5 situaties die je emotionele energie uitputten

5 situaties die je emotionele energie uitputten
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 29 juli, 2018

We zijn allemaal in situaties geweest die onze emotionele energie hebben uitgeput. Het zijn meestal situaties waarbij je op de een of andere manier diep betrokken bent. Maar nadat je ze hebt doorstaan, geloof je dat je niet veel hebt gekregen na alle moeite die je eraan hebt besteed.

Emotionele energie is een relatief nieuwe term om onze vitaliteit te beschrijven. Vitaliteit is de kracht die we hebben voordat vermoeidheid optreedt. Als we het gevoel hebben dat sommige situaties ons uitputten, dan komt dat omdat ze al onze vitaliteit wegnemen in zaken die onbelangrijk zijn, maar die wel moeite kosten.

“Houd je van het leven? Verspil dan geen tijd, want dat is het spul waarvan het leven is gemaakt.”

– Benjamin Franklin –

Er zijn veel situaties die onze emotionele energie uitputten. Ze moeten worden vermeden omdat ze te veel van ons vragen en er heel weinig voor teruggeven. Het zijn situaties die ons alleen maar afleiden van wat echt belangrijk is en van de dingen die ons verrijken. Laten we leren om ze te identificeren en ze te vermijden. Hier zijn er vijf van.

1. Argumenten over onbelangrijke zaken

Een debat is een fantastische gelegenheid om je eigen standpunten te presenteren en om van de meningen van anderen te leren. Weinig dingen verrijken ons meer dan een constructieve dialoog met mensen die anders denken. Het verbreedt ons perspectief en verrijkt ons denken. Het versterkt ook onze communicatieve vaardigheden.

Collega's die een argument hebben

Er gebeurt echter iets heel anders wanneer twee mensen in een zinloze discussie komen, waarbij het enige doel is om “de ander te verslaan” en hun eigen standpunten op te leggen. Dit laat vaak alleen maar een slechte smaak achter op je tong. Je verspilt veel energie, je vertoont het ergste van jezelf, en het is gewoon een kwestie van persoonlijke ijdelheid.

2. Klagen berooft je ook van je emotionele energie

Zowel klagen als voortdurend luisteren naar de klachten van anderen, zijn situaties die onze emotionele energie uitputten. Klagen is iets wat we allemaal van tijd tot tijd doen. Het is heel normaal. Maar soms wordt klagen een gewoonte en een manier van leven. We gaan door over hetzelfde probleem, zonder echt iets te doen om het op te lossen.

Klagen is een vorm van communicatie die een houding van onmacht ontwikkelt. We zijn niet blij met de manier waarop ons leven gaat, maar in plaats van ons te concentreren op wat we kunnen doen om te veranderen, blijven we maar doorgaan over de negatieve kant van de dingen. Het is gewoon niet de moeite waard hier onze tijd aan te verspillen. Het zorgt er alleen maar voor dat we onze verantwoordelijkheden ontwijken.

3. Roddelen

Een van de situaties die onze emotionele energie uitput, is onze neuzen in het privéleven van anderen steken, in plaats van op dat van onszelf te concentreren. Dit soort ‘voyeurisme’ is niet meer dan een teken van een gebrek aan identiteit. Wie over anderen roddelt, zoekt zichzelf in andere mensen. Het punt is dat ze zichzelf gewoon niet kunnen vinden.

Het ergste aan deze houding is dat het vaak gepaard gaat met een onverbiddelijke kritiek op andere mensen. We observeren anderen en raken betrokken bij hun persoonlijke leven, maar we denken er alleen over om ze naar beneden te halen. Er is geen slechtere manier om tijd te verspillen dan roddelen. Het put niet alleen je energie uit, maar het verlaagt je ook.

4. Je keer op keer zorgen maken

Je keer op keer zorgen maken over dingen leidt altijd tot verwarring en nietsdoen. Het is duidelijk dat je je opties moet wegen en de enige manier om dit te doen is om naar de voor- en nadelen te kijken. Maar de problemen beginnen wanneer je gewoon alle opties doorloopt en nooit een beslissing neemt.

Een van de situaties die onze emotionele energie uitputten is dwangmatige twijfel. Dit is wanneer we denken en denken, maar alleen “wat als” en “maar” verzinnen. We proberen het juiste antwoord te vinden of de juiste beslissing te nemen door alleen maar na te denken. We vergeten echter dat veel antwoorden alleen komen als we gedachten en actie combineren.

Man met een doos op het hoofd

5. Behoefte aan goedkeuring

We proberen constant de goedkeuring van andere mensen te krijgen. We besteden zoveel tijd aan het ons zorgen maken over dingen dat het onze visie op het leven vervaagt. In plaats van tijd te investeren in wie we zijn, of anderen ons nu leuk vind of niet, besteden we gewoon onze tijd aan het doen van dingen die andere mensen van ons verlangen.

Door dit te doen verspillen we gewoon onze tijd. Mensen accepteren je of niet, en soms om redenen die je totaal niet onder controle hebt. Als je blond bent, ben je blond. Als je een Zwitser bent, ben je een Zwitser. In feite is een factor die vaak afwijzing oplevert het buitensporige verlangen naar acceptatie. Daarom is het gewoon niet de moeite waard om onze tijd hieraan te verspillen.

Deze situaties die onze emotionele energie uitputten, moeten uit ons persoonlijke leven worden geruimd. Uiteindelijk doen we ze meestal als we in de war zijn of als we ons onzeker voelen. Je leven is waardevol. Jouw tijd ook. Verspil het niet aan dingen die je leven helemaal niet verrijken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.