Herkenbare situaties voor oudere broers en zussen

oktober 18, 2016 in Opvallend 0 gedeeld
Broers En Zussen

Het hebben van een jonger broertje of zusje is iets dat alleen oudere broers en zussen kunnen begrijpen. Het is een van de beste relaties die we binnen onze familie kunnen ervaren.

Waarom? Omdat een grotere broer of zus zijn betekent dat je een rolmodel bent. De oudere broer of zus zijn betekent dat je de kant van de volwassenen kiest, iets wat soms serieus wordt genomen en soms ook weer niet. Het komt echter altijd uit het hart en verandert nergens voor. Voor alle broers en zussen deel ik vandaag zeven dingen die kenmerkend zijn voor jouw rol binnen het gezin.

Broers en Zussen

Wanneer je een oudere broer of zus bent dan…

1. Word je de beste adviseur

Na vele ruzietjes en misverstanden realiseren kleine broertjes of zusjes zich eindelijk dat hun oudere broer of zus alleen maar het beste met ze voor heeft. Wees als grote broer of zus altijd de beste versie van jezelf en help je broertje of zusje wanneer hij/zij dit nodig heeft.

Je ouders zullen je kleinere broertje of zusje waarschijnlijk nooit zo goed kunnen begrijpen als jij, zijn/haar oudere broer of zus. Daarom wordt je zijn/haar beste raadgever.

Dit geeft jou de vrijheid om eerlijk te zijn, om te zeggen waar het op staat en om streng te zijn voor zijn/haar eigen bestwil. Je probeer alleen maar goed op hem/haar te letten en te voorkomen dat hij/zij moeilijkheden ervaart.

2. Wordt er verwacht dat je het goede voorbeeld geeft

Je ouders willen dat je voortdurend laat zien hoe verantwoordelijk je bent. Het is inderdaad zo dat je jongere broertje of zusje jou zal zien als referentiepunt, waardoor je dus een kostbare verantwoordelijkheid draagt ten opzichte van de persoon van wie je houdt.

3. Heb je de meest intense ruzies meegemaakt die er bestaan

Het is volkomen normaal om soms ruzie te hebben met je jongere broertje of zusje wanneer grenzen en persoonlijke ruimte eenmaal zijn vastgesteld binnen de familie.

Misschien dramatiseer je de dingen een beetje en zeg je dingen die sterke bijbetekenissen hebben. Wanneer de ruzie echter voorbij is, biedt niemand ooit zijn excuses aan. Broertjes en zusjes gaan er altijd vanuit dat de liefde tussen hen al bestaat en dat woorden daarom overbodig zijn.

4. Is er sprake van volledige eerlijkheid en oprechtheid

Wellicht heb je het gevoel dat je geweldig bent en waarschijnlijk ben je dat ook. Maar je jongere broertje of zusje is niet bang voor je en heeft er helemaal geen moeite mee om jou van je voetstuk af te stoten als dat nodig is.

Als je het zo bekijkt, is het goed om iemand in je leven te hebben die jou altijd zal zeggen waar het op staat en die altijd nederig met je om zal gaan.

Zussen

5. Zijn familiereünies veel leuker met je broertje of zusje erbij

Wanneer je broertje of zusje ouder begint te worden, dan kunnen jullie pas echt gaan genieten van jullie tijd samen. Hij/zij is dan eindelijk in staat om bepaalde problemen, discussies, grapjes en buitengewone situaties binnen jullie familie te begrijpen. Op familiebijeenkomsten kunnen jullie dan naast elkaar zitten en lachen om en grapjes uithalen met de volwassen, om de dag wat luchtiger te maken.

Ook zal je minder druk voelen wanneer jullie samen zijn, waardoor jullie band meer zal aanvoelen alsof jullie beste vrienden zijn.

6. Heb je voortdurend het gevoel alsof je zelf door dezelfde fase bent gegaan of dezelfde ervaringen hebt meegemaakt

We zijn inderdaad allemaal uniek, maar in werkelijkheid maken we allemaal soortgelijke ervaringen mee in het leven. Daarom kun je bijna elke belangrijke ervaring die je kleine broertje of zusje meemaakt begrijpen en bij jezelf denken: “Ik heb dat ook allemaal meegemaakt, maak je geen zorgen.”

7. Realiseer je je plotseling dat je jongere broertje of zusje geen kind meer is en een volwassene is geworden

Er komt een dag waarop je naar je broertje of zusje kijkt, naar zijn/haar relaties, baan, dromen en bij jezelf denkt “hij/zij is al lang geen kind meer, maar juist een geweldige volwassene.” Hierdoor denk je na over alle tijd die er voorbij is gegaan en over hoe mensen in het leven groeien, zowel van buiten als van binnen.

En het voelt goed om te weten dat je deel bent geweest van de groei van een bijzonder mens, jouw jongere broertje of zusje.

Bekijk Ook