Zeven psychologische kenmerken van mensen met een hoge eigenwaarde

Mensen met een hoge eigenwaarde zijn zelfverzekerder, gelukkiger en succesvoller. Wil je ontdekken wat hen kenmerkt? Ontdek het hier.
Zeven psychologische kenmerken van mensen met een hoge eigenwaarde
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 16 oktober, 2023

Eigenwaarde is misschien wel de belangrijkste pijler in onze psychologische architectuur. Vanaf onze kindertijd tot op hoge leeftijd helpt het positief waarnemen en evalueren van onszelf ons om alle kansen die op ons pad komen te genereren en te benutten.

Door te erkennen dat we in staat zijn om waardevolle bijdragen te leveren, om de omgeving positief te beïnvloeden of om onze belangen te behartigen, zijn we aandachtiger voor wat er in ons ecosysteem gebeurt. Omdat we dus dichter bij de realiteit staan, zijn we ook beter in staat om er ons voordeel mee te doen. Maar wat kenmerkt mensen met een hoge eigenwaarde?

We zouden eigenwaarde kunnen definiëren als de emotionele beoordeling die we van onszelf maken. Dit komt voort uit onze zelfevaluatie en omvat wat we denken en voelen over onszelf en hoe we ons in relatie daarmee gedragen. Daarom hangt het samen met de vraag of we ons waardig voelen en of we liefde en respect verdienen.

Een veilige gehechtheidsrelatie opbouwen

Eigenwaarde is nauw verbonden met gehechtheidsstijl (Engelse link). Daarom begint het vorm te krijgen in de kindertijd, door de relatie die het kind opbouwt met zijn belangrijkste gehechtheidsfiguren.

Als zij adequaat en consequent reageren op de behoeften van het kind en het liefde en respect bieden, groeit het kind op met het gevoel waardevol en genegen te zijn. In feite leren ze in hun eerste levensjaren zowel zichzelf als anderen te vertrouwen en leren ze relaties van onderlinge afhankelijkheid te beheren.

De veilige hechtingsstijl die ze in de kindertijd hebben geleerd, wordt later overgedragen op andere relaties. Bijgevolg zijn deze mensen in staat om emotionele nabijheid te voelen zonder afhankelijk te worden. Ze genieten over het algemeen van gezonde en langdurige relaties.

Moeder met kind in haar armen

Ze genieten van een groter subjectief welzijn

Subjectief welzijn wordt gedefinieerd door gevoelens van geluk, plezier en levenstevredenheid en de afwezigheid van onaangename emotionele toestanden.

Dit soort welzijn, dat we allemaal willen bereiken, is toegankelijker voor mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde. Omdat we de belangrijkste mensen in ons leven zijn, zorgt het onderhouden van een goede relatie met onszelf voor een grotere mate van rust en vreugde.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde voelen zich meer tevreden met wie ze zijn. Daarom waarderen ze hun prestaties, kwaliteiten en mogelijkheden meer. Dit vertaalt zich in een grotere aanwezigheid van positieve emoties.

Ze hebben betere sociale relaties

Om goed met anderen om te gaan, moeten we vertrouwen in onszelf hebben. Het is deze zekerheid die ons in staat stelt om authentiek te zijn, om onszelf oprecht te laten zien zonder angst voor afwijzing en zonder de noodzaak om een masker op te zetten.

Mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde hoeven zich inderdaad niet te verbergen of te verdedigen. Ook voelen ze meestal geen angst bij sociale interacties en slagen ze erin om vanuit evenwichtige en bevredigende posities met anderen om te gaan.

Bovendien geven ze de liefde en het respect dat ze voor zichzelf voelen door aan anderen, in de hoop hetzelfde terug te krijgen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat ze in giftige en schadelijke relaties terechtkomen of blijven.

Ze zijn optimistischer en veerkrachtiger

Mensen die weten dat ze waardevol, waardig en verdienstelijk zijn, zien hun toekomst meer open en helder. Dankzij zelfvertrouwen kunnen ze goede resultaten verwachten omdat ze weten dat ze de capaciteiten hebben om te bereiken wat ze van plan zijn.

Bovendien zullen ze zich eerder richten op wat werkt in hun leven en hoe ze de aspecten die niet werken kunnen verbeteren. Daarom verzanden ze niet in slachtofferschap en zelfmedelijden.

