Liefde zou over geluk moeten gaan, niet over verdriet

Liefde zou over geluk moeten gaan, niet over verdriet

Laatste update: 03 september, 2016

Liefde is het altijd waard, op iedere leeftijd, in iedere omstandigheid. Maar niet alle soorten liefde zijn goed voor ons. Er is ook liefde die schade veroorzaakt, liefde die ons verstikt en waardoor je niet jezelf kunt zijn en waardoor je verstrikt raakt in de knot van de ongelukkigheid.

Niemand komt op deze wereld als een ware expert in liefdevolle relaties. We leren, lijden, huilen, lachen en leren opnieuw. We leren door onze meest intense emotiesdiegene die ons doormidden breken of onze levens verrijken zoals wijze zielen met open harten.

Liefde is een avontuur en tegelijkertijd ook een sprong in het diepe. Het nemen van dat risico is het altijd waard als je je zelfvertrouwen gebruikt als parachute en grenzen en prioriteiten stelt en dit doet met volwassenheid. En je hoofdprioriteit moet altijd je eigen geluk zijn.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze liefde meer plezier dan verdriet bevat?

Er is geen magische formule die op dezelfde manier voor iedereen werkt. Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal, met zijn eigen waarden en manieren om persoonlijke relaties te zien. Omdat we allemaal gelukkig willen zijn en niet willen lijden, is het noodzakelijk dat we deze interessante punten, die ons een bepaalde richtlijn geven, in gedachten houden.

Verliefd Stel

Idealiseer de persoon van wie je houdt niet

Meer dan eens zal je jezelf verbazen door over je partner te praten met iemand anders: “Het is de perfecte man/vrouw. Hij/zij weet hoe ik me voel door gewoon maar naar me te kijken, maakt aan het lachen en dromen, alles aan hem/haar is perfect. Ik heb zo veel geluk gehad.”

Dit zou waar kunnen zijn, deze persoon zou geweldige eigenschappen kunnen bezitten. Maar je moet de wereld niet zien door een rooskleurige bril waardoor je de realiteit niet ziet.

Liefde overweldigt en ontvlamt ons. Het laat ons voelen alsof we weer vijftien jaar jong zijn en voorkomt dat we onze eigen verlangens en wensen projecteren op onze partner.

Idealiseer nooit. Zie de persoon van wie je houdt precies zoals hij is, in al zijn complexiteit, met al zijn goede en slechte eigenschappen, die jij zelf ook bezit. Liefde is tenslotte een grote worsteling om twee imperfecte mensen samen te brengen om het perfecte paar te creëren en we verzekeren je dat het de moeite waard is.

Geef niet alles weg voor niets

Wat zou je doen voor de liefde? Zou je je familie verlaten? Zou je naar een andere stad verhuizen? Zou je je vrienden achterlaten? Zou je jouw wensen na die van je partner plaatsen? Zou je al je principes voor hen opzij zetten? Denk er objectief over na.

Liefde betekent niet dat je alles moet geven zonder er iets voor terug te krijgen. Liefdevolle relaties zijn een continue uitwisseling waar beiden winnen en niemand verliest. Het is geen machtsspel, het is een balans van verrijking en ontdekking, van wederzijdse inspanning en compromis.

Liefde zonder bezitterig te zijn

Als er muren en beperkingen beginnen te ontstaan in onze relatie, begin je lucht te verliezen. Als je partner je verbiedt om iets te doen of ruzie uitlokt, als zijn woorden chantage, slachtofferschap, beschuldiging en ultimatum bevatten, dan zorgt deze relatie voor verdriet en niet voor plezier.

Als liefde afhankelijk, bezitterig en dominant is, is het geen volwassen of bewuste liefde. Het is een egoïstische liefde die zijn eigen verlangen en angsten op de eerste plaats zet. Bevrijd jezelf ervan.

Vliegende Harten

Ware liefde begint bij jezelf

Is het egoïstisch om van jezelf te houdenHelemaal niet. Er zijn mensen die hun hele leven wachten op de perfecte persoon en van relatie tot relatie springen zonder ooit die persoon van hun dromen te vinden.

Zoek niet naar iemand die je leegte vult of je angsten verlicht. Zorg ervoor dat je zelf je ideale persoon wordt, volwassen, in balans en comfortabel met alles in de wereld, inclusief jezelf.

Als je niet van jezelf gaat houden, zul je je hele leven willen dat anderen van je houden en aan de verlangens moeten voldoen die jij op dat moment hebt. Je moet niemand verplichten je problemen of je tekortkomingen voor je op te lossen of om je wonden te genezen. Je kunt niemand verplichten om onvoorwaardelijk van je te houden als je niet van jezelf houdt.

Als je van jezelf houdt, jezelf respecteert en niet bang bent om alleen te zijn, zul je in staat zijn om iemand een complete, wijze en volwassen liefde te geven. Een liefde die je zal vullen met geluk, niet met lijden.

Een liefde die geen lijden kent, is er een die wordt aangeboden met volwassenheid en integriteit zonder iets ervoor terug te vragen. Een relatie die in staat is om elkaar te verrijken zonder chantage wordt gevormd door twee mensen die elkaar aanvullen, die het leven mooi maken, tot een prachtig, plezierig avontuur – iets waar je iedere dag iets van kunt leren.

–Afbeeldingen van David Renshaw–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.