De drie meest gevaarlijke alternatieve geneeswijzen

De drie meest gevaarlijke alternatieve geneeswijzen

Laatste update: 30 juli, 2017

We hebben het hier over wetenschappelijke kennis, niet over fictieve kennis die zich voordoet als een alternatief voor psychologie, die alleen maar uit is op winst voor degene die hem beoefent. Valse alternatieven kunnen niet alleen bepaalde ziektes verergeren, maar deze tevens resistenter maken tegen verdere reguliere behandeling, en daarmee de energie en hoop van de patiënt ondermijnen.

Drie voorbeelden van schadelijke alternatieve geneeswijzen

1. Rebirthing therapie

Julie Ponder en Connel Watkins stelden dat geadopteerde kinderen lijden aan hechtingsstoornissen. Dit zou komen doordat de biologische band met de moeder ontbreekt. Ze geloofden dat behandeling nodig was waarbij het kind (symbolisch) terug in de baarmoeder moest worden gebracht om ‘herboren’ te worden en de band opnieuw, maar dan met de adoptiemoeder, te bewerkstelligen.

Alternatieve Geneeswijzen

In werkelijkheid resulteerde de toepassing van deze ‘alternatieve therapie’ in de dood van het tienjarige meisje Candace Newmaker. De ‘Rebirthing’ sessie bestond uit vasthoudtherapie waarbij Candace werd ingepakt in een flanellen laken waarmee geprobeerd werd een baarmoeder na te bootsen. Het meisje kreeg de opdracht zichzelf hieruit te bevrijden. De psychologische marteling die Candace gedurende dit proces onderging was barbaars en eindigde in haar dood. Candace stikte onder het gewicht van de vier volwassenen die haar met man en macht tegenwerkten om bevrijding te voorkomen, hoe hard zij ook om hulp en lucht schreeuwde.

De therapie omvatte het knippen van haar haar, manipulatie en het schudden van haar lichaam, terwijl ze urenlang met haar voeten schopte en vervolgens stopte met bewegen. Dit alles zodat Candace zich zou hechten aan haar adoptiemoeder.

Ponder en Watkins werden natuurlijk schuldig bevonden en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens ernstige kindermishandeling met de dood tot gevolg. De rechtszaak duurde nauwelijks twee weken, omdat de opnames van de therapiesessies genoeg waren om de wreedheid van deze zogenaamde alternatieve therapie aan te tonen.

Psycho-energetische therapie

Een andere gevaarlijke alternatieve therapie waar we hard van zouden moeten wegrennen is psycho-energetische therapie, voortgebracht door Dr. Jordan Weiss. Volgens deze dokter kunnen we in de harmonieuze relatie tussen lichaam en ziel en de vierde dimensie de grenzeloze vermogens van de menselijke geest vinden, die we door middel van holistische technieken kunnen ontdekken.

Onder het voorwendsel van het synchroniseren van lichaam en geest met het universum, bood Dr. Weiss behandelingen die bestonden uit vaginale massages bij vrouwelijke patiënten, het verwijderen van hun kleding zonder enige reden, en het voorschrijven van verdovende middelen. Zoals je je waarschijnlijk wel kunt bedenken, werden de praktijken van deze dokter uiteindelijk openbaar gemaakt en werd zijn medische bevoegdheid ingetrokken. Ondertussen ontvingen de patiënten geschikte behandeling voor hun oorspronkelijke problemen én voor de problemen die Weiss veroorzaakt had.

3. Ervaringsgerichte therapie

Dr. Dicke creëerde de ‘ervaringsgerichte’ theorie voor de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik. Hij stelde dat de patiënt zich zoveel mogelijk details van de traumatische gebeurtenissen moest proberen te herinneren zodat diens herinneringen en angsten konden worden geheroriënteerd. Dit ging zelfs zo ver dat hij de patiënten de traumatische gebeurtenissen liet naspelen om hun gevoelens beter te kunnen begrijpen.

De realiteit van deze therapie was echter behoorlijk anders. De patiënten moesten hun kleding uittrekken en de houdingen en posities nadoen die de dader van het seksuele misbruik had aangenomen. De dokter zelf deed ook mee aan de ‘show’.

Uiteindelijk kwamen er klachten van de ouders van één van Dicke’s patiënten en lukte het Dicke niet om de effectiviteit van zijn therapie geloofwaardig te onderbouwen. Zijn bevoegdheid als psycholoog werd ingetrokken, en geen van de patiënten die hij behandeld had bemerkte een verbetering in zijn toestand.

Alternatieve Geneeswijzen

Het gevaar van alternatieve therapieën

Dit zijn slechts drie voorbeelden van een markt die gevuld is geraakt met opportunisten die gebruik maken van hun verbeelding en creativiteit om hoop te bieden aan mensen die zich graag ergens aan vast wensen te klampen, wat dit ook mag zijn, om hun ellende te kunnen ontvluchten. Dus beoordeel voordat je jezelf, jouw geest, in iemands handen plaatst, kritisch of de behandelingsmogelijkheden die diegene biedt wenselijk zijn voor jou.

Vergeet niet dat onbewezen therapieën soms meer schade aan kunnen richten dan voordelen kunnen bieden. Het is jouw geest, jouw psyche, jouw welzijn, en uiteindelijk jouw geluk dat op het spel staat.

Twee alternatieve leermethoden: Waldorf en Montessori