Zeven tips voor WhatsApp-groepen voor ouders

Zeven tips voor WhatsApp-groepen voor ouders
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je ooit gehoord van Whatsapp-groepen voor ouders?De huidige technologische vooruitgang maakt het ons mogelijk om steeds meer betrokken te zijn bij het onderwijs van onze kinderen. Zaken als hun cijfers en zelfs het laatste nieuws met betrekking tot hun studies kunnen we tegenwoordig allemaal online bekijken.

Het internet heeft dan ook een revolutie teweeggebracht in het huidige onderwijssysteem. Een van de meest gebruikelijke manieren om op de hoogte te blijven van het onderwijs van onze kinderen zijn echter WhatsApp-groepen.

Door ze te creëren, kunnen ouders contact houden met andere ouders en meningen en kennis uitwisselen. Ze geven ouders ook het gevoel dat ze meer betrokken zijn bij het proces.

Afgezien van al deze voordelen kunnen WhatsApp-groepen voor ouders echter ook veel problemen met zich meebrengen als ze niet goed worden beheerd. In dit artikel vind je daarom alles wat je moet weten om ten volle te profiteren van hun potentieel.

Man is aan het appen

Hoe gebruik je WhatsApp-groepen voor ouders op de juiste manier?

Het gebruik van informatietechnologie vereist voorafgaande voorbereiding om het op de meest efficiënte manier toe te passen. In het geval van Whatsapp-groepen voor ouders zijn de belangrijkste aanbevelingen:

  • Blijf altijd tolerant.
  • Wees assertief in het voorstellen van ideeën.
  • Werk samen met de andere ouders.
  • Gebruik ze om informatie in te winnen.
  • Gebruik ze als aanvulling op ouderavonden.
  • Respecteer de leraren en deskundigen.
  • Gebruik ze niet als een vervanging voor je aanwezigheid op school.

Laten we ze een voor een bekijken.

1. Blijf altijd tolerant

Net als de klassen van onze kinderen bestaan ​​WhatsApp-groepen voor ouders uit mensen met verschillende overtuigingen, nationaliteiten, ideeën en tradities. In deze situaties ontstaan gemakkelijk conflicten, evenals ongemakkelijke situaties voor de andere ouders in de groep.

Daarom is het, om het beste uit deze groepen te halen, nodig om te leren tolerant te zijn ten opzichte van mensen met verschillende ideeën. Daarnaast is het een goed idee om te bemiddelen als zich een conflict voordoet tussen de andere ouders. Zo kunnen we een goede tolerante omgeving stimuleren in de WhatsApp-groep.

2. Wees assertief in het voorstellen van ideeën

Binnen grote groepen is goede communicatie niet altijd makkelijk, en dit geldt nog meer als het gaat om schriftelijke communicatie. Als je dan ook optimaal gebruik wilt maken van WhatsApp-groepen voor ouders moet je effectief en efficiënt communiceren.

Gebruik hiervoor assertieve communicatie of actief luisteren. Dit zijn sleutelelementen bij het creëren van een positieve omgeving. Ook al is het moeilijk om meningen en ideeën over te brengen wanneer je de andere persoon niet kunt zien, is het met een beetje oefening zeker mogelijk.

Vrouw is aan het appen

3. Werk samen met de andere ouders

WhatsApp-groepen voor ouders kunnen nuttige hulpmiddelen zijn, maar alleen als de leden het eens zijn over hun doelstellingen en hier samen naartoe werken. Het is daarom belangrijk om een gemeenschappelijk doel vast te stellen en de rest van de ouders in de groep te ondersteunen.

Afhankelijk van het systeem binnen de groep, is het goed om de groep te zien alsof deze een eigen identiteit heeft. Dit zal samenwerking tussen de leden bevorderen.

Op het moment dat er een conflict ontstaat, vraag je jezelf af: wat mist het team om correct te functioneren? De antwoorden hierop zullen bijdragen aan het creëren van een goede samenwerking.

4. Gebruik ze om informatie in te winnen

Soms vergeet ons kind een opdracht of laat het zijn cijfers, examendata en andere belangrijke informatie niet zien. Wanneer dit gebeurt, zijn de WhatsApp-groepen voor ouders een fundamenteel hulpmiddel om ons up-to-date te houden.

Wees niet bang om de andere ouders om informatie te vragen als je twijfels hebt over de opdrachten van je kind of wanneer je denkt dat je iets belangrijks over het hoofd ziet.

5. Gebruik ze als aanvulling op ouderavonden

Communiceren via WhatsApp is veel makkelijker dan naar de school van je kind moeten gaan. Vooral omdat we tegenwoordig zo’n druk leven leiden. Chatgroepen mogen echter nooit substituten zijn voor echte ouderavonden.

Op deze avonden kunnen alle ouders en voogden, ook degenen die geen WhatsApp hebben, hun mening geven. Bovendien kun je direct contact hebben met de leraren en personeelsleden van de school, en daardoor meer invloed hebben op de opleiding van je kind.

6. Respecteer de leraren en deskundigen

Soms maken docenten fouten en zullen we het niet eens zijn met hun technieken. Dit geldt vooral nu schooluitval zo vaak voorkomt. WhatsApp-groepen voor ouders zouden echter nooit een plek mogen zijn waar we klagen over de leraren. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat geruchten zich zullen verspreiden. Dit kan enkele negatieve gevolgen hebben:

  • Als je kind erachter komt wat je van zijn leraar vindt, verliest hij het respect voor deze leraar. Dit maakt het voor de leraar veel moeilijker om jouw kind te onderwijzen.
  • De docenten kunnen erachter komen wat je denkt, waardoor communicatie met hen moeilijker wordt. Deze communicatie is noodzakelijk voor de opleiding van je kind.

Als je klachten hebt over de leraren van je kind, kun je deze het beste een-op-een bespreken met een ouder die je goed kent. Of nog beter, bespreek ze direct met de leraar of zijn meerdere. Op deze manier kun je een oplossing voor het probleem vinden in plaats van conflicten te creëren.

Moeder en dochter in bespreking met de leraar

7. Gebruik ze niet als vervanging voor je aanwezigheid op school

Als je dagelijks met andere ouders spreekt, is het makkelijk om het gevoel te hebben dat je betrokken bent bij de opvoeding van je kind. De meest effectieve manier om betrokken te zijn bij dit proces is echter door ouderavonden bij te wonen. Het maakt niet uit hoe geavanceerd de technologie wordt, deze avonden zal het nooit vervangen.

Probeer daarom altijd om aanwezig te zijn op de ouderavonden. Op deze manier kun je de leraren leren kennen en weten wat je kunt doen om bij de opleiding van je kind te helpen. Wellicht ook interessant voor jou

Stress krijgen van je familie: hoe ga je ermee om?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stress krijgen van je familie: hoe ga je ermee om?

Soms kun je stress krijgen van je familie. Er zijn momenten waarop de wortels van onze familieboom ons gevangen houden en maar niet willen laten ga...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.