Sociale media veroorzaken isolement bij tieners

Heb je een tiener die altijd op zijn mobiel zit en bijna nooit zijn slaapkamer verlaat? Hoewel het waar is dat ze op deze leeftijd hun eigen ruimte en privacy willen, zijn er bepaalde gedragingen die hun geestelijke gezondheid kunnen aantasten.
Sociale media veroorzaken isolement bij tieners
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 januari, 2023

Wat is het belangrijkste in het leven van een tiener? Als we jongeren vandaag deze vraag zouden stellen, zouden ze waarschijnlijk hun vrienden zeggen. Dat is niet verwonderlijk, want we hoeven maar terug te denken aan onze tienerjaren om ons het belang te herinneren van contact in ons dagelijks leven via onze vriendschappen en zelfs onze eerste liefdes.

Maar als de tieners van vandaag zouden nadenken over hun gedrag, dan zouden ze ontdekken dat voor velen van hen een internetverbinding en een mobiele telefoon het belangrijkste zijn.

Hoewel deskundigen aanbevelen dat de meest geschikte leeftijd om een apparaat te hebben 15 jaar is, heeft volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek in werkelijkheid 66 procent van de kinderen tussen tien en vijftien jaar al een mobiele telefoon.

Hier komt de grootste ironie van allemaal om de hoek kijken. Jongeren gebruiken hun apparaten voor sociale doeleinden, om de wereld te zien en in contact te blijven met hun leeftijdsgenoten. Aan de andere kant zorgt de technologie ervoor dat ze steeds meer geïsoleerd raken. In feite hebben ze minder contact met hun omgeving, en vooral met hun eigen familie.

Wat is er aan de hand? Wat kunnen de gevolgen zijn van deze omstandigheden?

De hersenen, vooral die van een adolescent, zijn niet voorbereid op isolement. Als bovendien een goed deel van hun interacties uit het virtuele universum van de technologie komt, zullen er waarschijnlijk geestelijke gezondheidsproblemen ontstaan.

Bezorgde tiener kijkt naar haar telefoon
Het gebruik van mobiele telefoons scheidt jongeren van sociale praktijken in de echte wereld. Ze geven de voorkeur aan het besloten en geïsoleerde universum van het virtuele en digitale.

De schuilplaats van hun slaapkamers en een internetverbinding

Wanneer een kind de preadolescentie bereikt, is het gebruikelijk dat het zijn eigen ruimte wil. Ze hebben hun eigen schuilplaats nodig. Dat hoort bij hun psychosociale ontwikkeling.

Het is ook iets dat bij ons als ouders vaak de alarmbellen laat rinkelen, maar het is een dynamiek waaraan we moeten wennen als onze kinderen de adolescentie bereiken. In dit verlangen naar intimiteit maken tieners van hun slaapkamers exclusieve heiligdommen waar ze niemand toelaten.

Het probleem is dat ze in hun slaapkamers vaak een parallel en geïsoleerd huis voor zichzelf oprichten. Soms staan ze er zelfs op om daar te eten, en brengen ze aanzienlijk minder tijd door in het gezelschap van hun ouders en broers en zussen.

In de afgelopen decennia, met de komst van nieuwe technologieën (hoewel die niet meer zo nieuw zijn), is deze realiteit wat ingewikkelder geworden. Er is een direct verband tussen de behoefte van tieners aan isolement en sociale media.

Platformen als YouTube, Twitch en TikTok zijn immers hun vensters naar vermaak, ontdekking en sociale verbinding. Waarom zouden ze immers naar buiten gaan als ze alles wat ze nodig hebben voor zich hebben op een scherm?

Ondanks het feit dat tieners via hun sociale media en apps interactie hebben met andere mensen, ervaren ze een groter gevoel van eenzaamheid. Dit stimuleert hen echter niet altijd om hun slaapkamers te verlaten en andere vormen van plezier te zoeken.

Sociale media veroorzaakt isolement bij tieners

Als mensen zijn we sociale wezens. Daarom gaan tieners graag uit met hun vrienden. Toch brengen sommigen van hen liever meer tijd door in hun slaapkamer, gekluisterd aan de schermen van hun apparaten. Deze parallelle dimensie slokt al hun tijd op en berooft hen van de mogelijkheid om meer contact te maken met de wereld.

Veel ouders maken zich zorgen over sociale media en het isolement van hun tieners. We zouden kunnen proberen onze tieners alternatieven voor te stellen, zoals het beoefenen van een sport, het uitnodigen van vrienden of het organiseren van een of andere vrijetijdsbesteding.

Maar dit zal niet altijd werken. Dat komt omdat TikTok hun aandacht kaapt en verslavend is. Of, er is altijd wel iemand voor hen om te volgen op Twitch of YouTube.

Hun hersenen verliezen

In de adolescentie maken de hersenen een belangrijke periode in hun ontwikkeling door. De neurale architectuur wordt verder gevormd en er zijn veel gebieden die zich pas na hun twintigste volledig ontwikkelen. Elke ervaring, interactie, gewoonte en oefening vormt het puberbrein, ten goede of ten kwade.

Onderzoek (Engelse link) van de Emory Universiteit in Atlanta (VS) bevestigt dat de adolescentie een kritieke periode is waarin sociale ervaring het vermogen om doelen te bereiken op volwassen leeftijd optimaliseert. Het suggereert dat als jongeren tussen 12 en 18 jaar kiezen voor isolement, hun hersenen bepaalde veranderingen ondergaan.

