Vier manieren om pijnlijke emoties te verlichten

Vier manieren om pijnlijke emoties te verlichten

Laatste update: 19 juli, 2016

Pijn is iets dat we niet kunnen vermijden. Hoewel emoties zowel positief als negatief zijn, kunnen die laatste ons emotionele pijn geven die ons soms kan overweldigen.

Die vervelende emotionele pijn is soms nog erger dan lichamelijke pijn. Dit is waarom sommige mensen proberen het te verlichten door tegen dingen te slaan, te schreeuwen in een kussen en in sommige gevallen door zichzelf te beschadigen.

“We kunnen niet oordelen over het leven van anderen, omdat elke persoon alleen zijn eigen pijn en zelfverloochening kent.”

-Paulo Coelho-

Ervoor kiezen om optimistisch en positief te blijven kan helpen bij het controleren en overwinnen van emotionele pijn. Vandaag zullen we vier strategieën laten zien om emotionele pijn onder ogen te komen.

Verdriet

1. Ga de situatie niet uit de weg

Vaak reageren we onbewust door de situatie te negeren. Dit is een hele normale reactie, want we proberen de pijn die we voelen te vermijden. Maar als je niet wilt dat deze emotionele pijn in een diepe wond verandert, moet je onder ogen zien wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en hoe je het kunt oplossen (als er tenminste een soort van oplossing is).

Als je je bewust bent van de situatie, neem dan de tijd om naar dingen te kijken vanuit verschillende oogpunten, zodat je het kunt accepteren. Dit zal je helpen om de realiteit te zien.

“De kunst van het overwinnen van grote moeilijkheden wordt bestudeerd en je verwerft de gewoonte van het aanpakken van de kleine.”

-Cristina Trivulzio di Belgioioso-

Je moet jezelf niet afleiden van deze emotionele pijnVroeg of laat komt het weer terug. Zie het als een wond die, als hij niet goed geneest, geïnfecteerd zal raken of weer begint te bloeden.

2. Stoom afblazen

Zelfs als je het niet wilt accepteren, is het nodig om stoom af te blazen, zodat je jezelf kunt bevrijden van alle pijn die je kwelt, die je achtervolgt, die je nooit met rust laat.

Hiervoor kun je de volgende technieken gebruiken, die je zullen helpen stoom afblazen.

  • Praat met iemand die echt naar je wil luisteren.
  • Teken op een stuk papier, zelfs als je tekening nergens op lijkt te slaan.
  • Schreeuw met je gezicht in een kussen.
  • Ga naar buiten om te bewegen. Dit zal je helpen rusten en maakt je geest leeg, zodat je de pijn later beter kunt confronteren.
  • Luister naar goede muziek.
  • Maak iets kapot. Het kan iets simpels zijn als het scheuren van een stuk papier; zelfs er een prop van maken kan helpen.

Al deze technieken zorgen ervoor dat je stoom af kunt blazen. Wil je je eigen techniek met ons delen? Er zijn vast en zeker nog veel meer manieren die ook effectief zijn. Welke werkt voor jou?

Sporten

3. Kijk naar het positieve

We kunnen altijd iets positiefs vinden in het negatieve. Bijvoorbeeld als een vriend ons kwetst, helpt dit ons onze vrienden beter te kiezen in de toekomst.

Alles dat emotionele pijn veroorzaakt, helpt ons groeien. Je leert van een mislukte, pijnlijke relatie, je leert van een teleurstelling en al deze lessen zullen ons volwassen en voorzichtiger maken en helpen ons ontdekken wat we willen in het leven en waar we zonder kunnen.

“Het positieve aan verlies is dat het niet permanent is.”

-José Saramago-

Negatieve gebeurtenissen bestaan zodat we ervan kunnen leren en zo kunnen worden wie we echt willen zijn. Dankzij die gebeurtenissen kunnen we vooruitgaan in het leven op een positieve manier, iedere keer als we een negatief moment meemaken.

4. Laat de pijn je niet definiëren

Het is maar één stap. We ondergaan het allemaal en er zullen nog vele stappen volgen. We zijn emotionele wezens die door veel pijnlijke situaties moeten gaan, maar zou jij het opgeven?

Je bent sterk en je hebt de kracht de pijn te confronteren en ervan te leren, gevoed door alle positieve dingen die het leven je brengt. Denk aan pijn als een bron van motivatie en van kracht, die je moet voelen en opslaan, zodat het je sterker maakt en laat groeien.

Laat de pijn nooit winnen, laat het je nooit overweldigen. Je bent veel sterker dan dit moeilijke moment dat vroeg of laat voorbij gaat.

“Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.”

-Buddha Gautama-

Zoek altijd naar iemand die naar je wil luisteren, iemand die je vertrouwt. Dingen zijn makkelijker te verwerken als je ze deelt en ze zo helderder kunt zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.