite heeft om dit punt te bereiken. Anorgasmie, of het onvermogen om een orgasme te bereiken, is onder vrouwen de meest voorkomende seksuele stoornis.

Orgasme

Deze stoornis gaat gepaard met een vertraagd of afwezig orgasme, alsook een verminderd genot. Dit zorgt ervoor dat de mensen die er last van hebben, ook last krijgen van angst en bezorgdheid.

“Anorgasmie staat bekend als de afwezigheid of vertraging van een orgasme, na een normale opwinding, tijdens seksuele activiteit die op basis van soort, intensiteit, duur en stimulatie goed genoeg kan worden genoemd.”

-Handboek psychopahtologie, Belloch-

Heb ik een probleem?

De verschillen tussen vrouwen, of zelfs in één persoon, zijn altijd zeer significant. Er kunnen dagen zijn waarop het veel makkelijker is om opgewonden te raken, terwijl dit op andere dagen vrijwel onmogelijk lijkt, omdat iemand last heeft van spanning, stress en andere factoren.

Bovendien komt het vrij vaak voor dat vrouwen niet in staat zijn om een orgasme te bereiken via vaginale penetratie. De meeste vrouwen hebben handmatige stimulatie van de clitoris nodig om tot een voldaan einde te kunnen komen. Er zijn maar zeer weinig vrouwen die een orgasme kunnen bereiken via enkel vaginale stimulatie.

Niet altijd een orgasme bereiken, of geen orgasme bereiken tijden seksuele geslachtsgemeenschap, is niet voldoende om te zeggen dat je last hebt van anorgasmie. Deze term is bedoeld voor algemenere moeilijkheden waarbij iemand ondanks dat zijn lichaam goed gestimuleerd wordt niet klaar kan komen.

Het niet bereiken van de top houdt niet in dat je niet van de reis kunt genieten

Als je last hebt van een orgasmestoornis, betekent dit niet dat je niet alsnog kunt genieten van seks. Er zijn genoeg vrouwen die geen orgasme kunnen bereiken, maar toch in staat zijn te genieten van hun seksuele avonturen en er bevredigd door kunnen worden. Ze genieten van het moment en het contact dat het biedt.

Orgasme

Vaak zijn we geneigd om seksualiteit te simplificeren, om seks te beperken tot simpelweg penetratie, en om het succes ervan af te meten aan de hand van hoe vaak we klaarkomen en hoe intens onze orgasmes zijn. In werkelijkheid is seksualiteit echter een veel grotere wereld, waar verschillende gebruiken en persoonlijke karakteristieken in het spel komen.

Orgasmes en seksuele geslachtsgemeenschap maken slechts één deel uit van onze seksualiteit. Je een vrouw voelen, denken dat de man niet altijd het initiatief hoeft te nemen, seksuele voorkeuren, rechten en vrijheden, emotionele relaties, en je eigen levensplan zijn allemaal aspecten die onder het idee van seksualiteit vallen.

Een probleem en een oplossing

De meeste gevallen van anorgasmie, ongeveer 95% zelfs, zijn psychologisch van aard. Een strenge opvoeding, slechte seksuele ervaringen, de cultuur waarin je bent opgegroeid, angst om de controle te verliezen, de verkeerde stimulatie, en stress kunnen allemaal van invloed zijn op dit probleem en het probleem zelfs erger maken.

Dit betekent dat wat je doet en denkt een fundamentele rol speelt in de manier waarop je genot ervaart. Je kunt je toestand dan ook verbeteren door de manier waarop je die andere persoon waarneemt en de manier waarop je je naar hem toe gedraagt te veranderen, of de manier waarop je je naar jezelf toe gedraagt in aangename situaties.

Orgasme

De shoring techniek, waarbij je leert om de clitoris tijdens seksuele geslachtsgemeenschap te stimuleren, en masturbatietraining zijn specifieke technieken die je kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Soms kan sekstherapie of partnertherapie ook noodzakelijk zijn om dit probleem te verbeteren.

Als je last hebt van dit probleem, en al meerdere dingen hebt geprobeerd om het op te lossen, maar hier nog altijd niet in geslaagd bent, onthoud dan dat een erkend psycholoog of seksuoloog ook kan helpen om je toestand te verbeteren in relatie tot je seksuele relaties, en om meer van je eigen seksualiteit te genieten.