De relatie tussen yoga en depressie

De relatie tussen yoga en depressie
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de belangrijkste symptomen van depressie is apathie ten opzichte van de meeste activiteiten. Het beoefenen van yoga biedt in deze zin meerdere voordelen voor mensen die aan een depressie lijden. Laten we daarom eens dieper ingaan op de relatie tussen yoga en depressie.

Nadat een depressie is vastgesteld, wordt meestal een combinatie van psychologische en farmacologische behandeling voorgesteld. De hoge prevalentie plus de mogelijke bijwerkingen van antidepressiva hebben echter geleid tot een opleving van complementaire therapieën, waaronder yoga.

Wat is een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis die vooral emotionele symptomen vertoont. Het wordt tevens gekenmerkt door de aanwezigheid van andere cognitieve en somatische onevenwichtigheden. Het is dan ook een onbalans die mensen zowel psychologisch als fysiek treft. Op emotioneel vlak hebben we het echter meestal het zwaarst te verduren.

Vrouw met depressie

De symptomen van een ernstige depressie, afhankelijk van hoe deze zich manifesteren, kunnen zijn:

  • Emotioneel: anhedonie, geïrriteerdheid, subjectieve gevoelens van onwelzijn, gevoelens van nutteloosheid of schuld, verlies van interesse in de meeste activiteiten, geen plezier meer kunnen beleven aan de meeste activiteiten, en terugkerende gedachten over de dood.
  • Cognitief: verminderd concentratievermogen en een verminderd vermogen om beslissingen nemen.
  • Somatisch: gewichtsverlies of -toename zonder diëten, slapeloosheid of hypersomnie, psychomotorische agitatie of vertraging, vermoeidheid of gebrek aan energie.

Een depressie kan er bij iedereen anders uitzien. Het hangt af van de intensiteit en de frequentie waarmee de symptomen zich manifesteren. De effecten van deze symptomen op het sociale, werk- of gezinsleven van iemand met depressie variëren. Een depressie kan tijdelijk of permanent zijn en kan gedeeltelijke of volledige invaliditeit veroorzaken.

Hoe beïnvloedt depressie de hersenen chemisch?

Zoals we kunnen zien, is een depressie tot op zekere hoogte te voelen in het hele lichaam. Het manifesteert zich niet alleen in een laag zelfbeeld of chronische vermoeidheid – het kan zelfs tot zelfmoord leiden.

Deze ernstige aandoening beïnvloedt allerlei soorten neurotransmitters (cellen die de neuronen van de hersenen helpen om met elkaar te communiceren):

  • Norepinephrine: is een hormoon dat reageert op stress, dat wil zeggen het bereidt het lichaam voor op een dreigende situatie. Voortdurend in een vechtmodus verkeren, verzwakt het immuunsysteem en verhoogt het risico op kanker of aandoeningen zoals depressie en angst.
  • Dopamine: een gebrek aan dopamine is gerelateerd aan apathie, vermoeidheid, stemmingswisselingen en chronische verveling. Het vermindert ook de gevoelens van beloning en genot.
  • Serotonine: een vermindering van serotonine kan tot depressie leiden. Het veroorzaakt een gebrek aan enthousiasme, verlies van eetlust en vermoeidheid, evenals veranderingen in de lichaamstemperatuur en sociaal gedrag.

Yoga en depressie: wat biedt yoga?

Nu we weten hoe een depressie werkt, kunnen we de voordelen van yoga in relatie tot deze aandoening waarderen. Het beoefenen van yoga is namelijk veel meer dan alleen lichaamsbeweging. Het gaat ook om de mentale en spirituele toestand. Sterker nog, het woord yoga komt van de term ‘yuj’, wat in het Sanskriet juk of vereniging betekent. Het is harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Begin je het verband tussen yoga en depressie te zien?

Het beoefenen van yoga helpt ons om onszelf beter te leren kennen, zowel mentaal als fysiek. Het stelt ons in staat om de diepste hoeken van ons wezen te verkennen. Dit alles door middel van leerhoudingen (asana’s), ademhaling en mantra’s (geluiden en woorden).

“Mijn geluk zit in mij, niet daarbuiten. Alleen ik heb de macht op elk moment “.

-Tantra Yoga-

Vrouw beoefent yoga: de relatie tussen yoga en depressie

Mensen zijn multidimensionaal. We zijn niet alleen symptomen of gedachten, maar eerder de vrucht van hun interactie. Yoga leert ons om onze ideeën, gedragingen, gemoedstoestanden, geheugen en lichaamssystemen te harmoniseren. We kunnen in vrede leven wanneer deze aspecten van onszelf op elkaar aansluiten. Deze organische balans is waar yoga en depressie samenkomen.

De voordelen van yoga voor depressie

Yoga komt oorspronkelijk uit India. Het stimuleert de productie van eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het repareren van neuronen. Dit leidt tot een toename van de neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om neuronale verbindingen te creëren en te veranderen op basis van onze ervaringen en leren.

Aan yoga doen reguleert ook onze serotonine- en dopaminewaarden, verhoogt de bloedstroom naar de hersenen en maakt endorfines vrij. Dit alles draagt ​​natuurlijk bij aan het verbeteren van onze stemming.

De verschillende asana’s versterken ons bewegingsapparaat. Ze vergroten de flexibiliteit van onze spieren en maken ze sterker. De ligamenten, pezen en de fascie (een bijzondere bindweefselstructuur) worden eveneens sterker.

Het beoefenen van yoga bevordert een staat van ontspanning, waardoor we beter en dieper slapen

Het beoefenen van yoga verbetert emotionele symptomen

De belangrijkste symptomen van depressie zijn gerelateerd aan emoties. Het goede nieuws is dat yoga deze rechtstreeks kan beïnvloeden. Het vermindert de intensiteit ervan en biedt onmiddellijke effecten.

  • Het bevordert een staat van ontspanning en rust. Het uitvoeren van bepaalde asana’s veroorzaakt een aangenaam gevoel van welzijn in het lichaam. Yoga stimuleert verschillende delen van het lichaam en draagt ​​bij aan een verbetering van de stemming.
  • Yoga bestrijdt stress en angst. Langzaam en diep ademhalen helpt ons om mentale en emotionele rust te vinden. Meditatie en de concentratie op verschillende delen van het lichaam stelt ons in staat om ons stress- en angstniveau te verminderen. Dit werkt tevens verlichtend voor ontstekingen en versterkt het immuunsysteem.
  • Het maakt de verbinding met onze innerlijke wereld mogelijk. Yoga stelt ons in staat om negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten. Het helpt om de moeilijkere en complexere emoties onder controle te houden. Prikkelbaarheid vermindert, evenals gevoelens van wanhoop en apathie.
Vrouw beoefent yoga: de relatie tussen yoga en depressie

Yoga is een authentieke holistische praktijk geworden voor het bestrijden van depressie en andere aandoeningen. Yoga en depressie zijn dan ook wel degelijk aan elkaar gerelateerd. Hoewel yoga dus veel voordelen biedt, is het echter het beste om voorzichtig te zijn. We moeten de verbetering of genezing van de depressie niet alleen aan yoga toeschrijven. Het kan farmacologische of psychologische behandelingen niet vervangen, maar het kan deze wel ondersteunen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.