Hulp bij stoppen met roken: vijf tips

Hulp bij stoppen met roken: vijf tips

Laatste update: 12 december, 2017

Het besluit om te stoppen met roken is een persoonlijk besluit dat de meeste rokers ten minste één keer hebben overwogen. Maar velen van hen lukt het niet. Sommigen proberen het maar zijn uiteindelijk niet succesvol, vooral als ze al een lange tijd roken. Zij hebben behoefte aan hulp bij stoppen met roken.

De moderne maatschappij wordt gekarakteriseerd door het vermijden van korte-termijn-lijden en bij alle soorten drugsgebruik zie je mensen er alles aan doen om de ontwenningsverschijnselen te vermijden, die zowel fysiek als mentaal zijn. Daarom zijn er verschillende strategieën nodig tijdens dit proces om te stoppen met roken.

De tips die je hieronder zult lezen vormen een gids die het stoppen makkelijker kunnen maken. Maar vergeet niet dat het stoppen met het gebruiken van een drug een moeilijk proces is en je wellicht hulp nodig hebt om het te voltooien. Je zou elk hulpmiddel binnen je netwerk moeten verwelkomen aangezien het zou kunnen helpen in je proces.

Twee handen waarvan er in een een hartje ligt en in de andere gebroken sigaretten als hulp bij stoppen met roken

Er is geen magisch recept dat ervoor zorgt dat je kunt stoppen met roken zonder enige moeiteen als dat je wel verteld is, dan is het waarschijnlijk oplichterij. Ik weet dat het een hoop moeite kost, maar het is niet onmogelijk en als jij de tips hieronder in acht neemt, zal het een stuk makkelijker gaan:

Hulp bij stoppen met roken

Motivatie vinden

Zeggen dat je wilt stoppen met roken is veel gemakkelijker dan het ook daadwerkelijk doen, want zoals alles in het leven vereist het een hoop doorzettingsvermogen.. Dus voordat je aan het proces begint raad ik je aan dat je een lijst met voor- en nadelen opstelt voor deze beslissing.

Vervolgens geef je elke reden in elke kolom een waarde van 1 tot 10 van hoe belangrijk die specifieke reden voor jou is. Dit noemen we ook wel een beslissingsbalans. Als er meer redenen zijn om te stoppen, of ze zijn sterker, dan ben je klaar om het te proberen.

Zo niet, bekijk dan nog eens de redenen en zorg ervoor dat je daadwerkelijk een intrinsieke motivatie hebt om te stoppen voordat je aan het proces begint. Deze stap is essentieel. Stoppen hangt van jou af, niet van wat anderen mensen je vertellen.

Vrouw wiens gezicht overgaat in wolken

Wanneer je motivatie opraakt, is het ook aan te raden om resources klaar te hebben staan die je herinneren aan waarom je besloot te stoppen met roken, zoals een brief aan iemand van wie je houdt Je zou deze brief altijd met je mee moeten dragen zodat je hem erbij kunt pakken wanneer je hem nodig hebt.

De brief zou als volgt moeten beginnen: ‘Lieve zoon, vandaag heb ik besloten dat ik ga stoppen met het langzaam vernietigen van mezelf, ik ga stoppen met roken..’. Vervolgens kun je verdergaan met het uiteenzetten van de redenen die je ervoor in de voordelenkolom hebt opgesomd.

Leer ademtechnieken om onrust te verminderen

Als je eenmaal zeker bent van je motivatie, zou je voordat je stopt met roken enkele ontspanningstechnieken moeten aanleren die je helpen om door momenten van stress en onrust te gaan. Als je van tevoren al één van deze technieken beheerst, zal het makkelijker zijn om hem in te zetten als je eenmaal aan het proces begint.

Ademen vanuit de middenrif is de beste manier in dit geval, aangezien het vergelijkbaar is met de manier waarop je ademt wanneer je rookt. Adem langzaam en diep in en adem langzaam uit, dit zal je hartslag vertragen.

Twee paar handen die samen een hartje vasthouden als hulp bij stoppen met roken

Begrijp dat stoppen een individueel proces is

Vergeet nooit dat we allemaal onze eigen verhalen hebben en de beste behandeling zal de behandeling zijn die het beste past bij jouw specifieke omstandigheden. Het is een goed idee voor jouw psycholoog  om elke algemene behandeling aan te passen op jou.

Voor sommige mensen is het beter om per direct te stoppen, terwijl het voor anderen beter werkt om een geleidelijk proces te handhaven. Welke manier je ook gebruikt, de ontwenningsverschijnselen zullen altijd makkelijker te handelen zijn als je nicotineconsumptie geleidelijk is verminderd.

Dit proces houdt in dat je je nicotineconsumptie op een progressieve manier vermindert om de ontwenningsverschijnselen en onrust te verminderen. Als het proces eenmaal is begonnen, zul je die sigaretten vergeten die minder belangrijk voor je zijn om te roken, tot het moment waarop je stopt met de sigaretten te roken op momenten die essentieel voor je leken.

Voer geen oorlog als je geen wapens hebt

Zonder wapens zul je niet als winnaar uit de strijd komen. In het geval van sigaretten zou je, wanneer je begint met stoppen, alles weg moeten doen wat te maken heeft met roken, wat betekent geen asbakken in het huis of aanstekers in je tas.

Het is ook zinvol om situaties te vermijden waarin het erg waarschijnlijk is dat je zoveel mogelijk gaat roken. Als je normaliter tijdens je lunchpauze rookt, zul je deze pauzes tijdelijk moeten elimineren tijdens het afleren van deze gewoonte. Je kunt deze pauzes bijvoorbeeld vervangen door het maken van een kleine wandeling.

Een hoofd dat in de wolken zit

Onthoud dat roken nog nooit een probleem heeft opgelost

In mijn ervaring heeft geen één sigaret ooit een probleem opgelost. Wanneer je stopt met roken voel je je vanbinnen wellicht ongeorganiseerd als het gevolg van de onrust die je voelt. Desorganisatie belemmert de concentratie en laat je in de eerste paar dagen meer verstrooid voelen. Vergeet echter niet dat teruggaan geen oplossing is en dat als je doorzet, je gevoelens weer positief zullen worden.

Roken is een probleem, geen oplossing. Het vergiftigt het brein en vermindert prestaties. Het aanleren van probleemoplossende technieken zal je de effectieve resources geven om elke nieuwe dag te doorstaan zonder sigaretten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.