Dit gebrek aan stimulatie en sociale verbondenheid beïnvloedt hun besluitvorming, hun prestatievermogen en hun geestelijke gezondheid. Het lijkt erop dat het simpele feit om zonder vrienden of met fragiele sociale relaties te zijn hun psychosociale ontwikkeling beïnvloedt.

Isolement, sociale media en ongelukkigheid

TikTok vermaakt tieners. Het maakt hen aan het lachen, moedigt hen aan om nieuwe uitdagingen te proberen, contact te maken met vrienden en elkaar sociale versterking te geven.

Ze hebben WhatsApp om op elk moment van de dag en nacht met hun vrienden te praten, evenals talloze platforms waar ze van alles te weten kunnen komen. Echter, de wereld van sociale media en technologie maakt hen niet altijd gelukkiger.

In feite ontdekken veel tieners het leven en beginnen ze hun identiteit te smeden in de eenzaamheid van hun kamer en voor schermen. Sommige tieners zullen deze ervaringen positief en verrijkend vinden. Anderen daarentegen zullen geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen.

In dit verband wijst een studie (Engelse link) van de Johns Hopkins School of Medicine (VS) erop hoe het gebruik van sociale media in verband wordt gebracht met een toename van depressie en suïcidaal gedrag bij adolescenten.

Sociale media versterken alles, van sociale vergelijking tot het creëren van een vertekend beeld. De gevoelens van angst en ontmoediging bij tieners nemen toe en ze eindigen met een laag zelfbeeld.

Dit beïnvloedt alles in hun leven en versterkt de afwijzing van hun zelfbeeld. Hoe groter de verslaving aan dit soort digitale scenario’s, hoe groter de behoefte aan isolement. Daarom, hoe meer gevoelens van ontmoediging.

Het is onredelijk om een tiener te vragen niet zoveel tijd aan zijn computer of mobieltje te besteden, als zijn ouders precies hetzelfde doen.

Isolement bij tieners: op verslaving gerichte apps

Een onbetwistbaar feit is dat platforms als Instagram of TikTok ontworpen zijn om verslaving te creëren. Tegenwoordig wordt meer waarde gehecht aan video’s dan aan eenvoudige posts met berichten.

Dat komt door de aantrekkingskracht die ze in de hersenen opwekken. Voeg daarbij de perfect geprogrammeerde algoritmen die ons de inhoud aanbieden die we leuk vinden, en het is uiterst gemakkelijk om uren voorbij te laten gaan zonder dat we het doorhebben.

Maar tieners hebben meer problemen om zelfcontrole te houden. Dit verklaart hun problemen met het vermijden van het gebruik van hun mobieltjes.

Trieste tiener
De gezonde sociale verbinding van tieners met hun omgeving is de sleutel tot hun psychologische ontwikkeling.

Hoe de neiging van tieners tot isolement door sociale media aan te pakken?

We weten dat isolement en sociale media een directe relatie hebben en dat dit vooral tieners treft. Dus wat kan er aan gedaan worden? Hier zijn enkele richtlijnen als je met dit probleem wordt geconfronteerd:

 • Voed je kinderen van jongs af aan op in een gezond gebruik van technologie.
 • Vermijd hen een mobiele telefoon aan te bieden voor de leeftijd van 15 jaar, de leeftijd die door deskundigen wordt aanbevolen.
 • Sta niet toe dat ze een computer in hun slaapkamer hebben. Het is beter om die in een gemeenschappelijke ruimte te installeren waar je toezicht kunt houden op het gebruik ervan.
 • Maak een tijdschema voor het gebruik van internet. Buiten die uren (en vooral ‘s nachts) zorg ervoor dat ze het niet gebruiken.
 • Houd toezicht op hun gebruik van sociale media.
 • Zorg ervoor dat jij het beste rolmodel bent voor je kinderen. Geef het goede voorbeeld.
 • Zorg ervoor dat je tieners activiteiten ondernemen die hun sociale band met de buitenwereld en buiten hun slaapkamers bevorderen. Sporten, muziek leren of dansen zijn allemaal manieren voor hen om zich met de buitenwereld te verbinden.

Ten slotte is het uiterst belangrijk om hen mechanismen aan te bieden voor een gezonder gebruik van sociale media. Helaas zal dit niet altijd mogelijk zijn, want de ontwikkelaars van deze online platforms hebben als doel dat we er als gebruikers zoveel mogelijk tijd op doorbrengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Almeida ILL, Rego JF, Teixeira ACG, Moreira MR. Social isolation and its impact on child and adolescent development: a systematic review. Rev Paul Pediatr. 2021 Oct 4;40:e2020385. doi: 10.1590/1984-0462/2022/40/2020385. PMID: 34614137; PMCID: PMC8543788.
 • Hinton EA, Li DC, Allen AG, Gourley SL. Social Isolation in Adolescence Disrupts Cortical Development and Goal-Dependent Decision-Making in Adulthood, Despite Social Reintegration. eNeuro. 2019 Sep 23;6(5):ENEURO.0318-19.2019. doi: 10.1523/ENEURO.0318-19.2019. PMID: 31527057; PMCID: PMC6757188.
 • Su C, Zhou H, Gong L, Teng B, Geng F, Hu Y. Viewing personalized video clips recommended by TikTok activates default mode network and ventral tegmental area. Neuroimage. 2021;237:118136. doi:10.1016/j.neuroimage.2021.118136
 • Wilmer HH, Chein JM. Mobile technology habits: patterns of association among device usage, intertemporal preference, impulse control, and reward sensitivity. Psychon Bull Rev. 2016;23(5):1607-1614. doi:10.3758/s13423-016-1011-z.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.