In elke tegenslag zit een voordeel

In elke tegenslag zit een voordeel

Laatste update: 29 januari, 2017

Tegenslag is wreed (althans zo lijkt het), het is onaangenaam en geeft ons op zijn zachtst gezegd geen goed gevoel. Het lijkt alsof hiermee alles over tegenslag wel zo’n beetje gezegd is. In werkelijkheid valt er echter veel meer over te zeggen.

Ieder van ons heeft wel met tegenslagen te maken in het leven. Misschien is het zelfs zo dat je er pas geleden nog mee te maken had of misschien zul je er in de nabije toekomst mee te maken krijgen. Sommige mensen kunnen absoluut niet met tegenslag omgaan. Anderen zijn er echter zo aan gewend geraakt dat het ook wel lijkt alsof tegenslag deel uitmaakt van hun dagelijkse leven.

Laat je niet uit het veld slaan door tegenslag

Er is iets ontzettend belangrijks dat je in gedachten moet houden: tegenslag kan emotioneel gezien zijn tol eisen als je je erdoor uit het veld laat slaan. We hebben geen controle over de vele dingen die ons overkomen. Of ze ons goede dingen zullen brengen of juist schade zullen toebrengen, is afhankelijk van hoe wij ermee omgaan.

Verdriet

De waarheid is echter dat je veel kunt leren van de tegenslagen die het leven voor je voeten werpt. Het enige wat je moet doen is jezelf realiseren dat achter elke tegenslag een geweldige kans schuilgaat om te leren. Het is geen goed idee om te proberen tegenslagen te ontvluchten; we kunnen ze namelijk niet altijd vermijden. Maar hoe kunnen we dan precies profiteren van alles wat ze te bieden hebben?

Ontwikkel een diep besef van hoe de wereld in elkaar zit en wat hierin jouw rol is

Elke keer dat zich in je leven tegenslagen voordoen, kun je er een gewoonte van maken om jezelf vragen te stellen over de verschillende standpunten die verbonden zitten aan het ene feit. Elke tegenslag zal je een unieke en andere les leren. Dit zal je voorzien van mogelijkheden en je in staat stellen om je manier van leven te veranderen.

Het is belangrijk dat je tegenslagen gebruikt als een kans om jezelf nog verder te ontwikkelen (of dit nu een nieuw sterktepunt betreft, een vaardigheid of een nieuwe kijk op de wereld).

Er is altijd stilte na de storm

Na een periode van tegenslag, wanneer de emotionele wateren weer rustig zijn geworden, zul je inzien dat je principes en morele waarden sterker zijn geworden. Je zult een reeks van overtuigingen en ideeën ontwikkelen over wat goed is en wat niet.

Tegenslagen kunnen zich op vele manieren voordoen in je leven, maar ze hebben allemaal dezelfde functie: jou laten inzien dat je rustiger aan moet doen, dat je op een rustiger ritme moet bewegen. Richt je op je herstel, geef datgene wat je boos maakt een plekje en herwin je emotionele evenwicht.

Tegenslagen zullen je helpen om je omgeving te begrijpen en je ware weg in het leven te vinden. Obstakels kunnen ons helpen om iets te veranderen en om de uitdagingen die deze veranderingen met zich meebrengen moedig te confronteren.

Loslaten

Je zult in staat zijn in te zien hoe moedig je bent en hoe moedig anderen zijn

Gedurende tijden van tegenspoed zullen de vrienden die oprecht van je houden en de familieleden die werkelijk belangrijk zijn in je leven aan je zijde blijven. Toch ben jij degene die uiteindelijk de beslissingen moet nemen. Jij bent degene die ervoor zorgt dat dingen ook daadwerkelijk zullen gebeuren.

In tijden van tegenslag moet je dan ook moedig genoeg zijn om vooruit te blijven bewegen, zelfs wanneer je er helemaal alleen voor staat. Mettertijd zal jouw moed je sterker maken en zul je in staat zijn om te leren dankzij de gebeurtenissen die zich in je leven voordoen.

Soms zullen de tegenslagen je ertoe dwingen om de hulp van anderen in te schakelen. Tegelijkertijd zullen ze ervoor zorgen dat je je dankbaar voelt, omdat je dankzij alle hulp die je kreeg en dankzij jouw eigen karakter en houding zult inzien dat je elke uitdaging aankunt die je mogelijk op je weg zult tegenkomen.

Sla niet op de vlucht voor tegenslag. Je moet het juist confronteren zodat je in staat zult zijn te genieten van het effect dat het op je zal hebben. Stap buiten je comfortzone en verbeter je manier van leven. Wil je weten wat de enige manier is om werkelijk te profiteren van tegenslagen? Wees gelukkig in je hart.
Als je gelukkig bent, zul je de wereld kunnen veranderen. Je zult een nieuwe kijk op de dingen hebben en in staat zijn te genieten van al het goede dat de obstakels in jouw leven je te bieden hebben. Je zult opmerken dat je leven weliswaar wat ingewikkelder is geworden door al die tegenslagen, maar dat als je ze vanuit een gelukkige plek benadert, je in staat zult zijn om ten volle van ze te profiteren.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.