Om in vrede samen te leven moet je optellen, niet aftrekken

Om in vrede samen te leven moet je optellen, niet aftrekken

Laatste update: 15 oktober, 2017

Ik heb een punt in mijn leven bereikt waar halve waarheden, valse verschijningen en winstbejag simpelweg vermoeiend zijn. Deze wereld wordt soms gevoed door donkere dagen en periodieke mensen. Daarom wil ik mensen in mijn gezelschap die weten hoe ze moeten optellen, en niet aftrekken. Mensen die in vrede samenleven. Ik verlang naar banden die mijn vuurtoren zullen zijn zodat ik een vrije horizon kan opbouwen, vol hoop.

Deskundigen op het gebied van sociale psychologie en leiderschap herinneren ons aan een ervaring die we allemaal al wel eens hebben meegemaakt. Ongetwijfeld hebben bepaalde mensen een ondefinieerbare invloed zodra ze een kamer binnenlopen. Soms lijkt de uitdrukking ‘het hebben van een innerlijk licht’ wel authentiek, geloofwaardig. Het zijn verschijningen die om een bepaalde reden rust en harmonie uitstralen.

“We komen op de wereld om samen te leven in harmonie. Degenen die dit weten, vechten niet onderling.”

-Buddha-

Wat is cognitief bewustzijn?

De persoon die deze positieve invloed uitoefent, heeft deze staat bewust uitgekozen. Hij is tevreden met zichzelf, er is geen sprake van conflicten, geen wrok. Er bestaat alleen een innerlijke balans die dit soort mensen kunnen uitstralen naar de mensen om zich heen.

Deze mensen zijn, zonder twijfel, individuen die weten hoe ze moeten optellen. Ze brengen verbinding naar ieder scenario en zorgen ervoor dat hun naaste omgeving stroomt. Vaak hebben ze veel vaardigheden als het gaat om het openen van hun emotionele paraplu. Op hun beurt beschermt dit hen tegen de gemene daden van anderen, manipulaties en schuldgevoelens.

We nodigen je uit om hierover na te denken, en vooral om een aantal strategieën te leren van dit soort personen.

Meisje En Vogeltjes Die In Vrede Samenleven

In vrede samenleven en weten hoe je moet optellen houdt in dat je grenzen stelt

We leven in een ingewikkelde wereld, in territoria gezegend met een energieke lading. Deze lading kan positief of negatief zijn, gebaseerd op het soort menselijke interactie dat er binnenin plaatsvindt. We weten ook dat bepaalde labels heel populair zijn vandaag de dag, zoals de klassieker ‘giftige mensen’. Maar verder dan deze polemische termen is één ding duidelijk, en we moeten het accepteren. Er zullen altijd mensen zijn die ons bestaan zullen vullen met bitterheid, of het nu direct of indirect is.

Er zijn mensen die niet weten hoe ze op moeten tellen. Dat weten we. Vrienden, collega’s of familieleden die niet begrijpen en ook nooit zullen begrijpen, dat het om in vrede samen te leven niet genoeg is om koste wat kost je eigen persoonlijke wensen te vervullen. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat er soms achter die zogenaamde giftige persoon een concreet probleem schuilt. Bijvoorbeeld een depressie, die zonder twijfel empathie van ons vraagt.  

We moeten tussen de regels lezen en niet automatisch conclusies trekken. Die plaats waar we mensen alleen laten met hun problemen. Soms moeten we daarentegen onze schilden gebruiken zodat we niet overspoeld worden door de negatieve energie die sommige mensen uitstralen. In vrede samenleven betekent ook in staat zijn om begrip en empathie te voelen. Het gaat niet om het stellen van grenzen zonder dat je weet wat de kern is van het probleem.

Vogeltjes Die Op Een Sneeuwpop Zitten En In Vrede Samenleven

Mensen die weten hoe ze moeten stralen, mensen die weten hoe ze in vrede moeten samenleven

We hebben het al gehad over mensen die weten hoe ze moeten stralen en die hun cognitieve bewustzijn gebruiken. Bovenal is het echter nuttig dat we leren hoe we dit in de praktijk moeten brengen. We moeten leren hoe we het onszelf eigen kunnen maken, om onze dagelijkse omgeving te voorzien van een energie die een vredige samenleving creëert. Een energie die ons ook de kans geeft om onszelf te verdedigen met respect, met een authentieke emotionele intelligentie.

Groots is hij die het licht van anderen niet hoeft te doven om zelf te kunnen stralen.

Daarna nodigen we je uit om na te denken over de dimensies die vormgeven aan dit gedrag, dat vol is van harmonie en innerlijke balans.

Meisje Dat Met Een Paar Konijnen In Een Paraplu Over De Oceaan Waarbij Ze In Vrede Samenleven

Hoe ontwikkel je gezond en nuttig cognitief bewustzijn

Om een goede invloed te creëren in onze dagelijkse ervaringen ten gunste van die wens naar samenhang, is het noodzakelijk dat we onszelf eerst met samenhang vullen. Dat wil zeggen, het is noodzakelijk om erachter te komen wat er omgaat in onze innerlijke wereld. We moeten leren om meer cognitief bewust te zijn.

Om op te tellen en niet af te trekken, moeten we onze aandacht niet alleen richten op de buitenwereld. Het gaat er niet om dat je enkel en alleen leeft met alle goede wil die je maar kunt opbrengen om anderen te helpen en ‘goed te doen’. Degene die zich alleen richt op het uiterlijk verwaarloost meestal zichzelf, en dan gaat de harmonie ook verloren.

Het is daarom noodzakelijk om een authentieke innerlijke rust te ontwikkelen, om in gedachten te houden wat je waarden zijn, wat je kracht is. Denk er altijd aan om je zelfvertrouwen te herbevestigen, als die vuurtoren die je altijd in het zicht moet houden.

Aan de andere kant is het ook iets positiefs om een passend zintuiglijk bewustzijn in de praktijk te brengen. We moeten intuïtief voelen en weten hoe we de emoties van anderen moeten begrijpen, gevoelens die ons vaak omringen en gevangen houden.

Een persoon die in staat is om te stralen, die in staat is op te tellen, is in staat om zijn emotionele wereld te begrijpen en te ontcijferen om het te kanaliseren. Hij zal een respectvolle en passende ’emotionele afstandelijkheid’ ontwikkelen naar mensen die conflicten, kritiek en ongegronde bitterheid verspreiden.

Op diezelfde manier weten dit soort mensen hoe ze empathie op moeten brengen voor mensen die hun echte behoeften camoufleren door middel van vijandigheid of een slechte bui. Want dit is waar eenzaamheid, angst en depressie zich vaak verborgen houden.

Bouw bruggen, leg geen grenzen op

Ten slotte betekent in vrede samenleven niet dat je grenzen stelt of negeert wat je niet wilt aanvaarden of begrijpen. Het gaat om het bouwen van bruggen en het respecteren van verschillende meningen. In vrede samenleven gaat over het begrijpen van mensen die in stilte lijden en het laten stralen van degenen die soms in een donkere wolk van verwarring vallen.

Authentieke afstand wordt bewaard voor wanneer we authentieke schade hebben ondergaan. Want in dit leven zijn degenen die weten hoe ze moeten optellen niemands gevangenen. Zij zijn mensen die vrij zijn, blij met wie ze zijn. Mensen die op hun beurt in staat zijn om hun welzijn over te dragen aan de mensen om zich heen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.