Je vrijheid behouden in een relatie, hoe doe je dat?

Je vrijheid behouden in een relatie, hoe doe je dat?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Kan je in een relatie echt je vrijheid behouden? Het is beangstigend hoe gemakkelijk relaties verstikkend en controlerend kunnen worden. Het gebeurt zelfs bij mensen die het bewust proberen te vermijden. De meeste mensen willen vrij zijn. Ze willen niet in een relatie terechtkomen waarin ze zich gecontroleerd voelen. Maar tegelijkertijd vinden we het belangrijk om ons verenigd te voelen met iemand. Dit zijn twee zijden van dezelfde munt. Het kan moeilijk zijn om dit in evenwicht te houden.

Het zit in ons geworteld. We willen banden smeden met andere mensen. Het is niet logisch en het is zelfs niet lichamelijk; het is een spirituele behoefte. De geest wil vrij zijn, maar ook in een relatie.

Twee geblinddoekte mensen die ieder op de rand van een klif staan en elkaar boven een grote afgrond proberen vast te pakken

Waarom nemen mensen een controlerende houding aan in een relatie?

Het probleem draait rond onzekerheid en een gebrek aan geloof in onszelf. Als je iemand anders nodig hebt om jou goedkeuring en bevestiging te geven, dan is dat een groot probleem. Want je geeft de andere persoon te veel macht over je zelfbeeld. Je plaatst jezelf dan in een uitstekende positie om gecontroleerd te worden.

We laten andere mensen ons controleren omdat we ons onzeker voelen en te weinig geloof hebben in ons eigen perspectief.

Dit soort diepe onzekerheid kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. Het begint meestal in de kindertijd, binnen het gezin. Maar er zijn ook uitzonderingen. Het ontwikkelt zich op basis van valse overtuigingen en wordt groter naarmate de behoefte aan aanvaarding groeit.

Hoe ontwikkelt onzekerheid zich?

We worden niet geboren als een propere blanco lei wachtend tot de eerste letters geschreven worden. Maar we komen ter wereld met de hardware om te leven. Dat houdt in dat we de basisbestanddelen al bezitten voor een persoonlijkheid die zich geleidelijk zal ontwikkelen. We bezitten een bepaalde hoeveelheid intellectueel potentieel en een reeks neigingen en aanleg.

We worden ook niet geboren met een aangeboren gebrek aan zelfvertrouwen. Als zuigeling hadden we niet de minste neiging om onszelf, onze vermogens of onze waarde in vraag te stellen. Kinderen worden geboren en aanvaarden zichzelf volledig zoals ze zijn. Het zaad van twijfel aan jezelf wordt geplant als gevolg van bepaalde omstandigheden en mensen.

Ouders zijn niet volmaakt

Tijdens het opvoeden van kinderen worden fouten gemaakt die op de lange termijn gevolgen hebben. Dat maakt deel uit van het leven. Kinderen hebben de onvoorwaardelijke liefde en genegenheid van hun ouders nodig. Wanneer ze dit niet krijgen, dan kan het zaadje van onzekerheid in hen beginnen groeien.

Sommige kinderen krijgen geen genegenheid en aanvaarding van de ene ouder maar wel van de andere. Andere kinderen worden geboren in gezinnen waarin beide ouders niet in staat zijn om hen de liefde en begeleiding te geven die ze zo nodig hebben.

Kinderen hebben de onvoorwaardelijke liefde en genegenheid van hun ouders nodig. Krijgen ze die niet, dan kan het zaadje van onzekerheid in hen gaan groeien.

Uiteindelijk aanvaarden ze dit gebrek aan liefde en begeleiding als een normale dynamiek. Ze klasseren het in de map van de dingen die zij als normaal en aanvaardbaar beschouwen in ouders, belangrijke anderen en in mensen in het algemeen. Op termijn zullen ze dit op alle rollen die ze in hun leven opnemen, projecteren.

