Wat schuilt er achter een rookverslaving?

Wat schuilt er achter een rookverslaving?

Laatste update: 23 januari, 2018

Roken is niet bepaald prettig voor onze zintuigen. De eerste keer dat iemand rookt, vinden hij het meestal niet lekker, hoewel de rookverslaving zich later ontwikkelt.

Tabak heeft een sterke, irriterende geur. Als we het inademen ervaren we een brandend, verstikkend gevoel. Toch raken veel mensen verslaafd aan de gewoonte en is het bijna onmogelijk om ermee te stoppen.

Nicotine is de stof die sigaretten verslavend maakt. Het is een alkaloïde stof, die verslaving veroorzaakt.

Na inhalatie duurt het tien seconden om de hersenen te bereiken. Als het daar eenmaal is, stimuleert het de productie van dopamine. Na verloop van tijd hebben we steeds grotere doses nicotine nodig om dat oorspronkelijke effect weer te bereiken.

“De sigaret definieert de roker als een gedicht dat doet met een dichter.”

-Richard Klein-

In tegenstelling tot andere drugs veroorzaakt nicotine geen extreme gedragsveranderingen. Toch hebben veel studies aangetoond dat er sterke psychologische factoren zijn die een rookverslaving beïnvloeden. Zij beschouwen de gewoonte als een ‘gedragsversterking’, meer dan alleen een lichamelijke verslaving.

Waarom begint iemand met roken

Het komt vaak voor dat mensen beginnen met roken tijdens hun tienerjaren. En het is niet zomaar toeval. Zowel tabak als alcohol zijn legale psychoactieve stoffen.

Ze zijn gemakkelijk te krijgen en relatief goedkoop. Het is een gewoonte die meestal door ouders en leerkrachten verboden wordt. En dat is precies wat veel jonge mensen aantrekt.

Jonge rokende vrouw die lijdt aan een rookverslaving

In een studie die werd uitgevoerd door Scientific Psychic vonden ze dat dit de belangrijkste redenen zijn waarom mensen beginnen met roken. Het is vanwege de volgende redenen:

  • De wereld van volwassenen trotseren of restrictieve omgevingen.
  • Aanpassen aan een sociale kring.
  • Laten zien dat ze geen kind meer zijn.
  • Opnieuw bevestigen van hun onafhankelijkheid.
  • Imiteren van mensen die ze bewonderen, die roken.
  • Gewicht verliezen.

Uiteindelijk bezit roken een sterke psychosociale component. Meestal zullen tieners roken in de buurt van andere mensen, maar houden ze de gewoonte niet vol als ze alleen zijn.

Veel van hen laten uiteindelijk de gewoonte vallen. Maar er is nog een andere, grote groep die in het web van nicotine blijft hangen.

Adem in, adem uit

Er zijn ook een aantal onbewuste aspecten die gepaard gaan met roken. In de psychoanalyse wordt gesproken over een rookverslaving als uitdrukking van een orale fixatie. Het is een terugval naar de babyfase van ons leven.

Schilderij van vrouw met sigaret die lijdt aan een rookverslaving

Studenten van het onderwerp, zoals José Antonio Coderch, suggereren dat het een gewoonte is van mensen met overbeschermende moeders die hun kalmeerden door middel van een orale beloning. Met andere woorden, ze kalmeerden de angst van hun kind door hen iets te geven om te eten.

Veel mensen zeggen dat ze de drang voelen om te roken wanneer ze zich angstig voelen. Volgens hen kalmeert de sigaret hen.

Tegelijkertijd zeggen anderen dat ze door het inademen van rook hun dromen letterlijk inslikken. In die zin zou roken een antwoord zijn op frustratie. Het draagt symbolisch bij aan het afremmen van verlangens.

Op diezelfde manier hebben mensen bevestigd dat als zij roken, zij symbolisch op zoek zijn naar een teug frisse lucht.

Een gebrek aan ideeën of middelen om een probleem op te lossen leidt onbewust tot roken. Het is een daad die de hoop op een nieuw idee vertegenwoordigt, zonder dat je een echt idee hebt.

Wat brandt en verandert vervolgens in as

Voor veel eeuwenoude culturen is tabak een heilige plant. Ze weten intuïtief dat het een element is met positieve effecten op de hersenen. Er is bewijs dat het het geheugen stimuleert, je sneller laat denken en je stemming stabiliseert.

Man met een sigaret in zijn handen die duidelijk lijdt aan een rookverslaving

Het verschil tussen die culturen en de onze is dat geen enkele psychoactieve stof binnen de logica van de consument valt. Er zijn geschikte momenten voor tabak, net zoals die er zijn voor het cocablad en andere soortgelijke planten.

Meestal maken ze deel uit van welomschreven collectieve rituelen. Ze gebruiken deze planten om zichzelf wijzer te maken. Maar westerlingen worden gewoon dommer als ze ze gebruiken.

Er is een oud gezegde dat luidt: ‘waar rook is, is vuur’. We kunnen dit toepassen op iedereen die een rookverslaving heeft. Ze leven door rook in en uit te ademen, terwijl de tabak brandt en verandert in as.

Rookverslaafden hebben iets binnenin zich dat brandt. Hun antwoord is om het met een sigaret weg te duwen en zich erdoor te laten consumeren.

Maar er is één waarheid: het is bewezen dat wanneer de psychologische redenen om te roken verdwijnen, een rookverslaving makkelijk te verslaan is. Dat is iets om over na te denken.

Afbeeldingen eigendom van Eloïse Heritier 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.