Ik hou van mensen die hun huisdieren als familie beschouwen

Ik hou van mensen die hun huisdieren als familie beschouwen

Laatste update: 07 december, 2016

Ik hou van mensen die weten hoe leuk het is om een hond of kat te hebben. Ik geniet wanneer ze zich overgeven aan hun nieuwe metgezellen, die lieve wezentjes die vrijwel ons hele persoonlijke universum radicaal veranderen, zonder ook maar te weten hoe.

Houden van dieren is iets dat ons overkomt zonder dat we dit door hebben. En die verandering, de stap die veel mensen maken zodra ze deze wereld van emoties, spelletjes, gelach en spontaan gezelschap betreden, herformuleert nieuwe waarden en nieuwe innerlijke ontdekkingen.

Huisdieren zijn meer dan alleen maar dieren; ze dringen zonder aankondiging onze harten binnen, verdienen onze glimlachen en ons favoriete plekje op de bank tot ze op een dag geen huisdieren meer zijn en familie worden.

Mensen die begrijpen en waarderen wat het inhoudt om van een dier te houden, zijn eigenlijk bijna van adel. Hun vermogen om genegenheid en zorg te bieden en om geduldiger en verantwoordelijker te zijn is iets opmerkelijks, omdat we, of we dit nu willen of niet, allemaal veel kunnen leren van onze huisdieren.

De manier waarop honden ons integreren als leden van hun familie, van hun roedel, of het vermogen van een kat om ons zijn respect en genegenheid te tonen met zijn zuivere en doordringende blik… dit zijn dingen die we allemaal zouden moeten leren waarderen…

Leven met huisdieren maakt ons betere mensen

Jongen en Hond

We zeggen niet dat mensen die niet van dieren houden of die het simpelweg niet leuk vinden om tijd met ze door te brengen en hun ruimte met ze te delen slechte mensen zijn. Absoluut niet. Eigenlijk gaat het om het begrijpen van iets dat veel simpeler is: op elk gegeven moment kan een dier ons vele dingen bieden die we nodig hebben.

De wereld wordt bewoond door vele gevoelloze mensen, maar één ding is duidelijk en dat is dat alle ‘beesten’ op aarde in staat zijn om pure en onzelfzuchtige liefde te bieden.

Een interessant weetje is dat hoewel het Germaanse woord ‘dier’ waarschijnlijk een substraatwoord is voor de Latijnse wortel, te weten anima of animus, geldt dat het ziel, leven of adem betekent. 

En wist je dat er in de folklore van vele landen ontzettend veel verhalen over honden en katten als authentieke spirituele gidsen van de mensheid bestaan? Geloofd wordt dat het entiteiten zijn wiens doel het is om voor ons te zorgen en ons te leiden.

Dieren kunnen ons veranderen en van ze houden kan ons helpen om een voller leven te hebben. Bij oudere personen kan de komst van een hond in hun leven bijvoorbeeld voorzien in de behoefte aan nieuwe routines, richtlijnen en verplichtingen. Het zal hen aanmoedigen om zichzelf open te stellen naar de wereld toe, positieve bekrachtiging door middel van emoties vergroten en ze voorzien van een oprechte metgezel die eenzaamheid vermindert en een sedentaire levensstijl tegengaat.

Maar weinig dingen kunnen zo gezond zijn als een kind dat opgroeit in het gezelschap van huisdieren. Het helpt ze om geduldig te zijn, om anderen te respecteren, om te zorgen voor iets of iemand en om een eenheid te creëren waarbinnen de waarde van gebaren en genegenheid groter is dan die van woorden.

Wij, de volwassenen, krijgen van ons huisdier precies die liefde die soms zo vreemd voor ons lijkt: die genegenheid die getoond wordt zonder hiervoor iets terug te verwachten, die geen zware gevoelens kent, die ons dwingt om in het ‘hier en nu’ te leven, waar het het niet waard is om een wandeling of liefkozing uit te stellen. Waar gedeelde dutjes aangename momentjes van medeplichtigheid zijn en waar we kattenkwaad vergeven omdat we het heerlijk vinden om ze om ons heen te hebben als nog een lid van de familie.

Meisje met Kat

Huisdieren laten ons zien dat we hun liefde waard zijn

Huisdieren houden van je ongeacht jouw sociale status, ongeacht of je iemand bent die verjaardagen vergeet of iemand die meer van een regenachtige middag houdt dan van een dag op het strand. Huisdieren oordelen niet over ons om onze overtuigingen, lichamelijke aspecten of politieke mening. Jouw dieren begrijpen alleen emoties.

Ze zeggen dat huisdieren de betekenis van vriendschap en bovenal familie begrijpen, dat ze begrijpen wat het is om bij een groep te horen, omdat ze liefhebben zonder onderscheid te maken tussen rassen en soorten.

De persoon die zijn leven, ruimte en tijd deelt met zijn honden of katten weet dat hij de genegenheid van deze dieren waard is. Het is liefde die geboden wordt zonder compromissen en met een zuivere ziel; het is een liefde gebaseerd op vreugde.

Mensen die geliefd worden door hun huisdieren, worden simpelweg geliefd omdat ze hen geven wat ze nodig hebben: een thuis, aandacht, zorg, liefde… Als we erover nadenken, beseffen we dat diep van binnen hun behoeften zeer vergelijkbaar zijn met die van ons.

Ook zij hebben een basis nodig, een thuisgevoel en enkele leden die hen beschermen en liefhebben. Wij zijn hun roedel, hun familie, hun kleine microkosmos. Dit alles begrijpen is iets dat ons verrijkt en dat ons helpt om betere mensen te zijn, simpelweg omdat zij het ons waard vinden om een plekje in hun hart te hebben.

Gezin met Huisdieren

–Afbeeldingen met dank aan Sharon Carlz, ErickB, Carl Brown–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.