Hoe kun je de motivatieval vermijden?

Als je niet gemotiveerd bent, voel je je verloren, onzeker en onzeker over je doelen. Daar komt nog bij dat je merkt dat je wacht op motivatie. Volgens Russ Harris ben je echter in de war. In dit artikel lees je waarom en hoe je kunt stoppen met wachten op motivatie.
Hoe kun je de motivatieval vermijden?

Laatste update: 23 mei, 2021

In dit artikel bespreken we de motivatieval. Wie voelt zich niet graag gemotiveerd? Het is een kick die je vooruit laat gaan. Motivatie geeft je het gevoel dat je je dromen kunt verwezenlijken en helpt je te blijven vechten voor wat je wilt.

De inspiratie die je voelt wanneer je gemotiveerd bent kan fascinerend zijn. Wanneer je gemotiveerd bent, lijkt alles mogelijk. Veel mensen trappen echter in de motivatieval wanneer ze zich niet meer zo sterk en geïnspireerd voelen als eerder.

Wanneer je niet gemotiveerd bent, begin je aan jezelf te twijfelen en wanneer je iets probeert te doen, realiseer je je dat je niet weet waar je moet beginnen.

Falen zal mij nooit inhalen als mijn vastberadenheid om te slagen sterk genoeg is.”

-Og Mandino-

Een man en een vrouw geven elkaar een high five op het strand

Wat is motivatie?

Volgens de Britse psychotherapeut en arts Russ Harris is een gebrek aan motivatie onmogelijk omdat alles wat je doet motivatie vereist. In zekere zin doe je dingen om iets of ergens te komen.

Een gesprek voeren, een gebakje eten, autorijden, iemand vertellen dat je je ziek voelt, met iemand aan de telefoon praten, op de bank zitten, een boek lezen, of met wie dan ook over wat dan ook praten dragen een doel en een motivatie in zich, ook al besef je dat niet.

Wat is motivatie? Volgens Harris is het de wens om iets te doen. Je gemotiveerd voelen is geen magisch iets dat je dingen laat doen, en het is ook geen goddelijke inspiratie. Motivatie is gewoon iets willen doen.

Verschillende oorzaken

Laten we zeggen dat je al maanden bezig bent met het schrijven van een roman, maar dat je nu de motivatie mist om het te doen. Je kunt geen tijd vinden om te schrijven en je bent altijd moe als je thuiskomt van je werk. Daarom breng je je vrije tijd online door, praat je, of lig je gewoon op de bank.

In deze situatie is je verlangen om gewoon op de bank te liggen en te surfen op internet  groter dan je verlangen om te schrijven. Het eerste waar je aan denkt is dat je verder wilt schrijven aan je roman, maar dat je geen tijd of zin hebt. Je bent gewoon moe. Je moet jezelf dit echter afvragen: wat is het doel van op de bank liggen of gewoon online tijd doorbrengen?

Misschien is het om te ontspannen, je comfortabel te voelen, en je op korte termijn goed te voelen omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het schrijven. Op de lange termijn zal dit je echter niet helpen om je dromen te bereiken.

Als je zegt dat je niet gemotiveerd bent om iets te doen, bedoel je dus dat je iets belangrijks voor jezelf wilt doen, maar dat het je aan de energie, het vertrouwen en het geluk ontbreekt om het te doen. Dus, als je denkt dat je moe, onzeker of lui bent, zul je niet aan dingen beginnen te werken.

De wil om te winnen, het verlangen om te slagen, de drang om je volledige potentieel te bereiken… Dit zijn de sleutels die de deur naar persoonlijke uitmuntendheid zullen ontsluiten.”

Confucius

De motivatieval vermijden

Wat is de motivatieval?

Als je denkt aan motivatie als een gevoel, zal je het gevoel hebben dat je vastzit. Als je je luchtig en vrolijk voelt, zul je zeggen dat je gemotiveerd bent. Dus als je je niet zo voelt, zul je zeggen dat je ongemotiveerd bent. Waarom?

Het antwoord is simpel. Het gevoel van motivatie leidt je in een valkuil van proberen de juiste gevoelens te ervaren voordat je ergens aan begint. Hierdoor kun je het gevoel krijgen vast te zitten, wachtend om die emoties te voelen. Dit staat bekend als de motivatieval.

Als je motivatie ziet als een verlangen, in plaats van een gevoel, zul je in staat zijn je gedrag te veranderen. Je kunt erkennen wat je hartje begeert en begrijpen wat je motiveert. Bovendien zul je onderscheid maken tussen verlangens die je kwaad doen en verlangens die je helpen je doelen te bereiken.

Het is aan jou of je een leven wilt leiden waarin je dingen vermijdt of een leven dat wordt geregeerd door je waarden. Vergeet niet dat een van de basisinstincten van het menselijk ras het verlangen is zich gelukkig te voelen, dus dit kan moeilijk te overwinnen zijn.

Je kunt er echter voor kiezen om te handelen naar waar je in gelooft. Je hoeft je niet gemotiveerd te voelen, alleen toegewijd aan wat je doet.

Volgens Harris is toewijding het belangrijkste, motivatie komt later. Dus, eerst komt de actie en dan de gevoelens. Het is veel bevredigender en verrijkender om te handelen volgens je waarden en principes. Het is vermeldenswaard dat de emoties of gevoelens niet altijd hoeven te verschijnen, omdat gevoelens geen garanties inhouden.

Een vrouw staart uit het raam

Wat je geest je blijft vertellen

De motivatieval gaat samen met alle berichten in sociale media, sommige boeken, en mensen die altijd strategieën bedenken om je gemotiveerd te voelen. Er zijn twee begrippen die je vaak zult horen: discipline en wilskracht. Als je dat gelooft, ben je in de motivatieval gelopen.

Je zult proberen die magische formule te vinden om je gemotiveerd te voelen, in plaats van toegewijd te zijn aan de daad. Als je die niet vindt, zul je stoppen met wat voor jou belangrijk is, omdat je de discipline mist om het te doen.

Als je daarover nadenkt, zul je beseffen dat gedisciplineerd zijn en wilskracht hebben manieren zijn om je in te zetten voor je waarden. Het gaat erom dat je doet wat nodig is om te krijgen wat je wilt, zelfs als je daar niet altijd zin in hebt.

Je moet het idee dat motivatie wel vanzelf zal komen overboord zetten. Cultiveer de toewijding aan je doelen. Vergeet niet dat je coherent moet zijn met waar je in gelooft, ongeacht hoe je je op dat moment voelt, om de motivatieval te vermijden. Als je eenmaal de gewoonte hebt gecultiveerd, zul je altijd de discipline of wilskracht hebben om het te doen.

Daarom is het tijd om niet langer te wachten op motivatie en je vast te leggen aan je doelen. Alleen dan zul je het verlangen voelen om vooruit te gaan en hard te werken om je dromen te bereiken. Vermijd de motivatieval! Wellicht ook interessant voor jou

Wat is het verschil tussen motieven en motivatie?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is het verschil tussen motieven en motivatie?

Motieven en motivatie zijn twee verschillende dingen. Beide hebben echter een grote invloed op ons gedrag. Ontdek wat deze begrippen inhouden.  • Harris, Russ (2012). Cuestión de confianza. Del miedo a la libertad. Sal Terrae.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.