5 voordelen van wandelen voor je conditie

5 voordelen van wandelen voor je conditie

Laatste update: 07 augustus, 2018

Tegenwoordig is het belang van onze conditie voor onze gezondheid overduidelijk. Wandelen voor onze conditie is één van de sleutels tot ons welzijn — zowel fysiek als emotioneel. Dan nog vergt het voor veel mensen veel tijd en moeite om zich in te schrijven bij een fitnesscentrum of om een sport te gaan beoefenen.

Voor iemand die dit soort activiteiten ziet als iets dat alleen maar veel tijd en moeite vergt, is wandelen voor de conditie één van de beste alternatieven. Vanwege de vele voordelen is deze simpele manier van lichaamsbeweging een erg efficiënte manier om je gezondheid en welzijn te verbeteren. In ons artikel van vandaag, zul je leren waarom wandelen voor je conditie je grootste bondgenoot kan worden.

Wat zijn de voordelen van wandelen voor je conditie?

Ook al ontvangt wandelen voor je conditie niet zoveel roem als andere soorten lichaamsbeweging, het feit is dat het een hele goede optie is om je lichaam wat energie te geven. Misschien is gewichtheffen niks voor jou en heb je genoeg van yoga. Als je toch graag de voordelen van lichaamsbeweging in je leven wilt verwerken, zul je geïnteresseerd zijn in hoe simpelweg rondwandelen je kan helpen.

Wandelen voor je conditie is goed voor je welzijn

1. Het is gemakkelijk

Eén van de grootste voordelen van wandelen is hoe gemakkelijk deze vorm van lichaamsbeweging is. Omdat je geen speciale apparatuur nodig hebt om het te doen, is geldtekort ook geen obstakel. Bovendien kun je op elk moment van de dag een wandeling maken, waardoor deze lichaamsbeweging ook in de dagelijkse routine van drukkere mensen te passen valt.

Deze onderdelen maken het dus een ontzettend makkelijke gewoonte. Met dit als basis is de kans dat jij zelf ook wat beweging gaat krijgen een stuk groter. Daar bovenop komt nog dat wanneer je eenmaal merkt dat je in betere vorm bent, je gemotiveerd wordt om andere activiteiten zoals deze te ondernemen.

2. Het helpt je vet te verbranden

De meeste mensen associëren gewichtsverlies met beweging dat veel werk en een verhoogde hartslag vergt. Denk hierbij aan high-impact sport zoals rennen, zwemmen of fietsen. Desondanks laten sommige studies zien dat wandelen veel effectiever kan zijn bij het verbranden van vet dan andere, meer intensieve sporten zijn.

Eén van de voornaamste redenen hiervan is dat, ondanks het feit dat wandelen niet zoveel calorieën verbrandt als andere sporten, je hier minder honger van krijgt. Een groot voordeel van wandelen is dat het je vet laat verbranden. Hierbij verwacht je lichaam niet van je dat je dit naderhand vervangt of aanvult.

3. Het is goed voor je hart

Goed zorgen voor je cardiovasculaire gezondheid is van groot belang als je van een lang leven wilt genieten zonder problemen. In moderne samenlevingen worden de meeste jonge sterfgevallen veroorzaakt door hartziekten. Daardoor moet je doen wat je kunt om voor dit zo belangrijke lichaamsdeel te zorgen.

Het laatste onderzoek lijkt erop te wijzen dat één van de voornaamste voordelen van wandelen is dat het bloeddruk en triglyceridenspiegel in ons bloed verlaagt. In die zin suggereert het bewijs dat wandelen nog effectiever is voor het gezond houden van ons hart- en vaatstelsel dan andere sporten, zoals rennen en gewichtheffen.

Ouder koppel aan de wandel

4. Het is zelfs perfect voor mensen die niet in goede vorm zijn

We weten allemaal dat voor onszelf zorgen essentieel is om ons emotioneel goed te voelen. Desondanks raken we soms de weg kwijt. Onze gezondheid holt achteruit tot het punt waar het oppakken van een sport om de boel recht te trekken, ingewikkeld wordt.

Als je een probleem hebt waardoor je geen intensievere sporten kan beoefenen (zoals erg veel overgewicht of gewrichtsproblemen), biedt wandelen de perfecte uitweg. Je krijgt alle voordelen van lichaamsbeweging. Bovendien is het een makkelijke manier om beweging te krijgen zonder je gewrichten snel te overbelasten. Overleg hierover natuurlijk wel eerst met je behandelend arts (indien van toepassing).

5. Het vermindert ontstekingen

Intussen zul je wel weten dat lichamelijke gezondheid direct van invloed is op je psychologische gezondheid. Dan nog zijn veel mensen niet op de hoogte van de grootste vijanden van geluk: ontstekingen.

Een ontsteking is een lichamelijke staat waarin we blootgesteld zijn aan dingen die ons lichaam als gevaarlijk ziet. Deze dingen wilt het lichaam vervolgens neutraliseren door bijvoorbeeld deze stoffen uit ons lichaam te krijgen. Dit doet het door deze stoffen te neutraliseren (door bijvoorbeeld koorts), enzovoorts. Maar ook dingen waarvan je het niet verwacht kunnen een ontstekingsreactie oproepen. Denk maar eens aan alcohol, tabak of bepaalde soorten eten.

Het primaire probleem van dit fenomeen is dat het in verband staat met verdriet en zelfs depressie. Het wordt gezien als één van de voornaamste oorzaken van de epidemische emotionele ontevredenheid in de westerse wereld. Dit komt dus deels door ontstekingsreacties.

Gelukkig is één van de meest belangrijke voordelen van wandelen voor je conditie dat het dit probleem (groten)deels kan verhelpen. Samen met alle voorgaande voordelen maakt het deze bewegingsvorm tot één van onze grootste bondgenoten in de zoektocht naar geluk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.