Veelvoorkomende mythes over masturbatie

Veelvoorkomende mythes over masturbatie

Laatste update: 19 juli, 2017

Seksualiteit is eeuwenlang een taboe geweest, en helaas smeulen de resten van dit vuur nog steeds. Ook al hebben we genoeg bewijs om deze heersende censurerende misvattingen te ontkrachten, is er dan ook nog altijd verzet tegen het neerhalen van deze zinloze muren. Het is niet makkelijk om deze leugens te elimineren, leugens die jarenlang overleefd hebben en die de ethische waarden van de maatschappij hebben bepaald, hoe fout ze ook zijn.

Masturbatie wordt niet vaak publiekelijk besproken, aangezien het een daad is die over het algemeen in de eenzaamheid verricht wordt. Veel mensen beschouwen het als volledig privé, en menen dat het niet goed is om erover te praten. Daarnaast geloven veel mensen nog altijd dat het een verboden daad is, dit vooral omdat het gericht is op het ontdekken van individueel genot, niet op bevrediging in een relatie.

Zelfs vandaag de dag zijn er mensen die geloven dat masturbatie schadelijk is. Dit zijn echter onjuiste, zo niet volledig verkeerde uitspraken. Masturbatie zou zogezegd leiden tot krankzinnigheid en een daad zijn waar alleen egoïstische en eenzame mensen zich toe laten verleiden.

Volgens The Hite Report en later onderzoek, masturbeert ongeveer 82% van de mannen en 66,6% van de vrouwen bewust. En ik zeg ‘bewust’ omdat sommige mensen zichzelf onbewust betasten of seksuele fantasieën hebben terwijl ze slapen, waarbij ze zelfs een orgasme kunnen bereiken. Hoe dan ook, in het aangezicht van alle misvattingen en mythes is het niet meer dan gepast om de argumenten die ze in leven houden te verwerpen. Hieronder vind je enkele van de uitspraken over masturbatie die achterhaald zijn geworden.

Masturbatie is alleen voor pubers

Dit is onjuist. De eerste auto-erotische ervaringen vinden plaats gedurende de kindertijd, op zeer jonge leeftijd. Tijdens het proces van het verkennen van het eigen lichaam, ontdekken kinderen hun geslachtsdelen en raken hierbij vaak gestimuleerd en opgewonden. Dit gebeurt natuurlijk onbewust, omdat kinderen als het ware nog geen seksueel bewustzijn hebben.

Masturbatie

Tevens is het zo dat een groot aantal jonge en oudere volwassenen regelmatig masturbeert. Volgens het onderzoek ‘Sex Behavior’ dat in 1983 gepubliceerd werd door McCary, gaf 59% van de mannen en vrouwen boven de zestig aan regelmatig te masturberen.

Masturbatie is alleen voor vrijgezellen

Dit is nog een wijdverspreide mythe. Vanuit dit oogpunt is masturbatie slechts een vervanging voor de seksuele relatie met een partner. Dit is niet waar. Auto-erotiek volgt een andere logica, aangezien het een individuele daad is die veel meer te maken heeft met zelfkennis dan met het compenseren voor een gebrek aan intiem contact.

Het is zelfs zo dat veel getrouwde mensen masturberen. En masturbatie heeft een therapeutische werking als het aankomt op seksuele stoornissen. Het wordt gebruikt als manier om de mentale blokkades te overwinnen, blokkades die ervoor zorgen dat iemand geen genot kan ervaren in de seksuele omgang met een andere persoon.

Masturbatie

Masturbatie leidt niet tot echte orgasmes

Nog zo een onjuiste uitspraak. Hoewel er niet veel informatie over de kwestie te vinden is, onthulde The Hite Report, een echte pionier op dit gebied, dat masturbatie voor vrouwen de meest bevredigende seksuele daad is. Volgens de gegevens die tijdens het onderzoek werden verzameld, bereiken vrouwen 95% van de tijd een orgasme gedurende masturbatie, en kost het ze minder tijd om het te bereiken.

In het boek The Sex Researchers door Brecher, wordt gesteld dat mannen tussen de 35 en 60 jaar oud gemiddeld 70 keer per jaar masturberen. Hoewel de meesten van hen de voorkeur geven aan seksuele omgang met een partner, gaven ze tevens aan dat ze masturbatie beschouwen als een onmisbare toevoeging, en dat de orgasmes net zo intens zijn.

Vaak masturberen veroorzaakt mentale problemen

Onjuist. Als we het hebben over mensen, dan is het altijd onverstandig om vaste maatstaven te hanteren. ‘Veel’ of ‘weinig’ zijn relatieve termen die afhankelijk zijn van de eigenschappen en omstandigheden van elke persoon. Een persoon die dagelijks masturbeert is geen viezerik, en hij is ook niet krankzinnig. Hetzelfde geldt voor mensen die heel weinig of helemaal niet masturberen.

Masturbatie

Net zoals altijd geldt dat als een gedraging het normale verloop van dagelijkse activiteiten of andere aspecten van het leven verstoort, het een probleem kan worden. Maar als de gedraging geïntegreerd wordt in de rest van iemands verplichtingen en genot, dan is het geen enkel probleem.

Masturbatie veroorzaakt lichamelijke problemen

Eigenlijk is juist het tegenovergestelde waar. Mensen die vrij met hun seksualiteit omgaan zijn zowel lichamelijk als geestelijk gezonder. Sommige mythen stellen echter dat masturbatie leidt tot haarverlies, acne, afgenomen vruchtbaarheid en zelfs blindheid.

Dit is allemaal niet waar. Masturbatie is normaal en gezond, en het veroorzaakt geen enkele lichamelijke schade. Het bevordert zelfkennis, versterkt de bekkenbodemspieren, verlicht stress en vermindert remmingen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.