Negeer alles dat je moeite niet waard is

Negeer alles dat je moeite niet waard is

Laatste update: 15 oktober, 2016

Onze hersenen doen elke nacht iets zeer interessants zonder dat wij hier überhaupt om vragen. Het is het essentiële mechanisme van het negeren van informatie. Dankzij het lymfestelsel zijn onze hersenen in staat om gifstoffen te elimineren die mogelijk neurodegeneratieve gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Hierdoor zorgen onze hersenen ervoor dat we elke ochtend aan een schone lei kunnen beginnen, bevrijd van alle onnodige informatie die we de dag daarvoor hebben opgedaan. De informatie die volgens onze hersenen wel relevant is, nemen ze in zich op en wordt netjes geclassificeerd.

Het brein is, zoals je kunt zien, een zeer nauwkeurige en bijna perfecte machine die weet hoe het alles dat niet nuttig is en hem daardoor ziek kan maken, moet verwerken en uit zijn interne structuren kan elimineren. Wanneer we bij dageraad onze ogen weer opendoen en ons bewustzijn wederom ontwaakt, zijn we echter niet altijd in staat om dingen die onze moeite niet waard zijn werkelijk te negeren.

Het is niet makkelijk om bepaalde dingen, bepaalde mensen of bepaalde situaties te negeren. Mensen zijn niet altijd in staat in te zien dat iets schadelijk voor ze is. We beschikken niet over een ingebouwde radar en er zijn vrijwel geen waarschuwingstekens. We beperken onszelf tot vertrouwen, tot onszelf vrijwillig mee laten varen op de stroming van het leven. Tot leven zelf.

Als er één ding is dat we vooral niet moeten vergeten, dan is het dat een groot deel van de dingen die we zouden moeten negeren niet buiten ons bestaan, maar soms juist gevormd worden door ‘innerlijk geruis’. Die obsessieve gedachten, angsten, twijfels en spanningen… onze eigen vijanden die we zouden moeten herkennen en deactiveren.

Daarom nodigen we je uit om hier samen met ons op te reflecteren, om te begrijpen dat het soms heel gezond kan zijn om de dingen die jou niet verrijken of motiveren simpelweg achter je te laten. Dit zijn juist dingen die muren om ons heen bouwen en onze persoonlijke groei belemmeren.

Hoe je dingen kunt negeren die jou niet gelukkig maken

Duisternis

Denk even na over deze vraag: Waar word je werkelijk gelukkig van? Dit zal je misschien verbazen, maar sommige mensen bereiken een punt in hun persoonlijke leven waarop ze zich niet eens meer kunnen herinneren hoe geluk ook al weer voelde. Dit is een enorm risico.

Soms beschikken we niet over voldoende moed. Soms zijn we bang om anderen te kwetsen, om anderen teleur te stellen. Desalniettemin is het soms slim om te onthouden dat negeren ook betekent dat je op een intelligente manier reageert. Dat negeren betekent dat je geen belang hecht aan iets dat dit niet waard. Dat het inhoudt dat je schadelijke dingen uitschakelt.

Op sommige momenten in ons leven verliezen we, zelfs zonder het zelf door te hebben, de innerlijke rust die kenmerkend is voor onze persoonlijkheid. Misschien kwam dit door bepaalde mensen of bepaalde relaties. Of misschien wel vanwege bepaalde situaties, druk op het werk of zelfs de eisen die we aan onszelf stellen.

We verliezen onze eigen manier van doen en zelfs onze eigen essentie. Wanneer we dit gevoel lange tijd in stand houden, stellen we onszelf bloot aan depressie, aan een staat van hulpeloosheid waarin we nergens meer controle over hebben. Sta dit niet toe. Leer hoe je bepaalde lasten kunt negeren en deactiveren en hoe je jezelf van deze lasten kun bevrijden om je persoonlijke pad lichter te maken.

Herinner alles dat belangrijk voor je is

Raak je weg niet kwijt. Verlies je wortels en de dingen die jou definiëren als persoon niet uit het oog. Alle dingen die jou beroeren, die een glimlach op je gezicht brengen en jouw hartslag versnellen, maken jou jou. En geluk is hetgeen het leven betekenis geeft. Als je dit geluk dus niet voelt, als je dagen getekend worden door illusie, denk dan eens na over het volgende…

Begin lagen te verwijderen, één voor één. Je leidt reeds lange tijd een leven waar je jezelf niet in kunt herkennen. Voer dus een innerlijke oefening uit en probeer erachter te komen welke lagen ‘huid’ je achter kunt laten om uiteindelijk weer tot je ware essentie te komen. Herinner je waarden. Nog niet zo lang geleden werd je gekenmerkt door dapperheid, moed, zelfrespect en respect voor anderen. Spreek deze kenmerken hardop uit, maak ze krachtig.

Geluk bestaat niet alleen uit dingen. Het kan gevonden worden in de basissensaties die schuilgaan in eenvoudige handelingen. Als je deze sensaties niet waardeert, dan is het tijd om een paar keuzes te maken.

Meisjes met Hart

Beoefen de kunst van dappere wijsheid, de wijsheid van de kennis om te negeren

Het is niet makkelijk. Om iets te negeren dat niet gunstig is voor je persoonlijke groei, moet je soms bepaalde banden verbreken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je opnieuw vorm geeft aan bepaalde houdingen. Daarom heb je dus ook een beetje moed nodig.

Als je een zwak persoon bent, dan zal je op zoek gaan naar wraak. Wanneer je een sterk persoon bent, ben je in staat om te vergeven. Als je echter een wijs persoon bent, dan leer je jezelf de dingen die je moeite niet waard zijn te negeren, zodat je kunt genieten van elke dag van je leven.

Laten we één ding duidelijk stellen: negeren is niet voor de zwakken. Het is niet hetzelfde als een situatie uit de weg gaan. Soms is het nu eenmaal het verstandigst om iets of iemand te negeren, om geen belang meer te hechten aan iets dat helemaal niet zo’n grote aanwezigheid in je leven zou moeten hebben.

Negeer de steken. Ze horen toch niet bij je. Ze definiëren jou niet als persoon. Maak de persoon die jou deze steken geeft niet meer zo belangrijk. Ga licht door het leven.

Negeer egoïstische mensen, de mensen die eigenlijk nooit waren wie jij dacht dat ze waren, die storm brengen op jouw zonnige dagen. Negeer de mensen die jou glimlach van je gezicht af toveren. Accepteer het vaarwel.

Negeer de angsten die het bereiken van jouw doelen belemmeren. De vooroordelen en de houdingen die je hebt en die jou ervan weerhouden om op die trein te springen die altijd weer voor je terugkomt. Schakel de beperkende gedachten uit en ren met minimale last richting die projecten die je ongetwijfeld verdient.

Wees dapper genoeg om hetgeen jouw moeite niet waard is te negeren, zodat je kunt drinken uit de fontein van geluk.

Vlinders

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.