Vijf voordelen van het doorbeken van je routine

Apathie, desinteresse, gebrek aan motivatie... De manier om deze emoties te bestrijden is door uit je routine te stappen. Wil je weten hoe je het moet doen?
Vijf voordelen van het doorbeken van je routine
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Soms lijkt het onmogelijk om veranderingen in je leven aan te brengen. Je leven is perfect gepland. Je staat ‘s ochtends op, gaat naar je werk, komt moe terug en je wilt verder niks meer doen. Af en toe maak je misschien wat tijd vrij om naar de sportschool te gaan. Een van de voordelen om uit je routine te stappen, is dat het je mogelijk maakt om enkele veranderingen door te voeren.

Het duurt niet lang om te wennen aan het elke dag herhalen van dezelfde gewoonten. Toch kan dit uiteindelijk leiden tot gevoelens van apathie of desinteresse. In die zin is het handig om te weten wat de voordelen zijn om uit je routine te stappen. Verder geniet je ervan.

Vrouw wordt wakker

1. Je inspiratie neemt toe

Inspiratie is een van de eerste voordelen om uit je routine te stappen. Het stelt je in staat om nieuwe ideeën op te doen, productiever te zijn in je werk en te genieten van wat je doet. Want het is onmogelijk om je geïnspireerd te voelen als je elke dag hetzelfde doet.

Manuela Romo is professor aan de Faculteit der Psychologie van de Autonome Universiteit van Madrid. Ze maakt het duidelijk in haar boek, Psychology of Creativity, dat toewijding en inspanning de sleutel zijn om inspiratie te laten verschijnen. Dit bereik je bijvoorbeeld door met je collega’s (of alleen) een congres, presentatie of gesprek bij te wonen.

2. Je voorkomt dat je vast komt te zitten

Een van de tweede voordelen van uit je routine stappen is dat je niet vast komt te zitten. Je hebt vast wel eens het gevoel gehad dat je nergens heen gaat. Op deze momenten begin je je motivatie en je passie voor wat je doet te verliezen. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig uit je routine stappen.

Natuurlijk hoeft niet alles werkgerelateerd te zijn. In feite kun je ook de stagnatie in je leven in het algemeen voelen omdat je geen doelen meer hebt om te bereiken (althans, je denkt van niet). Wat dacht je ervan om je in te schrijven voor een cursus om een nieuwe taal te leren?

Wat als je elke dag een wandeling van vijf minuten probeert te maken nadat je je werk hebt verlaten? Met dit soort activiteiten voel je dat je echt vooruitgang boekt.

“Alleen degenen die het risico lopen te ver te gaan, kunnen erachter komen hoe ver iemand kan gaan.”

T.S. Eliot

3. Je vergroot je creativiteit

Het is waar dat sommige beroepen creatiever zijn dan andere. Misschien is het klimaat niet bevorderlijk voor creativiteit als je bij een bedrijf werkt waar het je taak is om facturen en begrotingen te maken. Bovendien zou je zelfs kunnen denken dat je deze kwaliteit niet bezit. Het is echter niet waar.

Iedereen is creatief. Toch wordt het vaak vergeten. Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst iets hebt getekend of in ieder geval iets hebt gekleurd? Maak een puzzel, bespeel dat instrument dat je al jaren in het stof laat liggen of begin met borduren. Dit alles zal je creativiteit de vrije loop laten en je een goed gevoel over jezelf geven. Als je een creatieve baan hebt, zoals webdesigner, komt dat ook van pas.

4. Je overwint luiheid

Een vierde van de voordelen om uit je routine te stappen, is dat je dat gevoel van luiheid dat je vaak niet van je af lijkt te kunnen zetten, kunt overwinnen. Sterker nog, zelfs ‘s ochtends opstaan wordt een enorme inspanning, omdat je al weet hoe de dag zich gaat ontvouwen. Gelukkig kan dit veranderen.

Hardlopen door de natuur kan je bijvoorbeeld een goed gevoel geven. Deze verandering lijkt misschien onbeduidend, maar het zal een grote impact hebben op je gevoelens van luiheid. Je zult elke dag enthousiaster worden om het hoofd te bieden.

Luiheid is niets meer dan de gewoonte om te rusten voordat je moe wordt.

-Jules Renard-

Iemand die hardloopt op een weg

5. Je vermindert stress

Tot slot mag je het belangrijke aspect van stress niet vergeten. Overwerk, kinderopvang of problemen met geld, je partner, vrienden, etc. kunnen voor veel stress zorgen. Zoals het National Institute of Mental Health (NIMH) aangeeft (Spaanse link), kan dit verschillende langdurige problemen veroorzaken die je gezondheid beïnvloeden.

Om deze reden moet je regelmatig uit je routine stappen. Je moet jezelf een persoonlijk doel stellen, zoals elke dag iets anders doen. Het kan gaan om het leren van een nieuw recept, plannen om elke week een documentaire te kijken, beginnen met yoga (thuis of door lessen te volgen in de sportschool), het organiseren van een onverwacht doordeweeks uitje… de lijst is eindeloos.

Met de ideeën in dit artikel kun je profiteren van het feit dat je uit je routine stapt. Je houding zal ook veranderen. Je hebt meer energie en zin om ‘s ochtends op te staan.

Het is maar al te gemakkelijk om in eentonigheid te vervallen en merkt dat je een behoorlijk ondraaglijke routine aanhoudt. Vanaf vandaag kun je er echter voor zorgen dat dit niet gebeurt. Wat ga jij morgen anders doen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilar, J. G. (2010). La crisis nos hace salir de la rutina. Actualidad jurídica Aranzadi, (796), 14-15.
  • Engram, B. W., & Allen, N. S. (2010). Cinco claves para salir de la rutina. Nursing28(1), 33.
  • Lacueva, A. (2010). Buscando salir de la rutina: ideas y acciones de practicantes de docencia integral en/sobre sus clases de ciencias naturales. Revista de Pedagogía, 31(88), 61-96. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-97922010000100004&lng=es&tlng=es
  • Palmero, F. (2005). Motivación: conducta y proceso. Revista electrónica de motivación y emoción8(20-21), 1-29.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.