Geef je geluk niet op voor anderen

Geef je geluk niet op voor anderen

Laatste update: 13 januari, 2017

Het leven vereist soms dat we bepaalde dingen opgeven. En dit doen we omdat er dingen zijn die het weer goedmaken, omdat deze balans deel is van dat wat ons gelukkig maakt.

Het gaat echter niet altijd zo. De balans wordt niet altijd behouden op dat subtiele punt waar iedereen wint en niemand verliest. In liefdesrelaties komt het vaak voor dat een van de twee zijn geluk opgeeft omwille van de ander.

Het is niet egoïstisch als je iets niet wilt opgeven

Het gaat niet over egoïstisch zijn of over het plaatsen van de eigen behoeften boven die van een ander. Het leven vereist dat je overeenstemming bereikt met jezelf en ieder ander. En beide partijen zijn even belangrijk.

Je zou genoeg waardigheid moeten hebben om je goed te voelen over jezelf, om in staat te zijn jezelf in de spiegel aan te kijken en jezelf elke dag te erkennen en te zeggen: ‘Dit ben ik en ik ben gelukkig.’

Tegelijkertijd heeft ieder van ons, als het gaat om het samenleven met andere mensen, wederkerigheid nodig die elke inspanning de moeite waard maakt, waar elke keer dat je iets opgeeft, je hiervoor iets anders in de plaats krijgt. Waar geluk gedeeld en geabsorbeerd wordt door beide partijen, niet begrensd.

Wat me gelukkig maakt definieert me, dus als je het van me wegneemt, ben ik niet langer mezelf

Meisje met Hond

Geluk bestaat uit kleine dingen en grote dingen. Je bent gelukkig als je met de mensen bent van wie je houdt, of dit nu vrienden, familie, partners of huisdieren zijn. Je voelt je ook goed als je doet waar je van houdt, wat jou definieert, of dit nu een hobby, een baan, een gewoonte of een gebaar is.

Op een gegeven moment zou je alles dat jou definieert weleens achter kunnen laten omwille van een ander. Je familie, je vrienden, je baan…

Alles wat je opgeeft is het opgeven waard als datgene wat je ervoor in de plaats krijgt jou iets brengt waar je op hoopt. Hoewel het waar is dat niets in het leven zeker is en het bijna altijd nodig is om risico’s te nemen, hebben we toch gebaren, woorden, houdingen en daden nodig die ons laten zien dat alles wat we hebben gedaan de moeite waard was.

We zijn ons er vaak van bewust dat het leven een strijd is, dat we soms dingen moeten opgeven om betere dingen te kunnen vinden en zo te groeien. Het is echter niet te rechtvaardigen dat je alles dat jou gelukkig maakt achter je zou moeten laten alleen maar om anderen gelukkig te maken. Het heeft geen zin: vanaf het moment dat je alles wat jou definieert en gelukkig maakt opgeeft, geef je jezelf op… Wat ga je die ander bieden als je jezelf bent kwijtgeraakt?

De mensen die jou je geluk ontzeggen verdienen jou niet

De mensen die jou alles laten opgeven dat jou plezier, vreugde of gemak brengt, verdienen je niet. Je bent veel meer dan je denkt; je bent niet alleen een fysiek wezen, een aanwezigheid of een stem die de stilte verbreekt.

Je bent jouw wandelingen in de middag, het lezen dat je doet voor het slapengaan, jouw ongeplande uitjes in je uppie. Je bent jouw ochtenden op het strand en jouw koffie met vrienden. Je bent jouw baan, je idealen, je speelfilms, je middagdutje met je hond. Wat blijft er van je over als dit alles je wordt afgenomen?

Storm

Geluk is niet opgeven, maar verkrijgen

De mensen die het minst hebben, zijn niet altijd het gelukkigst. Nee, het gelukkigst zijn de mensen met de meeste affectie, rust, balans en liefde in hun hart. We hebben het hier niet over materiële rijkdom, maar eerder over emotionele rijkdom, iets dat we elke dag zouden moeten ontwikkelen.

Gelukkig zijn kost niets, maar is als je het mij vraagt een van de meest moeilijke uitdagingen van de mens. Soms, zonder werkelijk te weten waarom, maken we ons eigen leven zelfs onmogelijk. Houd daarom de volgende eenvoudige dingen altijd in gedachten:

  • Leer geven en nemen. Elke dag is een voortdurende uitwisseling waarin, door middel van wederzijds respect en begrip, niemand iets op zou moeten hoeven geven.
  • Begrijp dat het onmogelijk is om een ander gelukkig te maken als je zelf niet gelukkig bent.
  • Maak nooit de fout alles voor iemand op te geven zonder hier iets voor terug te krijgen, want je zult jezelf volledig weggeven. Je zult niets meer zijn dan een schaduw van jezelf. En als je jouw identiteit verliest, verlies je alles.
  • Luister elke dag naar jezelf, begrijp je behoeften en begrijp de behoeften van anderen. Niemand is egoïstisch omdat hij voor zichzelf zorgt, omdat hij probeert gelukkig te zijn, te groeien, wijzer en competenter te worden, iets meer van zichzelf te houden.

Liefde is de enige kracht die groeit wanneer hij gedeeld wordt en dat is iets dat we nooit zouden moeten opgeven…

Geluk

–Afbeeldingen met dank aan Lisa Falzon–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.