Geen zin in seks? Ontdek waarom

Geen zin in seks? Ontdek waarom

Laatste update: 22 september, 2016

Waarom gebeurt het dat iemand zijn zin in seks verliest? De stress van ons dagelijkse leven kan er soms voor zorgen dat onze sekslust vermindert. Wat kunnen we hieraan doen?

Verlangen en seksuele opwinding gaan hand in hand. Verlangen is daarom erg belangrijk. Toch kunnen we verlangen zonder opgewonden te zijn en andersom opgewonden zijn zonder enig verlangen te voelen.

In dit artikel zullen we enkele van de oorzaken en oplossingen bespreken, zodat we kunnen afrekenen met ons gebrek aan sekslust. Mis het niet!

De liefde vergeeft een gebrek aan verlangen niet.
-Francis Picabia-

1. Angsten over seks

Seksueel verlangen kan afnemen vanwege bepaalde angsten: de angst om zwanger te raken, niet goed genoeg te zijn, een angst om voor schut te staan etc. Deze angsten kunnen bewust of onbewust zijn en zouden kunnen worden veroorzaakt door een trauma.

Angsten over Seks

Het is belangrijk om deze angsten te erkennen, zodat je ze kunt aanpakken. Hoe beter we onze eigen angsten begrijpen, hoe beter we met ze kunnen omgaan. Geef niet aan ze toe. Laat je angsten je er niet van weerhouden om te genieten van een vol en bevredigend seksleven.

2. Stress en angst

Zoals we eerder al zeiden, zijn stress en angst factoren die bijdragen aan een gebrek aan seksueel verlangen. Het hebben van een vaste routine of het vastzitten in een sleur kan eveneens dit effect veroorzaken. Te veel werken, gevangen zitten in je routine…Vind je niet dat je eens een pauze verdient?

Werken is nodig en zeker positief, maar laat je werk niet je leven leiden en bepalen. Laat stress en angst niet je seksuele verlangen vernietigen tot op het punt dat het problemen veroorzaakt tussen jou en je romantische partner.

3. Misvattingen over seks

Schaam je je nog altijd voor je geslachtsdeel? Vermijd je bepaalde posities omdat je denkt dat ze te onzedelijk zijn? Seks is niet vies. Het is niet iets slechts. Laat dit soort opvattingen en taboes achter je en geniet van seks!

Denken aan verboden en beperkingen zal je alleen maar een gefrustreerd gevoel bezorgen. Stel je open op en geniet. Leer om afstand te nemen van vooroordelen die ons cultureel zijn opgelegd.

4. Communicatieproblemen

Veel stelletjes lijden onder communicatieproblemen. Stelletjes moeten met elkaar praten, elkaar beter leren kennen en vertrouwen opbouwen. Gebeurt dit niet, dan is het niets meer dan logisch dat het seksuele verlangen zal worden aangetast. Dit is normaal. Want langzaam maar zeker worden romantische partners zo volledig vreemden van elkaar.

Communicatieproblemen

5. Lichamelijke problemen

Sommige mensen ervaren een ontzettend sterk gebrek aan seksueel verlangen als gevolg van bepaalde seksuele problemen die hen ervan weerhouden fijne of bevredigende seks te kunnen hebben. Problemen zoals impotentie, vaginisme, trauma’s die veroorzaakt zijn door vorige relaties etc.

In deze gevallen is het raadplegen van een arts de beste optie. Een arts is op de hoogte van oplossingen voor dergelijke problemen en zal je kunnen laten zien hoe je ermee om kunt gaan. Wees niet bang om naar de dokter te gaan om te praten over je seksuele problemen. Schaam je niet! Je verdient het om je seksuele verlangen terug te krijgen. Laat de kans hierop niet aan je voorbijgaan!

Andere oorzaken die het seksueel verlangen kunnen verminderen

Gedurende verschillende levensfasen kan het seksueel verlangen afnemen zonder dat we hier iets aan kunnen doen. De menopauze is hiervan een bekend voorbeeld.

In dit soort gevallen is weten hoe we ermee kunnen omgaan alleen maar nog belangrijker. Misschien zal het je goed doen om het leven vanuit een enigszins relaxter opzicht te bekijken, zonder je al te druk te maken over je gebrek aan sekslust.

Een ander voorbeeld van een dergelijke fase voor vrouwen is de menstruatieperiode. De pijn en het ongemak maken het meer dan logisch dat het seksueel verlangen kan verminderen. Om dezelfde reden kunnen ook verschillende soorten medicatie een afname van het seksueel verlangen veroorzaken.

Wat maakt deze oorzaken anders dan de oorzaken die we hierboven bespreken? Ze zijn niet blijvend; ze veroorzaken een tijdelijke afname van het seksueel verlangen, maar vervolgens is alles weer als vanouds. Als je daarentegen worstelt met de oorzaken onder de nummers één tot en met vijf en je er niets aan doet, dan kunnen ze je de rest van je leven blijven hinderen.

Heb jij ooit een gebrek aan sekslust ervaren? Zo ja, heb je dit kunnen oplossen? Laat ons dan weten hoe.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.