Hoe liet IJsland tieners stoppen met roken en drinken?

Hoe liet IJsland tieners stoppen met roken en drinken?

Laatste update: 05 januari, 2018

IJsland heeft iets voor elkaar gekregen dat een droom is voor een hoop landen in de wereldNiet alleen heeft het een hoge levenskwaliteit in bijna alle opzichten, maar het heeft ook serieuze problemen met tieners opgelost. Het land was bijvoorbeeld in staat om tieners te laten stoppen met roken en drinken.

Het meest fascinerende hieraan is nog dat minder dan 20 jaar geleden IJsland een van de hoogste cijfers had in Europa wat betreft gebruik van psychoactieve drugs door tienersDus de verandering was progressief en blijvend. En het beste eraan: het werkte.

“Tieners zijn ervan overtuigd dat ze de waarheid in pacht hebben. Wanneer ze eenmaal in staat zijn om het op te leggen zijn ze helaas geen tiener meer en is het niet waar meer.”
-Jaume Perich-

Deze resultaten zijn te danken aan het programma Youth in IcelandHet programma startte in 1998. Het doel was om het gebruik van tabak en alcohol te verminderen, als begin. De maatschappij maakte zich zorgen om zijn jonge mensen, die gedesoriënteerd leken in die periode.

De eerste stap om tieners te laten stoppen met roken en drinken in IJsland

De directeur van het Iceland Center for Social Research and Analysis, en het hoofd van Youth in Iceland, is Jón Sígfusson. Voor deze ambtenaar was het onmogelijk om enige actie te ondernemen zonder eerst onderzoek te doen. Dus hij zette alles in op de initiële fase om de situatie te bestuderen.

Iceland Center for Social Research and Analysis dat erop gericht is tieners te laten stoppen met roken en drinken

Sígfusson gaf aan dat mensen in IJsland zich niet wilden ontdoen van hun vooroordelen. Het is erg makkelijk om vooringenomen ideeën wat betreft alcohol en drugs te laten gaan. Soms denken we dat er al genoeg kennis is over dit probleem, maar dat is niet het geval. Dat is de reden waarom IJsland het onderzoek en zijn disseminatie als prioriteit zag.

Een van de belangrijke factoren is dat het niet gewoonweg onderzoek was. Ze bouwden een onderzoekssysteem. Door middel van dit systeem brachten ze elke twee jaar het gebruik van psychoactieve drugs in kaart. Soms veranderen de oorzaken en de gevolgen en daarom is het noodzakelijk om constant te monitoren.

Deze studies hebben geresulteerd in een collectie aan data over de sekse van de gebruikers, de patronen van het gebruik, de inrichting van hun huizen, de relatie tussen consumptie en spijbelen, evenals de emotionele problemen die de jonge gebruikers hebben. Op basis van deze data formuleerden ze actieplannen in IJsland.

Hoe volwassenen kunnen helpen om tieners te laten stoppen met roken en drinken

De onderzoeken die werden uitgevoerd in IJsland hielpen om aan te tonen dat de rol van de volwassenen erg relevant is. De tieners zijn één kant van de munt en aan de andere kant zijn de volwassenen die hen opvoeden. Dus concludeerden ze dat het noodzakelijk is om deze volwassenen in hun kracht te zetten, om hun de nodige tools te geven zodat ze zouden weten wat te doen in verschillende omstandigheden.

Op die manier creëerden ze een programma om ouders en andere familieleden te trainen. Ze instrueerden hen over verschillende soorten drugs en hun effecten. Maar ze versterkten vooral het idee dat het drugsprobleem in IJsland ook met hen te maken had. De tiener draagt natuurlijk een gedeelte van de verantwoordelijkheid, maar het andere, grote deel wordt gedragen door de ouders die hen opvoeden.

Het meest belangrijke is dat ze het bewustzijn versterkten over de emotionele rol die de ouders hebben in de levens van hun tieners. Ze bevestigden het idee dat de nabijheid van volwassenen een beslissende factor is in het voorkomen van consumptie. Hun zorg, gezelschap en waakzaamheid. Tijd met de kinderen doorbrengen was fundamenteel. Niet noodzakelijk hen in een bepaalde richting duwen, maar wel samen met hen zijn.

Vrije tijd en zich voldaan voelen

De onderzoeken wezen ook uit dat het gebruik van vrije tijd een determinerende factor was. Dit geeft tieners niet alleen een gevoel van controle, maar het helpt hen ook bij het creëren van een voldaan gevoel. Dat is waarom IJsland de noodzakelijke resources heeft gekanaliseerd om de beschikbaarheid van atletische, recreatieve en artistieke activiteiten voor kinderen en tieners te vergroten.

Op dezelfde manier vormden ze een wet die zegt dat het illegaal is voor iedereen onder 12 jaar om alleen op straat te lopen na 8 uur ‘s avonds. En de kinderen tussen de 13 en 16 jaar mogen niet alleen over straat lopen na 10 uur ‘s avonds. Op deze manier begon de IJslandse maatschappij als geheel verantwoordelijkheid te nemen voor zijn tieners.

Meisje versiert haar schoenen met madeliefjes

Op dit moment zegt slechts 5% van de IJslandse tieners alcohol te hebben gedronken. En slechts 3% van hen zegt dat ze een sigaret per dag roken. En slechts 7% heeft in de afgelopen maand marihuana gerookt. Dit zijn de (bijna) ideale cijfers voor elk land. Maar deze cijfers komen niet uit het niets. Zoals in IJsland moeten zowel de regering als de families en de maatschappij als geheel zich inzetten om deze resultaten te behalen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.