Seksuele aantrekkingskracht: hoe gebeurt het?

Seksuele aantrekkingskracht: hoe gebeurt het?

Laatste update: 27 januari, 2018

De strategieën die mensen gebruiken om een ​​potentiële partner voor zich te winnen, kunnen net zo creatief zijn als onze verbeelding. Maar wie zegt dat seksuele aantrekkingskracht onmiddellijk plaatsvindt? Zijn er bepaalde fysieke eigenschappen die zorgen voor succes op het moment van verleiding?

Het vermogen om seksuele aantrekkingskracht te genereren in andere mensen, is een vaardigheid. Maar je hoeft echt niet het gezicht van een engel of geweldige ogen te hebben om het te doen. Er zijn andere elementen en factoren die net zo waardevol zijn – zelfs nog waardevoller.

Eerste indrukken zijn van cruciaal belang

Hoe vaak we het ook mogen hebben over hoe het ‘de binnenkant is die telt’, onze ogen kunnen fysieke verschijning niet negeren. De eerste indruk is altijd van belang. Men denkt dat wanneer de eerste indruk wordt gevormd, een persoon de neiging heeft om deze te versterken. Dingen zullen in ons voordeel werken als de eerste indruk die we maken goed is, maar niet als deze slecht is.

Het uiterlijk van een persoon wordt onmiddellijk in de hersenen verwerkt, voordat we het zelfs maar beseffen. Dus in minder dan twee seconden hebben we al snel een oordeel geveld over de persoon voor ons.

Zijn manier van kleden, zijn huidskleur, zijn neus… Alles wordt gecatalogiseerd en geclassificeerd. Zonder iets te zeggen, hebben ze ons al veel verteld – of liever gezegd, hebben wij al veel geïnterpreteerd.

In feite duurt het slechts een tiende van een seconde om te bepalen of we een gezicht aantrekkelijk vinden. Liefde op het eerste gezicht bestaat dus wel degelijk. Althans, liefde voor iemands uiterlijk.

Een eerste ontmoeting tussen een man en een vrouw

Haar en geur zijn belangrijke onderdelen van seksuele aantrekkingskracht

Het haar is een van de eigenschappen die we het meest waarderen. In het bijzonder vrouwen hebben hier gevoelens over, twee om precies te zijn. Aan de ene kant is er volgens onderzoek aangetoond dat ze dik, glanzend haar aantrekkelijk vinden. Aan de andere kant wordt kaalheid niet zo negatief beschouwd als we misschien denken.

Dat komt omdat haarverlies rechtstreeks verband houdt met een hoog testosterongehalte in het bloed. Sterker nog, veel onderzoeken tonen aan dat dit hormoon verantwoordelijk is voor aantrekking.

Geur is de tweede beslissende factor. Tenzij het een fetisj is, produceert een onaangename stank alles behalve een verlangen om te paren met de andere persoon. In elk geval is het beter om het niet te riskeren en te kiezen voor parfums of deodorants die frisse, aangename aroma’s hebben.

Schoonheid is niet alles

Sommige mensen zijn niet mooi of knap in de ogen van de wereld, maar hebben ‘iets speciaals’ dat hen onweerstaanbaar maakt. Het is het ‘je ne sais quoi’ dat werkt als een magneet: hun manier van spreken of lachen, hun gevoel voor humor… ‘Interessante’ eigenschappen werken heel goed.

Daarnaast zijn er een paar dagen per maand waarop vrouwen aantrekkelijker zijn voor mannen: de dagen waarop ze ovuleren.

Wanneer dit gebeurt, worden mannen aangetrokken door zoete, aangename aroma’s die vrouwen hebben. Feromonen, bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat ze zich aangetrokken voelen en verhogen hun testosterongehalte meer dan 100% in slechts enkele minuten.

Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer.

Andere fysieke factoren die seksuele aantrekking opwekken

Onbewust voelen mannen en vrouwen zich aangetrokken tot symmetrische gezichten. Sterker nog, deze functie wordt beschouwd als de grootste indicator van schoonheid.

