Gestreste leraren: we moeten beter voor onze leraren zorgen

Gestreste leraren: we moeten beter voor onze leraren zorgen
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen denken dat gestreste leraren de enigen zijn die de consequenties van die stress voelen. Wanneer we ons ongelukkig en uitgeput voelen, heeft dit echter vaak een negatieve invloed op onze prestaties op het werk. Dit is met name relevant als je nadenkt over wat er gebeurt als de prestaties van een leraar afnemen. Zij zijn tenslotte degenen die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van onze kinderen.

Daarom is het belangrijk om na te denken over wat we zelf allemaal kunnen doen om leraren minder gestrest te maken. Er zijn veel verschillende factoren die het stressniveau van een leraar beïnvloeden. We hebben allemaal de macht om deze factoren te beïnvloeden en het leraren gemakkelijker te maken, zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

“Een leraar beïnvloedt de eeuwigheid; hij kan nooit weten waar zijn invloed stopt.”

-Henry Adams-

Het probleem van gestreste leraren

Er zijn meerdere onderzoeken die werkgerelateerde stress in veel verschillende beroepen hebben onderzocht. Tijdens het zesde nationale onderzoek naar arbeidsomstandigheden in Spanje (2007) ontdekten onderzoekers dat 54,2% van de leraren werkgerelateerde stress ervaart. Gezien het feit dat dit de helft is van alle Spaanse leraren, zijn de cijfers op zijn minst ontmoedigend.

Gestreste leraren kunnen hun werk niet goed uitvoeren

Uit dezelfde studie bleek dat 19,6% van de leerkrachten geloofde dat hun werk hun gezondheid negatief beïnvloedde. En dat is nog niet alles. Vergelijkbare cijfers geven aan dat ze ook te maken hadden met slaapproblemen en zich vaak moe voelden. Velen meldden dat ze regelmatig last hebben van hoofdpijn en zich gespannen en prikkelbaar voelen.

In 2011 voerden onderzoekers nog een nationale enquête uit naar de arbeidsomstandigheden in Spanje (2011) en ontdekten ze dat 33,9% van de ondervraagde leraren zei dat ze een zware werklast hadden. Om al hun werk af te krijgen, moesten ze meer uren werken zonder hiervoor uitbetaald te krijgen. Helaas komen deze cijfers ook overeen met bevindingen uit andere vergelijkbare onderzoeken.

“Als je iemand op een voetstuk moet zetten, kies dan leraren. Zij zijn de helden van de maatschappij.”

Guy Kawasaki

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Gil-Monte (2012) wees uit dat ongeveer 50% van de leraren hoge of zeer hoge maten van stress ervaart. Niet alleen dat, er werd tegelijkertijd ook ontdekt dat deze hoge stressniveaus bij leraren mentale en fysieke gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Tot slot gaan ontevredenheid en werkdruk vaak samen met symptomen van depressie en angst.

Wat veroorzaakt de meeste stress bij leraren?

Wat is echter precies de reden achter al die gestreste leraren? Zijn dit interne of externe factoren? We zullen proberen om deze vragen te beantwoorden. Verschillende studies hebben aangetoond dat de belangrijkste bronnen van stress voor leraren afkomstig zijn van studenten en hun gezinnen. Enkele van de belangrijkste redenen hiervoor zijn een gebrek aan interesse in onderwijs of een gebrek aan motivatie. Problemen met discipline in de klas veroorzaken ook veel stress.

Gestreste leraren hebben minder zin in hun werk

Maar ook de gezinnen van de leerlingen zijn een belangrijke stressfactor voor leraren. Dat komt omdat ze de neiging hebben om het werk van de leraar niet te erkennen. Het kan ook stressvol zijn voor leerkrachten wanneer ouders niet samenwerken of geen ondersteuning bieden voor de verantwoordelijkheid die ze dragen om kinderen en tieners op te leiden.

Dit zijn enkele voorbeelden van waar ieder van ons zijn steentje kan bjidragen om ervoor te zorgen dat leraren minder stress ervaren. Als samenleving en als ouders van leerlingen moeten we bereid zijn te erkennen hoe moeilijk dit werk soms kan zijn. We moeten niet vergeten dat dit onderwijsprofessionals zijn, het is dus in het beste belang van iedereen om het advies te volgen dat zij geven tijdens oudervergaderingen.

“Ik denk dat het lerarenberoep meer bijdraagt ​​aan de toekomst van onze samenleving dan elk ander beroep.”

– John Wooden-

Deze richtlijnen kunnen moeilijk te volgen zijn, maar als we ze allemaal in gedachten houden, zullen dingen aanzienlijk verbeteren. Niet alleen in de klasomgeving, maar ook in je eigen leven en het leven van je kinderen in het algemeen. Gemotiveerde en niet gestreste leraren die zich erkend en ondersteund voelen, zullen in staat zijn om hun werk een stuk beter te doen.

Afbeeldingen met dank aan Tra Nguyen en Lonely Planet.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat goede leraren ons geven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat goede leraren ons geven

Waarom dragen goede leraren zo sterk bij aan ons geluk? Omdat deze mensen ons meer geven dan eigenlijk hun doel was en veel meer dan wij verwacht h...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.