Laat je niet meeslepen in de storm van een ander

Laat je niet meeslepen in de storm van een ander

Laatste update: 28 september, 2016

Iedereen geeft dat wat hij in zich heeft aan anderen, of dit nu aanvaardbaar is of niet. Het zijn echter niet andere mensen die ons kwetsen. Wij zijn tenslotte zelf degenen die waarde hechten aan hun woorden en daden. 

Laat anderen jou niet in een monster veranderen. Laat mensen jou niet meeslepen en je licht doven, laat je niet door ze provoceren en laat ze vooral nooit hun demonen op jou overbrengen.

-“Als iemand je benadert met een cadeau en jij het niet aanneemt, wie behoort het cadeau dan toe?”

-“Degene die het probeerde te geven,” antwoordde een van de studenten.

-“Hetzelfde geldt voor jaloezie, woede en beledigingen,” zei de leraar. “Als ze niet geaccepteerd worden, dan blijven ze de persoon die ze meebracht toebehoren.”

Hart Beschermen

Niemand kan jou kwetsen zonder jouw toestemming. Ze zeggen dat er geen waarde aan hechten de grootste vorm van minachting is; dat onverschilligheid de ergste straf en het beste wapen is om te vechten tegen een aanval.

“Lijden onder smaad is niets, tenzij we trachten dit te onthouden.”
-Confucius-

Jouw ergste vijand is niet de persoon die je gekwetst heeft; jij bent het zelf die de wandaden duizenden keren opnieuw afspeelt. We kunnen zijn woorden simpelweg door de wind laten meevoeren of we kunnen ze bij ons houden. Anders gezegd: zijn woorden kunnen je alleen maar kwetsen als jij ze betekenis geeft.

Deze simpele handeling is een weerspiegeling van jouw innerlijke staat, van jouw wezen. Beeld je eens in dat je in de ene hand emotionele vrijheid hebt en in de andere slavernij. De keuze zal duidelijk zijn.

De controle verliezen en handelen naar onze woede zal ons geen goed doen; het zal alleen maar meer olie op het vuur gooien met het risico dat we ons verbranden. Eerlijk zijn tegen jezelf, zelfbeheersing en zelfvertrouwen zijn essentiële vaardigheden die je kunt leren door middel van vallen en opstaan.

Als we de weg vrijmaken voor negativiteit, dan zullen we onszelf nooit compleet of vrij voelen. Het enige verschil tussen een goede en een slechte dag is tenslotte de manier waarop jij met de situatie omgaat. Soms laten we pijn, jaloezie en woede toe. Dit zijn kwaden die gemakkelijk kunnen veranderen in parasieten, parasieten die bij ons wonen op onze kosten.

Besteed geen aandacht aan mensen die praten zonder te weten wat ze zeggen of die je proberen te kwetsen met hun woorden en daden. Het negeren is het slimste wat je kunt doen. Onthoud: je verdient liefde, geen kwaad. Je verdient respect; iedereen verdient dit.

Je kunt jezelf alles laten verliezen in het leven, behalve je waardigheid. Dit kan je pas echt schade toebrengen. Laat het daarom nooit gebeuren. Als je het gevoel hebt dat je het al kwijt bent, onthoud dan dat het nooit te laat is om het terug te krijgen. En vergeet nooit… iemand die jou niet waardeert, is jou niet waard!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.