Wat gaat er schuil achter demotivatie?

Wat gaat er schuil achter demotivatie?

Laatste update: 30 januari, 2017

Soms is het zo moeilijk om ons te concentreren op hetgeen we aan het doen zijn, dat het beter zou zijn om gewoon naar huis te gaan en deze taak te bewaren voor een andere dag. Wanneer we niet gemotiveerd of geconcentreerd zijn, dan lijkt alles twee of drie keer lastiger te zijn. We stoppen om de twee minuutjes, we zuchten en proberen de kracht te vinden om weer verder te gaan…

Wanneer we graag een bepaald doel willen bereiken, maar we het heel moeilijk vinden om ons hier op te richten, dan voelen we ons niet alleen overweldigd en verdrietig, maar ervaren we ook drastisch meer angst en stress.

Motivatie is de brandstof die we nodig hebben om te handelen, de motor die we nodig hebben om vooruit te komen, het ontbrekende puzzelstukje van de puzzel die wij ons ‘levensproject’ noemen. Het zorgt er ook voor dat we productiever, creatiever en zelfs gelukkiger worden. Waarom is het dan zo moeilijk om gemotiveerd te blijven en zo makkelijk om de weg kwijt te raken?

Demotivatie kan veranderen in een reusachtige sneeuwbal…

Deze metafoor is zeer interessant en kan precies worden toegepast op onze situatie. Natuurlijk is het zo dat, wanneer we geen aandacht besteden aan hetgeen we aan het doen zijn, we er alleen maar langer over doen. En niet alleen dat, maar dit zorgt er ook voor dat onze overige taken zich alsmaar blijven opstapelen.

In plaats dat we van deze situatie een nieuwe uitdaging maken, kijken we naar de enorme stapel werk die we nog moeten afronden en vinden we het moeilijk om de motor te starten en aan de slag te gaan zoals we zouden moeten.

Vermoeidheid

Demotivatie is vaak verbonden aan het gebrek aan interesse om een bepaald doel te bereiken of aan het gegeven dat we het doel dat we moeten bereiken gewoon niet volledig begrijpen.

“Wanneer een nederlaag komt, accepteer deze dan als een teken dat je plannen niet waterdicht zijn, bouw je plannen opnieuw op en vaar opnieuw uit richting je begeerde doel.”

-Napoleon Hill-

Hieronder delen we een lijstje van de voornaamste redenen die ervoor kunnen zorgen dat je gedemotiveerd raakt en vertellen we je hoe je dit tegen kunt gaan. We vertellen je nu alvast dat volharding het meest belangrijke ingrediënt is.

Angst

Hoewel je misschien in eerste instantie denkt dat je zeker bent van je zaak, kan het zo zijn dat je je wanneer je iets dieper zou graven zou realiseren dat je eigenlijk staat te beven van angst. Dit is vooral vaak zo wanneer we iets nieuws moeten onderzoeken en buiten onze comfortzone moeten treden.

Dit voelt alsof je aan de rand van een ravijn staat, wat ervoor zorgt dat je natuurlijk geen stap vooruit meer wilt zetten. Dit is een vorm van demotivatie. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je angsten te begrijpen en een strategie te bedenken die jou in staat zal stellen om stap voor stap vooruit te komen, langzaam maar zeker.

De verkeerde doelen

Zoals we eerder ook al zeiden, kan het wanneer je geen duidelijk beeld hebt van de doelen die je wilt bereiken of wanneer deze niet geheel overeenstemmen met wie je bent moeilijker zijn om de taken die nodig zijn om deze doelen te bereiken naar behoren uit te voeren.

Als het alsmaar moeilijker voor je wordt om je te richten op je eigen taken, dan is het misschien zo dat de regels van het bedrijf waar je voor werkt en jouw eigen leefregels niet met elkaar overeenstemmen of dat je gewoon liever ergens anders zou willen werken.

Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de doelen die je wilt bereiken. En als de doelen die je moet bereiken niet jouw eigen doelen zijn, dan kun je ze altijd een beetje aanpassen zodat ze ook aansluiten op jouw behoeftes.

Demotivatie

Je houdt je te veel bezig met de toekomst

Als je je altijd zorgen maakt over wat de dag van morgen kan brengen, dan zul je nooit in staat zijn om grip te krijgen op de dingen die je nu aan het doen bent. Wanneer je een bepaalde taak probeert af te ronden, dan zouden je geest en gedachten volledig op deze taak gericht moeten zijn en op niets anders. Als je tijdens het uitvoeren van deze taak denkt aan wat je later op de dag moet kopen bij de supermarkt of aan wat je dat weekend gaat doen, de klusjes die nog op je liggen te wachten, wanneer je salaris gestort zal worden, dat examen dat je volgende week hebt of het afspraakje dat je die avond hebt, dan zal het heel lastig zijn om gemotiveerd te blijven, of vind je van niet?

Onthoud dat hetgeen je nu aan het doen bent ook zou moeten dienen voor het grotere doel dat je nog voor ogen hebt. Als je een hoop te doen hebt, ga dan op je kont zitten en zorg ervoor dat het gedaan wordt! Als gevolg hiervan zul je werkelijk in staat zijn te genieten van je vrije tijd in plaats van je voortdurend zorgen te maken over al het andere dat je eigenlijk zou moeten doen.

Vermoeidheid

In sommige periodes kan het lastiger zijn om je te concentreren. Demotivatie is erger dan dat angstige gevoel dat we hebben wanneer we eindelijk een momentje voor onszelf nemen om lekker te zonnen op het strand, tot rust te komen in de bergen of een keer lekker uitslapen. Demotivatie steekt namelijk de kop op wanneer we extreem moe zijn. We hebben de spanningen in ons lichaam veel te lang opgestapeld!

Een goede nachtrust is in dit soort gevallen het beste advies dat je iemand kunt geven. Gun je hersenen even pauze van die grote lading informatie. Je zult zien hoe makkelijk het daarna zal zijn om je te concentreren en hoe snel de tijd voorbij zal gaan. Je vrije dagen zullen voor je het weet weer om de hoek komen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.