Houding en inspiratie: de Ghanese leraar die IT-les gaf

Houding en inspiratie: de Ghanese leraar die IT-les gaf
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hij heeft geen middelen, maar hij heeft wel motivatie. Hij heeft misschien geen computer, maar hij heeft de wilskracht om IT-les te geven met krijt, een schoolbord, en een hele hoop energie. De foto van deze Ghanese leraar die Microsoft Word tekent is viraal gegaan. Het vertelt ons dat we soms alleen maar een houding en inspiratie nodig hebben om de wereld te veranderen, of te verbeteren.

De held van dit verhaal is Owura Kwadwo, een leraar informatie- en communicatietechnologie (ICT) aan een kleine school in Kumasi, Ghana. Het is een landelijk gebied, zonder veel onderwijsinstellingen, en zonder internet. Het lijkt misschien vreemd, maar de leerlingen leren er wel de basisvaardigheden van IT omdat ze hierin verplicht examen moeten doen.

Passie voor wat je doet is waardoor je leert dat de enige grenzen in het leven zich in je hoofd bevinden.

Klinkt dit onmogelijk? Dat is het niet. Zelfs als de omstandigheden niet geweldig zijn, als mens kunnen we onze houding en inspiratie gebruiken om ieder obstakel te overwinnen. We kunnen hiermee ook andere mensen inspireren. We kunnen ze laten zien dat wat ontbreekt niet belangrijk is, het gaat erom wat je doet met wat je hebt.

Dat is precies wat Owura Kwadwo iedere dag doet met zijn leerlingen. Er is geen enkel kind dat zich in zijn lokaal niet gemotiveerd voelt. Ze weten allemaal dat technologie hun land zal helpen vooruit te komen.

Dan komt de tijd dat ze eindelijk een computer in hun handen hebben en ze precies weten hoe ze die moeten gebruiken. Dat hebben ze te danken aan hun leraar.

Ghanese leraar in de klas

De Ghanese leraar die IT-les geeft zonder computer

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk en hoe snel beelden de wereld rondgaan. Het kost maar een paar minuten voordat iedereen ze heeft gezien. Een paar maanden geleden werd de wereld verliefd op Wang Fuman, de achtjarige jongen uit het Chinese platteland die iedere dag 4,5 kilometer loopt om op school te komen.

De temperaturen in januari kunnen dalen tot -10. Op een dag kwam Wang Fuman op school met zijn haar en wenkbrauwen bevroren, en zijn wangen stralend rood van de kou.

Zijn klasgenoten verwelkomden hem met vrolijk gelach. Toen besloot zijn leraar om een foto van hem te maken en die te delen, zodat de rest van de wereld een werkelijkheid kon zien waar ze zich niet van bewust waren. Er gebeurde iets soortgelijks in een klaslokaal in Ghana. De hoofdpersoon hier is echter niet de kou, maar de ironie.

Het is het verhaal van een IT-leraar zonder computer. De leerlingen die IT-les krijgen omdat ze ieder jaar een examen over dit onderwerp moeten afleggen om te bewijzen dat ze het kunnen.

Het verschil maken

We zouden het nu kunnen hebben over de bekende verschillen tussen eerstewereldlanden en derdewereldlanden. In plaats van het over iets te hebben waar we het waarschijnlijk wel over eens zijn, gaan we het over de mensen hebben. We gaan ons richten op de verhalen, de verhalen van mensen met namen.

Owura Kwadwo leert zijn leerlingen hoe ze een programma moeten gebruiken dat hij zelf nog nooit heeft gebruikt. Dat hoeft echter niet in de weg te staan van het feit dat zijn leerlingen het moeten leren gebruiken als ze gaan werken.

Ghanese leraar voor het schoolbord

Iedere dag gebruikt hij kleurrijke krijt en een schoolbord om gedetailleerde tekeningen te maken van het tekstbewerkingsprogramma. Hij zegt dat hij van zijn leerlingen houdt, en dat hij alles zal doen om ze te helpen leren. Alle leraren op deze school doen alles wat ze kunnen om hun leerlingen te helpen, maar deze leraar doet nog meer.

Hij tekent dingen zo snel mogelijk zodat de leerlingen ieder proces, iedere functie en iedere opdracht begrijpen. Hij weet dat het belangrijk is dat ze goed zijn in IT, omdat ze dan op zullen vallen. Het zorgt ervoor dat ze een betere kans hebben om later een baan te vinden.

Houding en inspiratie

Leren deze leerlingen echt hoe ze Microsoft Word moeten gebruiken van een schoolbord en een leraar die zelf nog nooit een computer heeft gebruikt? Veel mensen zouden waarschijnlijk zeggen dat dat niet kan.

Deze kinderen zijn echter nieuwsgierig en gemotiveerd. Iedere dag hebben ze een visuele prikkel die hen helpt om hun fantasie te gebruiken. Hun droom is om een computer te gebruiken, en ze weten hoe dat moet.

Het is goed om te weten dat belangrijke mensen in de technologie, zoals Bill Gates, gestudeerd hebben zonder computer. Ze hebben niet al jong geleerd om erop te werken en zijn toch de besten in hun vak geworden.

Deze Ghanese leraar doet het belangrijkste werk: hij zorgt ervoor dat zijn leerling geïnteresseerd raken. Als er een ding is dat we over onderwijs kunnen leren, is het dat de beste manier om je leerlingen te stimuleren houding en inspiratie is.

Jongenshersenen

Een gelukkig einde

Owura Kwadwo is leraar vanuit zijn hart en uit noodzaak. Hij weet dat IT-les geven zonder computer net zoiets is als iemand leren autorijden zonder auto. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Niet als je al je kracht erin stopt en de interesse van je leerlingen vangt door middel van beelden, kleurrijk krijt, en opdrachten die ze helpen om iedere stap te visualiseren.

Dat is waarom, slechts een paar dagen nadat de beelden van deze Ghanese leraar viraal werden, Microsoft een computer naar de school heeft gestuurd. De reacties op dit verhaal waren fenomenaal.

Nu moeten we hopen dat dit dorp en ook andere dorpen in Ghana de middelen krijgen die ze nodig hebben. Soms zijn verhalen, net als houding en inspiratie van de meeste nederige mensen de dingen waardoor de wereld verandert. Hierdoor open je je ogen voor alle dingen die we kunnen bereiken met de juiste houding en inspiratie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.