Jouw energie kanaliseren met 5 gemakkelijke yogahoudingen

Jouw energie kanaliseren met 5 gemakkelijke yogahoudingen

Laatste update: 07 januari, 2019

Op regelmatige basis yogahoudingen uitvoeren kan je helpen. Je kan met deze oefeningen jouw energie kanaliseren en je focus onder controle houden zodat je scherper bent.

Op sommige momenten heb je het gevoel dat je geen controle hebt. Yogahoudingen kunnen je dan helpen om in verbinding te komen met wat je doormaakt. Ze verbreden je perspectief en geven je meer kracht om beslissingen te nemen en de controle opnieuw in handen te nemen.

Stress is wat dit betreft één van de meestvoorkomende gevolgen van controleverlies. Het zorgt ervoor dat je ofwel je problemen ontvlucht of ermee worstelt. Deze reacties kunnen lichamelijke en geestelijke aandoeningen veroorzaken.

Wanneer je tegenover grote uitdagingen komt te staan, dan is het essentieel dat je ervoor zorgt dat je zenuwstelsel zo doeltreffend mogelijk blijft werken.

Hier kan yoga helpen. Yoga helpt  immers om je lichaam en je geest te laten rusten en alles te verwerken wat er om je heen gebeurt. Eén van de beste manieren om dit te doen is door meer energie door je lichaam te laten stromen. In yoga noemt men dit prana. Je kan jouw energie kanaliseren op een slimme manier.

Wanneer prana op doeltreffende wijze stroomt, dan kan alles gemakkelijker werken zoals het moet. Je laat dus meer energie door je lichaam laten stromen. Het effect is dat je in staat zal zijn om stress te beheersen en op die manier je algemeen welzijn te verhogen.

Yogahoudingen op regelmatige basis uitvoeren helpt je om jouw energie te kanaliseren en je focus te beheersen zodat je meer aanwezig bent.

Met yogahoudingen jouw energie kanaliseren

Deepak Chopra is arts, auteur en een publieke spreker die gespecialiseerd is in spiritualiteit. Hij legt uit hoe mensen uit vier verschillende delen samengesteld zijn: het spirituele lichaam (of energie), het geestelijke lichaam, het emotionele lichaam en het fysieke lichaam. Deze vier lichamen zijn diep met elkaar verbonden.

Wat het ene lichaam treft, treft ook de andere drie. Als je dus emotioneel uitgeput bent, zal je deze energie overbrengen op je fysieke lichaam. Zorg dragen voor alle vier lichamen versterkt je wezen en maakt je gelukkiger en productiever.

Er zijn vele manieren waarop je evenwicht kan creëren en jouw energie kanaliseren. Onderzoek toont aan dat mensen die lichamelijk actief zijn, een positievere houding hebben dan de mensen die een zittend leven leiden. De grootste uitdaging is echter nog steeds weten hoe je optimale energieniveaus in stand kan houden wanneer je geen tijd hebt om te trainen.

Hoe kunnen we die extra energie krijgen die we nodig hebben? Yoga kan het antwoord zijn. In de voorbije jaren heeft yoga veel populariteit gewonnen als een vorm van training. Het is de perfecte manier om je lichaam te laten bewegen. Je hebt immers geen toestellen of materiaal nodig. Bovendien kan je het overal beoefenen en wanneer je maar wil.

Kanaliseer jouw energie met deze yogahoudingen

Balasana (de Kindhouding)

Deze yogahouding herstelt het evenwicht en de harmonie. Het brengt je geest in een toestand van openheid en ontvankelijkheid. Het masseert niet alleen je inwendige organen. Balasana brengt ook je geest en je centrale zenuwstelsel tot rust. Het verlost je ook van stress, vermoeidheid en spanning.

Deze houding helpt je bovendien een breder begrip van je ademhaling te ontwikkelen. Balasana is op lichamelijk vlak geen uitdaging. Het is echter een geweldige oefening waarmee je jouw energie kanaliseren kan.

Balasana of Kindhouding

Urdhva Hastasana (Opwaartse Groet)

Urdhva Hastasana is een houding die helpt om vermoeidheid te verminderen en milde angstgevoelens te verlichten. Eigenlijk doen de meeste mensen dit onbewust wanneer ze ‘s morgens opstaan. Het brengt de energie van het lichaam op gang na een nacht slapen.

Deze yogahouding stimuleert subtiele energie terwijl het in verbinding komt met de energie die naar beneden beweegt. Met een beetje oefening zal je merken dat de kracht zich in je buik opbouwt. De energie begint omhoog te stijgen langs je rug terwijl je voeten verbonden blijven met de vloer.

De Opwaartse Groet

Ardha Dhanurasana (de Halve Booghouding)

De traditie zegt dat de Ardha Dhanurasana de Manipura-chakra opent. Deze chakra is de energie van het lichaam en het centrum van vitaliteit. Door Manipura te activeren kan je angst en onzekerheid verdrijven. Het stimuleert ook je zelfbeeld, je zelfvertrouwen en het gevoel een doel te hebben.

Deze houding opent ook de nadi’s. Het moedigt dus de stroom van prana in het lichaam aan. Door de stroom van innerlijke energie te regelen leidt deze houding tot zelfvervulling en zelfbewustzijn. Het maakt het ook gemakkelijker om onbelangrijke dingen los te laten.

Bovendien biedt Ardha Dhanurasana de volgende voordelen voor de geestelijke gezondheid:

  • Het verbetert de focus.
  • Het geeft de geest energie.
  • Deze houding stimuleert de wilskracht en het zelfvertrouwen.
  • Het vermeerdert helderheid.
  • Het verlicht stress en depressie.
De Halve Booghouding

Vriksasana (de Boomhouding)

Vriksasana is een evenwichtshouding. Je moet je bij deze oefening namelijk concentreren om je evenwicht te bewaren. Dit is net als wat er gebeurt met de wortels van een boom die de boom op zijn plaats houden.

Bij Vriksasana ondersteunen je voeten en je benen je onderlichaam. Ze laten je rechtop staan op een stevige en elegante manier. Deze yogahouding helpt je ook om je evenwicht, je concentratie en je geestelijke helderheid te verbeteren.

Bovendien activeert deze houding de Muladhara-chakra. Deze stimulatie bevordert het zelfvertrouwen en verhoogt de energiestroom. Het brengt ook je geest tot rust en helpt je om je in balans te voelen.

De Boomhouding

Urdhva Mukha Svanasana (Opwaarts Kijkende Hond)

Ten slotte hebben we Urdhva Mukha Svanasana. Deze yogahouding stimuleert de hart-chakra en opent het lichaam voor mededogen, liefde en dankbaarheid. Deze yogahouding maakt ook de borstkas open en breder. Het creëert dus een gevoel van versterkt vertrouwen, positieve energie en inspiratie.

Urdhva Mukha Svanasana is een extraverte houding met het vermogen om onze neiging om in te zakken wanneer we ons depressief of overweldigd voelen, in evenwicht te brengen.

Bovendien stimuleert het de pijnappelklier. Dit is een endocriene klier die hormonen aanmaakt voor de controle van het centrale zenuwstelsel. Deze klier is ook verantwoordelijk voor de slaappatronen van het lichaam.

Opwaarts Kijkende Hond

Wil je het meeste uit deze yogahoudingen halen? Dan moet je ze oefenen. Zodra je ze onder de knie hebt, zal je de vergeten “geestelijke paden” ontdekken die jouw energie kanaliseren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Streeter, C. C., Whitfield, T. H., Owen, L., Rein, T., Karri, S. K., Yakhkind, A., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.