Bovendien zijn mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde beter in staat om met tegenslagen om te gaan (Spaanse link), ervan te leren, zich te herstellen en er sterker uit te komen. Hun niveau van eigenwaarde betekent dat ze voor zichzelf kunnen zorgen en moeilijkheden snel en met een minimum aan leed kunnen verwerken.

Ze zijn assertief

Assertiviteit (Spaanse link) impliceert dat je in staat bent om vanuit een evenwichtige positie met anderen om te gaan. Mensen die assertief zijn, proberen zich niet aan anderen op te dringen en laten zich ook niet onderwerpen. Om dit te bereiken is een goed gevoel van eigenwaarde essentieel.

Assertieve mensen slagen erin om hun verlangens, emoties, meningen en behoeften krachtig maar met respect te uiten. Ze weten grenzen te stellen en nemen geen toevlucht tot onderdanigheid of agressiviteit om hun relaties in stand te houden.


Dit artikel is misschien ook interessant voor je: Vijf eenvoudige manieren om je eigenwaarde te vergroten


Ze leren van hun fouten en zijn in staat om uitdagingen aan te gaan

We zijn geneigd te denken dat despotische en egocentrische mensen die nooit hun fouten toegeven een hoog gevoel van eigenwaarde hebben. Dit is echter niet zo. In feite accepteren mensen die zichzelf echt waarderen zowel hun sterke als hun zwakke punten. Ze hebben geen behoefte om perfect te lijken en zijn in staat om hun fouten te accepteren en kritiek onder ogen te zien.

Omdat ze begrijpen dat falen bij het leven hoort, zijn ze er niet bang voor. Sterker nog, ze leren van hun fouten en staan op met hernieuwde kracht. Door hun goede zelfbeeld kunnen ze uitdagingen aangaan, wetende dat ze hun doel zullen bereiken. Maar als het niet lukt, hebben ze onderweg waardevolle lessen geleerd.

Ze zijn autonoom, verantwoordelijk en makkelijk in de omgang

Tot slot kunnen we het niveau van iemands gevoel van eigenwaarde meten door te kijken hoe ze de leiding nemen over hun eigen leven. Over het algemeen zijn ze autonoom, vastberaden en onafhankelijk. Met andere woorden, ze komen voor zichzelf op en nemen verantwoordelijkheid voor hun situatie en hun daden.

Als zelfwaardering ontbreekt, zien mensen zichzelf als zwak en onbekwaam. Daarom kijken ze vaak naar anderen voor goedkeuring of steun die ze niet van binnenuit kunnen krijgen.

Blije vrouw aan het werk

We kunnen allemaal mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde zijn

Zoals je kunt zien, heeft een goed gevoel van eigenwaarde talloze voordelen op zowel persoonlijk als sociaal niveau. Daarom is het een dimensie waar therapeuten vaak aan werken, direct of indirect, in consulten.

Niet iedereen van ons heeft echter de juiste omstandigheden gehad om een positief beeld van zichzelf te vormen. Sterker nog, helaas zijn er veel mensen die geen leraar hebben gehad, iemand die hen al het goede in zichzelf heeft laten zien. Sterker nog, sommige mensen zijn omringd door mensen die precies het tegenovergestelde hebben gedaan en hen voortdurend hebben ondermijnd.

Als dit de situatie is waarin jij je bevindt, moet je weten dat je aan je gevoel van eigenwaarde kunt werken. Hiervoor moet je analyseren welk beeld je van jezelf hebt, hoe het gevormd is en wat je moet doen om het te veranderen.

Er zijn verschillende richtlijnen en hulpmiddelen die je kunnen helpen om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Toch is professionele hulp altijd de beste manier om dit te bereiken. Daarom, als je voelt dat je het nodig hebt, aarzel dan niet om een begin te maken met dit persoonlijke project. Doe het nu.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castanyer, O. (2010). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée de Brouwer.
  • Bylsma, W. H., Cozzarelli, C., & Sumer, N. (1997). Relation between adult attachment styles and global self-esteem. Basic and applied social psychology19(1), 1-16.
  • Leiva, L., Pineda, M., & Encina, Y. (2013). Autoestima y apoyo social como predictores de la resiliencia en un grupo de adolescentes en vulnerabilidad social. Revista de Psicología22(2), ág-111.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.