Met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd

Met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd

Laatste update: 15 september, 2016

“Met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd.”

-Sigmund Freud-

Deze quote van de vader van de psychoanalyse vertelt ons iets dat de meesten van ons ongetwijfeld al weten. Echter kan iets dat zo gewoon is, zoals tijd doorbrengen met katten, soms een therapeutisch niveau bereiken, omdat het zo rustgevend is.

Een goed voorbeeld komt uit Japan. In dat land zijn katten zowel bewonderd als gerespecteerd. Ze zijn een symbool van geluk en de Japanners pionierden in de ontwikkeling van centra genaamd “kattencafé’s,” die nu over de hele wereld gevonden kunnen worden.

Het eerste “kattencafé” werd geopend in Taiwan in 1998. Het doel? Heel simpel. Japan is een zeer geïndustrialiseerd en werkgericht land. Werkdagen zijn zeer intens en het is gebruikelijk om last te hebben van stress en andere emotionele tekortkomingen waarvan men moet worden bevrijd.

Een kat aaien is een kalmerende handeling. Het reguleert stress, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, kalmeert de geest, en biedt een oprechte kans om affectie te uiten en geboeid te zijn door een van de meest interessante gedomesticeerde dieren. (Of misschien is het andersom, wie weet?).

Laten we ingaan op de kattenpsychologie, om een beetje meer te begrijpen van wat deze dieren ons kunnen bieden.

Hun schoonheid trekt je aan en hun persoonlijkheid boeit je

Katten horen, in tegenstelling tot honden, bij niemand anders dan zichzelf. Wij zijn het die gefascineerd raken door hun kunst, hun leiderschap, hun goddelijke charme, hun begrip van ruimte en een liefde die niet afhankelijk is, maar absoluut trouw.

Knuffelen met Kat

Je zou echt een heel boek kunnen schrijven over kattenpsychologie. En terwijl mensen altijd zeggen dat ze egoïstisch en onafhankelijk zijn, is dat in werkelijkheid niet altijd helemaal waar. Vandaar hun interessante natuur, vandaar de intriges ze in ons veroorzaken.

Katten zullen van ons houden, ons respecteren en ons verdedigen alsof we hun eigen familie zijn. Ze zijn dominant als het gaat om hun ruimte, hun routines en hun eigenaren, maar ze weten hoe ze afstand moeten houden zonder ons te verstikken of volledig afhankelijk van ons te zijn.

Ze genieten ervan vertroeteld en geliefd te worden. Ze zoeken dagelijkse genegenheid, maar ze eisen grenzen en zullen je dat laten zien in een demonstratie van hun elegantie en onafhankelijkheid. Natuurlijk trekken ze de aandacht met de helderheid van hun ogen of met hun therapeutische en kalmerende spinnen, maar waar we het meest van houden bij katten is hun persoonlijkheid.

Slapende Kat

We leven in een wereld die gekenmerkt is door soms nutteloze prioriteiten die ons losmaken van wat echt belangrijk is: het licht van de zon, vrede, onszelf, onze geliefden… We pakken ons in in een kunstgreep, in onbelangrijke problemen. We verzamelen dingen en verliezen het zicht op ervaringen en emoties

Voor katten draait de wereld op het juiste ritme. Het leven is ontspannen, gemeten door momenten van rusten in de zon, naast ons op de bank liggen, op excursie gaan om te leren en hun nieuwsgierigheid te voeden. Het zijn verstandige wezens die hun ogen als ramen vol licht en hoop voor de wereld openen.

Er wordt wel eens gezegd dat katten goed thuis zijn in de wereld van yoga. Ze kunnen lange uren besteden aan het mediteren voor een raam of een kom met water. Welke waarheden nemen ze waar? Welke realiteiten zien ze die aan de menselijke zintuigen ontsnappen?

Ze besteden tijd aan het onbeweeglijk in hun eigen wereld zitten en gaan van zelfreflectie naar actie in minder dan een seconde. Ze gaan zo snel van reflectie naar activiteit dat ze ons ademloos en vol ontzag achterlaten.

Wat vertederend is, is dat ze alles wat ze doen met al hun zintuigen doen, waarvan er zeker geen vijf, maar zes zijn. Want hun intuïtie, hun vermogen om op onze schoot te springen wanneer we het echt nodig hebben, is zonder twijfel een deugd die alleen katten hebben.

Het zijn niet alleen gekke mensen die katten hebben

Wie was het die zei dat gekke mensen uiteindelijk 100 katten zullen hebben? Katten zijn wijze en serene wezens die het leven rijker, eenvoudiger en interessanter maken voor iedereen die leeft met deze dieren met zulke geweldige persoonlijkheden.

Ze zijn ideaal voor zowel kinderen en ouderen. Ze zijn trouwe metgezellen om een rustige middag mee door te brengen en mee te ontspannen in bed. Ze zijn uitstekende vrienden om elke dag mee leren en te leven.

Kat en Vlinder

“Katten zijn soevereine individuen met hun eigen ideeën over dingen en dit omvat hun baasjes.”

-John Dingman-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.