De oogkleur is niet zo bepalend, maar de intensiteit van de limbale ring, de donkere ring rond je iris, wel. Hoe donkerder en groter deze is, hoe aantrekkelijker we het vinden.

Een goed postuur en goed gevormde spieren maken iemand ook aantrekkelijker. In de eerste stadia van de menselijke evolutie was kracht een sleutelelement voor het voortbestaan ​​van het hele gezin.

En deze eigenschappen zijn nog steeds relevant. Tegenwoordig brengen de zwaarste en langste mannen een groter gevoel van veiligheid en bescherming op vrouwen over. Deze verklaring maakt deel uit van de evolutietheorie die de factoren verklaart die ons aantrekkelijker maken.

Seksuele aantrekkingskracht tussen een man en een vrouw

We verschillen niet zoveel van dieren

We weten dat sommige elementen die door mensen fysiek het aantrekkelijkst worden gevonden, net zo gewaardeerd worden door bepaalde diersoorten. Leeuwinnen worden bijvoorbeeld ook aangetrokken door de vachten van mannetjes.

Met name de hoeveelheid, de dikte en de kleur van het haar. Hoe intenser en zwarter het is, des te indicatiever voor een hoog testosterongehalte en hoe aantrekkelijker ze het vinden.

Rode vrouwelijke patrijzen geven de voorkeur aan mannetjes wier kleuren intenser zijn. Deze kleurtonen zijn synoniem voor een parasietvrij immuunsysteem en goede voeding. Tegelijkertijd straalt de kuif van het mannetje bescherming uit voor de vrouwtjes en symboliseert deze kracht.

Rimpels zijn ook mooi

Tekenen van jeugd zijn niet waardevoller dan hun tegenpool. Althans, niet zo veel als de media en marketing, crèmes, trucs, behandelingen en dergelijke ons willen doen geloven… Het lijkt wel alsof we de leeftijd en het verstrijken van de tijd de oorlog hebben verklaard.

Maar een studie uitgevoerd door de Autonome Universiteit van Madrid is tegen deze bewering over het effect van marketing. Hun conclusies suggereren dat mannen zich seksueel sterker aangetrokken voelen tot gelaatstrekken die een vrouwelijk gezicht onderscheiden van een mannelijk gezicht dan tot gelaatstrekken die kenmerkend zijn voor een jong gezicht.

Dat wil zeggen, ze vinden bijvoorbeeld de afwezigheid van gezichtshaar, dikkere lippen of dunnere wenkbrauwen belangrijker dan de afwezigheid van vlekken of lijntjes.

Seksuele aantrekkingskracht in een relatie

Liefde en seksuele aantrekkingskracht zijn niet precies hetzelfde

Verliefd worden hangt nauw samen met seksuele aantrekkingskracht. Maar andere factoren zijn ook van invloed, zoals de omstandigheden en tijd waarin beide partijen zich bevinden, hun ontvankelijkheid, overeenkomsten, verlangens, waarden of gedeelde interesses. Alles telt.

Daarom is seksuele aantrekking zowel fysiek als chemisch. Natuurlijk kunnen we zien dat chemicaliën (stoffen en hormonen) eraan bijdragen, maar zonder een goede eerste indruk valt er heel wat goed te maken.

Het lijdt geen twijfel dat seksuele voorkeuren per persoon verschillen. Een verscheidenheid aan goede indrukken die plezierige sensaties produceren in elk van onze zintuigen, zal echter helpen om die sexappeal te activeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vázquez Parra, J. C. (2021). Modelo de cuadrantes del género y del comportamiento sexual.
  • Domínguez-Rodrigo, M. (2004). El origen de la atracción sexual humana (Vol. 4). Ediciones akal.
  • Copulsky, D., & Hammack, P. L. (2021). Asexuality, Graysexuality, and Demisexuality: Distinctions in Desire, Behavior, and Identity. The Journal of Sex Research, 1-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.