Een goede slaaphygiëne begint in de slaapkamer

Goed slapen is cruciaal voor je fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om gewoontes aan te nemen die een goede slaaphygiëne ondersteunen. Je kunt beginnen met het inrichten van je slaapkamer.
Een goede slaaphygiëne begint in de slaapkamer

Laatste update: 10 april, 2022

Er zijn veel gewoontes die bijdragen aan een goede slaaphygiëne. Het aanpassen van je slaapkamer is er één van. In feite, hoewel velen het over het hoofd zien, dragen een goed geordende kamer, een comfortabel bed en zelfs verlichting bij tot een goede nachtrust.

Maar waarom is het zo belangrijk om goed te slapen? Welnu, hoewel velen het negeren, speelt slaap een belangrijke rol bij het in stand houden van je welzijn. Het stelt je niet alleen in staat om je lichaam op te laden, maar het grijpt ook in op je cognitieve, emotionele en fysieke functies.

In het licht hiervan is het belangrijk om een geschikte rustruimte te hebben, met een omgeving die de overgang van wakker zijn naar slapen bevordert. Hier zijn enkele aanbevelingen.

Slapende vrouw

Je slaapkamer aanpassen om je te helpen slapen

Slapeloosheid en moeilijk in slaap blijven kan door vele factoren worden veroorzaakt. Zorgen, angst, het gebruik van mobiele apparaten, het gebruik van stimulerende middelen en te lange dutjes kunnen allemaal de kwaliteit van je rust verminderen.

Evenzo is slapen in een rommelige en ongemakkelijke slaapkamer ook schadelijk. Inderdaad, als je lichaam en geest niet in staat zijn om te ontspannen in deze ruimte, zul je het moeilijk vinden om gedurende de aanbevolen tijd (tussen zeven en acht uur per dag) in slaap te vallen. Wat kun je eraan doen?

Organiseer je slaapkamer

Het uitgangspunt voor het bevorderen van een goede slaaphygiëne in je slaapkamer is dat je alles op orde hebt. Omdat het creëren van een schone, minimalistische en aangename omgeving gevoelens van plezier en ontspanning bevordert en visuele rust bevordert.

Wat kan je doen?

  • Als je niet veel ruimte hebt, kies dan functionele bedden of opklapbare banken. Het belangrijkste kenmerk is dat ze een interne opslagruimte hebben waarin verschillende objecten kunnen worden opgeborgen, wat helpt om de kamer netjes te houden.
  • Vermijd het kiezen van meubels die veel ruimte in beslag nemen. Idealiter moet er voldoende ruimte zijn om comfortabel te bewegen.
  • Vermijd het blokkeren van doorgangen met kleding, schoenen of andere voorwerpen. Vergeet niet dat je ze kunt bestellen op de opklapbare banken of ook op planken, kasten of in opbergmanden.
  • Zorg ervoor dat je dagelijks schoonmaakt. Stof en vuil dat zich in je slaapkamer ophoopt, verhindert niet alleen een goede slaaphygiëne, maar kan ook leiden tot allergieën of gezondheidsproblemen.

Zorg voor een comfortabel bed

Als het gaat om een goede nachtrust, is comfort essentieel. Om deze reden, als het bed niet voldoende comfort biedt, moet je het veranderen. Zowel de matras als de kussens moeten een ontspannend gevoel geven als je ligt. Er is momenteel een grote verscheidenheid aan ontwerpen, materialen en technologieën beschikbaar om aan de behoeften van elke persoon te voldoen.

Kies de juiste verlichting

Dit is een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien. Toch is het best belangrijk. Het ideaal zou zijn dat er niet te veel externe lichtbronnen zijn. Als je slaapkamer ramen heeft, kun je daarom het beste gordijnen of jaloezieën ophangen. Dit om eventuele buitenverlichting die ‘s nachts binnendringt, te blokkeren.

Om je slaapkamer een gevoel van warmte en harmonie te geven, kun je kiezen uit verschillende soorten lampen. Omgevingslicht zorgt bijvoorbeeld voor zachte verlichting en is niet opdringerig. Plafondlampen verlichten iets meer, maar je kunt ook kiezen voor lampen met een lage intensiteit. Andere opties zijn lampen (voor specifieke verlichting) of strips van kleine gloeilampen.

Verplaats elektronische apparaten weg

Het is bewezen dat het gebruik van technologische apparaten (mobiele telefoons, computers, televisies, enz.) voor het slapengaan problemen zoals slapeloosheid beïnvloedt (Engelse link).

Hoewel de mechanismen niet helemaal duidelijk zijn, suggereren sommige hypothesen dat het gebruik ervan in bed de productie van melatonine – een slaaphormoon – verandert of elektromagnetische velden creëert die de rust beïnvloeden.

Daarom, als het je doel is om beter te slapen, is het ideaal om het gebruik van deze apparaten ten minste 30 minuten voordat je naar bed gaat te vermijden. Laat ze zoveel mogelijk buiten je slaapkamer.

Slapende vrouw

Laatste aanbevelingen om je slaaphygiëne te bevorderen

Naast het zorgen voor de orde, het comfort en de verlichting van je slaapkamer, moet je ook rekening houden met andere omgevingsaspecten. Denk daarbij aan factoren zoals het verwijderen van eventuele bronnen van hinderlijk geluid.

Maar ook aan het dagelijks ventileren van je slaapkamer en het aanpassen van de temperatuur. Samen zullen deze factoren bijdragen aan het creëren van de juiste omgeving voor een goede nachtrust.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.