Een slechte psycholoog kan een hoop schade aanrichten

Een slechte psycholoog kan een hoop schade aanrichten

Laatste update: 10 oktober, 2017

Soms vertrouwen we gezondheidsdeskundigen bijna blindelings. Cognitief psycholoog Daniel Goldstein stelt dat “psychologie een gebruiksaanwijzing is voor je eigen geest”. Maar wat zou er van die gebruiksaanwijzing terechtkomen als deze in de handen viel van een slechte psycholoog?

Logisch natuurlijk dat een slechte psycholoog veel schade kan aanrichten aan je psyche, net zoals elke andere gezondheidsdeskundige. Een slechte dokter, fysiotherapeut of therapeut kan niet alleen voorkomen dat je beter wordt, maar kan ook nog eens het probleem verergeren.

Existentieel psycholoog Victor Frankl gebruikt de term “iatrogene neuroses” om te refereren aan problemen die veroorzaakt worden door een slechte psycholoog. Maar zijn we de enige in deze situatie? Als je geen dokter of therapeut bent, hoe kun je dan de problemen overwinnen die worden veroorzaakt door hun toedoen?

Hoe je een slechte psycholoog kunt herkennen

Om een slechte psycholoog te kunnen herkennen is er niets beter dan het beroep goed te kennen. Om dit te doen moet je jezelf overgeven aan Juan Armando Corbin. Deze expert in organisatiepsychologie en coaching heeft een lijst ontwikkeld die een aantal belangrijke punten onthult voor het detecteren van een slechte therapeut.

Voel je je beoordeeld?

Jouw therapeut is er niet om jou te beoordelen. Het is zijn taak om je te begrijpen, niet om zijn wil op te leggen. Hij hoeft het niet eens te zijn met jouw standpunt, maar hij moet wel empathisch zijn. Met begrip en de juiste gereedschappen kan een therapeut je helpen, maar als hij je bekritiseert, dringt hij je persoonlijke terrein binnen en dit gaat voorbij de grenzen van zijn werk.

Vrouw Die Zich Niet Goed Voelt Misschien Wel Door Haar Slechte Psycholoog

Is hij niet in staat je te helpen?

Er zijn veel verschillende specialisaties binnen het veld van de psychologie. Natuurlijk kunnen professionals een hoop verschillende gevallen tegenkomen, dus als jouw therapeut niet over de juiste vaardigheden beschikt, kun je de behandeling het beste stopzetten.

Onthoud dat er psychologen zijn die zich specialiseren in zo goed als elk probleem gerelateerd aan psychologie. Dat gezegd hebbende: het is gebruikelijk dat een psycholoog een brede kijk heeft op een hoop problemen, maar dat hij op slechts een paar van deze problemen volledig is voorbereid.

Is hij te veel met zichzelf bezig?

Als je therapeut zich te veel op zichzelf focust, dan is hij waarschijnlijk niet erg goed. Sommige professionals gebruiken voorbeelden uit hun eigen leven om een open atmosfeer te creëren en raakvlakken te vinden met hun patiënt, maar als jouw therapeut uiteindelijk alleen maar bezig is met zijn eigen lange lijst van persoonlijke prestaties en levenssituaties die niets te maken hebben met jouw probleem, dan is dit wellicht niet de beste persoon om jou te behandelen.

Bevordert hij een gezonde, emotionele band?

De therapeut zou de patiënt op zijn gemak moeten stellen, maar hij zou nooit de emotionele grenzen moeten overschrijden. Er moet sprake zijn van vertrouwen in de relatie, maar toch zou de relatie strikt professioneel moeten blijven. Fysieke aantrekking wordt bijvoorbeeld gezien als een obstakel voor een succesvolle therapeutische interventie binnen de meeste velden van de psychologie.

Vrouw Die Aan Het Praten Is Met Een Slechte Psycholoog

Luistert hij actief?

Hoe kan een psycholoog zijn patiënten behandelen als hij niet echt actief naar ze luistert? Jouw emoties zijn kwetsbaar en gevoelig tijdens therapie, aangezien je jezelf openstelt voor een professional. Daarom zouden al zijn vijf zintuigen alert moeten zijn. Hij moet weten hoe hij elk van jouw woorden en gebaren moet interpreteren, of ten minste zijn best moeten doen om dit doel te behalen. Zo niet, dan is de connectie met jou niet volledig en kan het zijn dat de therapeut belangrijke details over het hoofd ziet die wellicht behulpzaam kunnen zijn om jouw probleem te behandelen.

“Het vermogen om in het huidige moment te zijn is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn.”
-Abraham Maslow-

Denk je dat jouw probleem belangrijk voor hem is?

Wat wellicht triviaal is voor de ene persoon zou een enorme berg aan problemen voor iemand anders kunnen zijn. Om deze reden zou de professional alle problemen van de patiënt juist moeten inschatten. Als therapeuten de problemen van hun patiënten minimaliseren, zullen ze niet in staat zijn om de symptomen van hun patiënten goed te begrijpen, laat staan in staat zijn om ze een degelijke behandeling te bieden.

Praat hij over andere patiënten?

Therapeuten zijn gebonden aan volledige vertrouwelijkheid met hun patiënten. Ze zouden nooit met andere patiënten mogen praten over jouw problemen, of vice versa. Dus als je denkt dat jouw therapeut jou privé-informatie vertelt over andere mensen die hij behandelt, dan komt dat neer op wangedrag en zou je hem hier zelfs voor kunnen rapporteren.

Begrijpt hij jouw waardesysteem?

Iedereen heeft zo zijn eigen waardesysteem en het is mogelijk dat die van jou anders is dan die van je psycholoog, maar dat geeft hem niet het recht om die van jou in twijfel te trekken. Als je psycholoog jou beoordeelt en denkt dat zijn overtuigingen beter zijn dan die van jou, dan maakt hij een grote fout. Hij is het misschien niet eens met de manier waarop jij denkt, maar hij moet jouw manier van denken wel respecteren.

Man Die Aan Het Praten Is Met Een Slechte Psycholoog

Verwijst hij je door naar andere professionals?

Sommige problemen  kunnen niet alleen psychologisch worden opgelost. Andere professionals kunnen ook enorm nuttig zijn, zoals een voedingsdeskundige. Of het kan voorkomen dat de therapeut gewoon niet in staat is om je meer advies te geven. Als dat het geval is, dan zou hij je moeten doorverwijzen naar een andere specialist. Doet hij dat niet, dan is dat wangedrag.

“Psychologie helpt bij het meten van de waarschijnlijkheid dat een doel haalbaar is.”
-Edward Thorndike-

Dus als je denkt dat je in handen bent van een slechte psycholoog, verlaat hem dan onmiddellijk. Wees gerust, hij doet je toch niets goeds. Wees er zeker van dat jouw psycholoog deze karakteristieken niet bezit, want helaas beschikt niet iedereen die zichzelf een therapeut noemt over de juiste kennis en attitude om je te helpen.

 


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.