Leren van tegenslag

december 23, 2016

Gedurende ons leven kunnen zich veel gebeurtenissen voordoen die verdrietig zijn, die ons lijden bezorgen of die ons optimisme en ons verlangen om te leven op de proef stellen. Het geheim ligt in weten hoe je tegenslag onder ogen kunt komen en in de manier waarop we deze gebeurtenissen invloed op ons laten hebben en hoe we ermee omgaan. We kunnen niet toestaan dat ze ons verlammen of ons de vreugde van het leven laten verliezen.

We hebben allemaal gezien dat er mensen zijn die bij het meemaken van een negatieve situatie in verdriet verzinken en anderen die verdrietig zijn, maar hun kracht en hun wil om te leven tonen, ondanks de hardheid van de situatie. Van de laatste, de veerkrachtige mensen, kunnen we leren voorkomen dat negatieve situaties ons overstromen en verlammen.

“Als het niet aan jou is om een situatie die je pijn veroorzaakt te veranderen, kun je altijd kiezen voor de houding waarmee je dat lijden het hoofd kunt bieden.”
-Viktor Frankl-

Duister

De kracht van veerkrachtige mensen

Veerkracht is het vermogen om moeilijke situaties aan te gaan, ze te overwinnen en er aan de andere kant nog sterker uit te komen. Het is een vaardigheid die niet iedereen van nature heeft, maar het kan worden aangeleerd en ontwikkeld.

Een veerkrachtig persoon wordt niet geboren, maar gemaakt. Meestal zijn het mensen die door situaties van tegenslag hebben moeten gaan, die hebben geleden en toch nog elke dag sterker worden. Ze geven ons een les in moed en overwinnen.

“Er zijn maar twee manieren om je leven te leiden. Een daarvan is leven alsof niets een wonder is. De andere alsof alles een wonder is.”
-Albert Einstein-

Veerkrachtige mensen zijn zich terdege bewust van hun sterke en zwakke punten. Deze zelfkennis stelt ze in staat om realistische plannen te ontwikkelen om hun dromen te bereiken en ze waar te maken. Het zijn creatieve mensen die hebben geleerd om op te staan wanneer ze vallen, om de positieve kant van iedere situatie te zien zonder gedemoraliseerd te raken en zonder de hoop te verliezen.

6 tips om tegenslag te overwinnen

De dood van een geliefde, een scheiding, het verlies van een baan, de ziekte van een vriend… Dit zijn situaties die we waarschijnlijk allemaal door zullen moeten gaan in ons leven, maar we kunnen kiezen hoe we ons over deze situaties voelen om ze zo op de best mogelijke manier te confronteren. Hier stellen we 6 tips voor om tegenslag te overwinnen en om elke dag positiever voor je te maken:

Accepteer moeilijke situaties

We zullen door vele ingewikkelde omstandigheden gaan in ons leven en een van de belangrijkste dingen is om te weten hoe we met deze situaties om kunnen gaan en weten wat de oorzaken zijn. Tegenslag accepteren betekent niet dat je je niet verdrietig of gefrustreerd kan voelen. Je moet je emoties laten gaan, maar laat ze niet je dag overstromen.

Om dit te doen kan je huilen, maar daarna is het raadzaam voor je om je te concentreren op andere taken die je aandacht op iets anders vestigen, zodat je gedachten niet steeds opnieuw terugkomen tot een terugkerend idee. Ga naar buiten, ga wandelen, ga lezen…

Beweeg je lichaam en geest

Mentale gezondheid is net zo afhankelijk van hoe je je hersenen traint, als van hoe je je lichaam traint. Studeer daarom, lees, leer non-stop, houd niet op nieuwsgierig te zijn en zet je hersenen aan het werk. En beweeg ook je lichaam, loop, ren, fiets. Wat dan ook, waar je ook van houdt, maar blijf bewegen.

Zwemmen

Doe waar je het meest gepassioneerd over bent

Er is vast wel iets wat je al je hele leven hebt willen doen. Iets studeren waar je je heel erg toe voelt aangetrokken, dansen, zingen, schrijven… Het is tijd om het te doen en te voelen dat jij het bent die kiest, dat jij het bent die de teugels van je leven in handen neemt om met volle teugen te genieten.

Geniet van het plezier van reizen

Reizen is een leerproces. Het gaat niet om het bezoeken van een plaats. Het gaat om het jezelf toestaan om te worden overstroomd door de sensaties, de geuren en de kleuren van de plaats die je hebt bezocht, door de glimlachen van de mensen, de landschappen en het leren de wereld door andere ogen te zien. Dus als je kunt reizen, reis dan. Gaan er op uit om de wereld te leren kennen en het te voelen.

Praat met iemand

Als iets je erge zorgen baart, probeer dan met iemand te praten, een vriend, een familielid of je partner. Deel wat je bang maakt, wat je pijn doet. Vaak kan iemand anders je een objectiever beeld van de situatie geven en je helpen om alles op een meer globale manier te zien zonder dat je gevoelens te veel invloed op je hebben. Als het nodig is, kun je hulp zoeken bij een psycholoog, met wie je kunt praten over al je zorgen.

Koffie

Leer van de slechte dingen in het leven

Tegenslag kan ons leren veel dingen te waarderen die we daarvoor niet waardeerden of op waarde schatten. Het geeft ons een levensles die we moeten leren en nooit moeten vergeten.

Als het te moeilijk voor je is om te leren of je slaagt er niet in om een les in een bepaalde situatie die je doorgaat te zien, probeer dan met iemand anders te praten; misschien kan hij je helpen dingen objectief te zien. Kijk door zijn ogen en leer van dat andere perspectief.

“Op een dag zal je het absolute dieptepunt bereiken; je bereikt die beperkende situatie en dat is waar je persoonlijke revolutie zal beginnen.”
-Walter Riso-