Het beeld van het perfecte gezin

Het beeld van het perfecte gezin

Laatste update: 07 april, 2017

We worden overladen met verbloemde foto’s in tijdsschriften, gelukkige eindes in films en familiefoto’s in reclames. Voor al deze dingen wordt doorgaans gebruik gemaakt van ‘het ideale gezin’. Vaak weten we echter niet eens wat dit precies inhoudt.

Bestaat er een magische formule om het perfecte gezin te krijgen? Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we eerst vaststellen wat perfectie binnen een gezien betekent. Hoe kunnen we gelukkig zijn met ons gezinsleven terwijl we eigenlijk allemaal ‘imperfect’ zijn of niet aansluiten op de ‘sociale idealen’ van onze tijd?

Getrouwd met twee kinderen: het perfecte gezin?

Vaak zien we in een reclame voor bijvoorbeeld een medisch bedrijf, een reisbureau of een autoverzekeraar een beeld van een gezin dat bestaat uit een vader, een moeder, een klein meisje en een klein jongetje. Natuurlijk lijkt iedereen hartstikke gelukkig. Ze knuffelen elkaar en zijn allemaal perfect verzorgd. Dit is het idee van ‘het ideale gezin’ dat we al van jongs af aan meekrijgen. Dit is het idee dat we allemaal na zouden moeten streven.

Daarom voelen mensen zich vrij om je te vragen wanneer je gaat trouwen als je een relatie hebt. Ze vragen zonder pardon wanneer je gaat trouwen of wanneer je van plan bent om aan kinderen te beginnen. En wanneer het eerste kindje dan eindelijk ter wereld is gekomen, vragen ze alweer naar de komst van het tweede kindje. De ‘kleintjes’, zoals velen ook wel zeggen. Op een bepaalde manier bepalen anderen met hun vragen het pad dat jij moet gaan bewandelen, aan de hand van hetgeen zij als ‘normaal’ beschouwen.

Gezin

We hebben dit stereotype van het perfecte gezin generatie op generatie met ons meegekregen. Vanaf het moment waarop het meisje nog hielp met het huishouden en het jongetje zijn handen uit de mouwen stak om te werken op het land.

Is het echt mogelijk om een gelukkig gezin te vormen?

Om in de buurt te komen van het beeld dat we te zien krijgen in de reclames waar we het hierboven over hadden, moet iedereen gelukkig zijn. Voor velen lijkt het bereiken van algehele gelukzaligheid binnen het gezin vrijwel een onmogelijke opgave. Anderen zien het juist als een doel dat je dag in dag uit na moet streven.

Denk bijvoorbeeld eens aan de affirmatie van Bruce Feiler in zijn essay The Secrets of Happy Families. Om je goed te kunnen voelen, heb je de mensen om je heen nodig, de mensen die ook samen met jou door het leven gaan om gelukkig te zijn. Een van de meest voorkomende problemen waar twee mensen die samen kinderen krijgen op stuiten, is hoe ze kunnen voorkomen dat het geluk van hun kleintjes hun eigen geluk in de weg gaat zitten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook al die dromen en zorgen die ouders aan de kant zetten om voor hun kinderen te zorgen.

Overwerken, nieuwe kleren voor jezelf kopen, uit eten gaan of naar de bioscoop gaan. Dit zijn allemaal dingen waar nieuwe ouders ineens helemaal geen tijd meer voor hebben, vooral als ze niet kunnen rekening op hulp van hun familie, mensen die hen een handje kunnen helpen en soms op de kinderen kunnen passen. Hoe kunnen we onze kinderen nu opvoeden in een plezierige omgeving als we als ouders ‘niet goed voor onszelf zorgen’?

Hoe kan ik het ideale gezin krijgen?

Verre van de standaard van perfectie die we voor ogen houden, zijn goede gezinnen helemaal niet altijd gelukkig. Dit soort gezinnen lijken helemaal niet op het beeld van het ideale gezin dat ze afschilderen op de televisie, in films of in reclames. Om te beginnen met het feit dat hetgeen naar voren springt binnen goede gezinnen niet geluk, maar onvoorwaardelijke liefde is. Broertjes en zusjes kunnen ruzie met elkaar krijgen, maar weten desondanks dat ze wanneer ze elkaar nodig hebben, onvoorwaardelijk op elkaar kunnen rekenen.

Een goed gezin is tevens ook een thuis, een plaats om te schuilen. Een plaats die altijd een basis zal vormen voor ons leven. Omdat zij, onze gezinsleden, onze fouten altijd beter zullen kunnen begrijpen dan wie dan ook. Bovendien zullen ze altijd het meest oprecht naar ons zijn. Dit zijn de mensen die het ons zonder erover te twijfelen zullen laten weten wanneer ze denken dat we het bij het foute eind hebben. De mensen die oprecht blij voor ons zijn wanneer wij succes ervaren.

Familie aan Tafel

Ja, dat ook. Een goed gezin is het gezin dat met elkaar lacht en elkaars geheugen is wanneer hun hersenen het af laten weten. Ze geven ons herinneringen aan onze eerste levensjaren, de jaren die we zelf amper kunnen herinneren. Ze herinneren ons aan onze struikelingen toen we nog klein waren, zodat we de gezonde gewoonte om af en toe eens om onszelf te lachen nooit zullen vergeten.

Daarom is goede communicatie binnen elke relatie ook van essentieel belang, ook binnen de relaties die we met onze gezinsleden hebben. Op die manier zullen zowel de ouders als de kinderen zich gelukkig, gewaardeerd en begrepen voelen.

Natuurlijk zullen er zich ook momenten voordoen waarop deze perfectie onmogelijk is. Je zult je best moeten doen om deze deugd weer te herstellen. Van tegenspoed kunnen we echter een hoop leren, met name als het gezin deze tegenspoed samen weet te doorstaan.

Tot slot kunnen we zeggen dat de beste gezinnen gezinnen zijn waarin elk lid zich een deel voelt van de andere leden. Waarin gelukzaligheid en pijn beide oprecht gedeeld worden. Waarin kracht schuilgaat in hun eenheid en in de momenten die ze met elkaar doorbrengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.