Kinderen die wel ondersteuning krijgen van hun ouders, kunnen ook onzeker worden. Wanneer ze de adolescentie bereiken, ervaren ze afwijzing vanwege hun leeftijdsgenoten, terwijl ze tegelijkertijd het vertrouwen in hun eigen oordeel verliezen. Ze hebben geen controle over de mening van anderen. Maar toch nemen ze deze subjectieve oordelen voor waarheid. Dit brengt hun zelfvertrouwen in gevaar.

Een droevige prinses met vleugels die gekust wordt door haar prins maar hoe kun je je vrijheid behouden in een relatie

Hoe kun je je vrijheid behouden in een relatie?

Voordat je met een andere persoon een gezonde relatie kan beginnen, heb je wat werk te doen. Want verandering start vanbinnen. Het is belangrijk dat je het eigenwaarde herstelt. Dit betekent dat je het geloof in jezelf moet herwinnen en jezelf moet bevrijden van de twijfel in jezelf.

“Echte liefde is geen eigenliefde. Je ervaart het wanneer je je opent voor andere mensen en voor het leven; wat het niet doet, is intimideren, isoleren, verwerpen of achtervolgen. Het aanvaardt gewoon.”

-Antonio Gala-

Wanneer twee mensen echt goed samenwerken, dan wordt de relatie sterker, hechter en intiemer. Dit is de betekenis van het opbouwen van een langdurige relatie: samen evolueren en een manier van samenzijn en vereniging ontwikkelen waar elke persoon na verloop van tijd de ander verrijkt.

Onvoorwaardelijke liefde

Romantische relaties zouden gebaseerd moeten zijn op een stevige eerlijke liefde en op aanvaarding. Door te proberen de ander te controleren dwing je hen om een andere persoon te zijn. Authentieke en onvoorwaardelijke liefde houdt een engagement in om de vrijheid van de andere persoon te respecteren. Het betekent ook dat je altijd de mogelijkheid hebt om uit een relatie te stappen als je voelt dat het moment gekomen is.

Respectvolle communicatie

Als je allebei je waardigheid wil behouden, communiceer dan met elkaar op een respectvolle manier. Respectloos gedrag is gewoon ondraaglijk. Als jij en je partner vrij zijn, dan laten jullie niet toe dat de ene de ander respectloos behandelt. Liefde is een evenwichtsspel. Niets rechtvaardigt een gebrek aan respect.

Aanvaard elkaars verschillen

Het aanvaarden van elkaars verschillen is essentieel voor vrijheid in de relatie. Als je de verschillen verwerpt, dan steunt de relatie niet op liefde.

Een prins en een prinses in een gure wereld

Leer van elkaar

Dankzij de verschillen kan je van elkaar leren. Meningsverschillen zijn een deel van de prijs die je betaalt voor de bijdrage van de andere persoon. Zie de verschillen als een manier die jullie beiden helpt om te groeien. Elke partner kan de ander iets leren.

Leren van elkaar geeft je de kans om samen te werken en van je vrijheid te genieten, in plaats van je een gevangene te voelen.

Aanvaard de vrijheid van je partner

Het vereist veel moed om te aanvaarden dat je partner een vrije geest is. Want het risico om hem of haar te verliezen is enorm. Heb je het gevoel dat je niet verdient wat je hebt? Dan zal je proberen om het te behouden. Als gevolg ga je je controlerend gedragen. Ook al was jij diegene die in vroegere relaties gecontroleerd werd, kan dit toch gebeuren.

Het vereist veel moed om te aanvaarden dat je partner een vrije geest is.

Hoe meer je de vrijheid van je partner aanvaardt, hoe groter de kans dat hij bij je zal blijven. Wil jij vrij zijn en jouw partner ook? Respecteer dan het recht van de ander om keuzes te maken of de ander te verlaten. Alleen door de ander zijn vrijheid te respecteren en te beschermen zal je in staat zijn om een echt liefdevolle relatie op te bouwen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.