Onbevangenheid voor emotionele vrijheid

Onbevangenheid voor emotionele vrijheid

Laatste update: 09 augustus, 2016

Wat betekent het woord onbevangenheid voor jou? Roept het een gevoel van zwakte of zelfs emotioneel egoïsme bij je op? Zo ja, dan kun je er niet verder naast zitten. Het woord onbevangenheid, wanneer begrepen in de context van persoonlijke groei, wijst op een grote innerlijke kracht die voor ons allen voordelig is om te ontwikkelen.

Het beoefenen van onbevangenheid betekent niet dat we volledig afstand doen van alles dat belangrijk voor ons is of dat we relatiebanden of persoonlijke relaties met mensen binnen onze kring verbreken. Onbevangenheid betekent simpelweg dat je weet hoe je jezelf moet liefhebben, waarderen en betrekken bij zaken vanuit een gebalanceerder en gezonder opzicht, waarbij je jezelf tegelijkertijd bevrijdt van de excessen die je tegenhouden en je vleugels kortwieken.

Emotionele vrijheid geeft ons de mogelijkheid om oprechter volgens onze behoeften te leven, waarbij we onszelf de kans geven om te groeien, om bewust vooruitgang te boeken. Het betekent dat je leeft zonder iemand pijn te doen en tegelijkertijd zonder je door iemand te laten begrenzen of je te laten binden door gepassioneerde, kinderlijke of zelfs moederlijke liefde.

Hoe kunnen we gezonde onbevangenheid beoefenen?

1. Wees verantwoordelijk voor jezelf

Niemand zal continu het pad dat je bewandelt vrijmaken, net zoals dat niemand voor je zal ademen of vrijwillig jouw schaamte zal dragen of jouw pijn zal voelen. Jij alleen bent de regisseur van je eigen leven en elke stap die je zet.

Vlinder

De eerste regel die je daarom in gedachten moet houden bij het beoefenen van onbevangenheid, is om bewust te zijn van het feit dat je volledig voor jezelf verantwoordelijk bent.

Laat je geluk niet afhangen van een ander. Denk niet dat het noodzakelijk is om een partner te vinden die van je houdt of om altijd erkenning te moeten krijgen van je familie om gelukkig te zijn in dit leven.  Als jouw tevredenheid en geluk alleen gemeten kunnen worden door het gegeven dat anderen je steunen, dan zal dit je juist alleen maar lijden bezorgen. Anderen zullen er maar zelden in slagen om in al jouw behoeften te voorzien.

Werk aan je eigen geluk, voel jezelf verantwoordelijk en volwassen, wees je bewust van je beslissingen en hun gevolgen, kies voor jezelf en laat je welzijn nooit volledig afhankelijk zijn van het hart van een ander.

2. Leef in het heden, accepteer en kom in het reine met de realiteit

Niets is voor altijd in dit leven, niets blijft, alles vloeit en gaat zijn eigen weg en volgt de natuurlijke orde die we soms maar moeilijk kunnen accepteren. Mensen zijn vrijwel altijd gericht op wat er in het verleden is gebeurd en op de een of andere manier wordt dit een zware last die ons heden verandert.

Die familieruzie, dat trauma, dat verlies, die gevoelige misser of die frustratie die we niet te boven konden komen… Dit zijn allemaal ankers die ons naar beneden trekken, onze voeten ketenen en onze ziel gevangen zetten.

Deze focus op het verleden is giftig en zeer ongezond. Het weerhoudt ons ervan om vooruit te komen, vrijheid te ervaren en te leven naar ons volledige kunnen.

Accepteer en, hoewel het moeilijk is, leer om te vergeven. Het zal ervoor zorgen dat je je vrijer voelt en het zal je helpen je te richten op de belangrijke waarheden, het ‘hier en nu’ van het heden, waar je echte kansen liggen.

Dromen

3. Omarm je vrijheid en die van anderen

Het accepteren van vrijheid is de meest volle, integrerende en gezonde manier om van het leven te genieten, om het te begrijpen in al zijn grenzeloosheid.

Dit betekent echter niet dat je het vestigen van persoonlijke banden met andere mensen vermijdt, want ook dit vormt een onderdeel van onze persoonlijke groei. Weten hoe je lief moet hebben en hoe je liefde moet ontvangen is deel van onze vrijheid.

Onbevangenheid betekent echter dat je jezelf nooit verantwoordelijk moet stellen voor de levens van anderen, net zoals anderen jou niet hun principes zouden moeten opleggen.

Vrijheid

Intense gehechtheid is nooit gezond. Denk bijvoorbeeld aan die obsessieve ouders die veel te ver gaan in het beschermen van hun kinderen en die ze ervan weerhouden om volwassen te worden, om veilig vooruit te komen terwijl ze de wereld ontdekken.

4. Erken en accepteer de onvermijdelijkheid van verlies

We komen weer terug op hetzelfde idee: accepteer dat in dit leven niets voor altijd is. Het leven, relaties en zelfs materiële zaken eindigen, verdwijnen als stoom door een open raam of water dat door onze vingers sijpelt.  

Onbevangenheid

Mensen zullen weggaan, kinderen zullen opgroeien, sommige vrienden zullen niet langer vrienden zijn en sommige geliefden zullen jouw warme hand loslaten. In het reine komen met deze wetenschap is onderdeel van het proces van onbevangenheid en we moeten leren het te accepteren voor wat het is, het confronteren met integriteit en kracht.

Wat nooit zal veranderen is ons vermogen om lief te hebben. En de eerste die je lief moet hebben is altijd jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.