Vijf eenvoudige manieren om je eigenwaarde te vergroten

Om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, moet je jezelf met vriendelijkheid behandelen. Je bent tenslotte kostbaar en je verdient het om van die lasten uit het verleden af ​​te komen en van een goede kwaliteit van leven te genieten.
Vijf eenvoudige manieren om je eigenwaarde te vergroten
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 20 september, 2023

Het is altijd een goed idee om je gevoel van eigenwaarde te vergroten. In feite ben je op je reis door het leven verplicht om je zelf te blijven versterken . Bovendien om een sterke, veilige en gerichte identiteit en eigenwaarde op te bouwen waarmee je je veel beter kunt verhouden tot anderen en vooral tot jezelf.

De psychiater Luis Rojas Marcos legt in zijn boek La Autoestima (Eigenwaarde) uit dat deze dimensie bestaat uit de prettige gevoelens van waardering of onaangenaamheid en afwijzing die je elke dag vergezellen.

Het is bijna als een kostuum dat je aantrekt dat het je makkelijker of moeilijker maakt om je comfortabel te bewegen. In feite bemiddelt het bijna elke activiteit en elk proces dat je in je dagelijks leven ontwikkelt.

Je kunt ervoor kiezen om een zwaar duikpak te dragen dat je verzwaart en je geleidelijk doet wegzinken in ongelukkig zijn. Of je kunt lagen, pantsers, angsten en besluiteloosheid verwijderen om een gezonde, veilige en meer competente toekomst vorm te geven. Houd altijd in gedachten dat niets verwoestender kan zijn dan te stoppen met van jezelf te houden en jezelf te respecteren.

Waardeer elk fragment van je wezen en je zult genieten van een betere kwaliteit van leven. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.

“Jijzelf, net zoveel als ieder ander in het hele universum, verdient je liefde en genegenheid.”

Boeddha

Vrouw knuffelt zichzelf

1. Je eigenwaarde verhoren door je successen te herinneren

Het is normaal om een bijna obsessieve neiging te hebben om je alleen te richten op de negatieve aspecten van je leven. Je doet het als je je down voelt. Sterker nog, op deze momenten hecht je meer belang aan je mislukkingen, fouten en teleurstellingen.

Het is echter beter om positief te denken over wat je hebt bereikt. Het is ook gezond om te leren jezelf met respect te behandelen. Dit betekent dat je positieve beoordelingen van jezelf genereert.

Kristin Neff, van de Universiteit van Texas (VS), voerde een onderzoek (Engelse link) uit waarin ze beweerde dat als je in staat bent om jezelf met meer vriendelijkheid en zelfcompassie te behandelen, je je gevoel van eigenwaarde op een gezondere manier kunt vergroten.

Denk aan al je goede eigenschappen en herinner je de successen die je in je leven hebt behaald, hoe klein ze je ook lijken. Als je deze goede gedachten in gedachten houdt, zal dat je helpen jezelf te waarderen en je gevoel van eigenwaarde te verhogen.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en jij bent daar natuurlijk geen uitzondering op. Stop met je zorgen te maken over de eigenschappen die je graag zou willen hebben en die je bewondert in anderen. Concentreer je op die van jezelf en vooral op je menselijk potentieel. Je hebt geweldige deugden en de persoon die je elke dag in de spiegel ziet, kan niet perfecter zijn.

Om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, waardeer je aspecten zoals je gezondheid, je persoonlijkheid, de mensen die van je houden en de mentale vermogens die je bezit en die van jou een intelligent persoon maken. Denk aan de goede mogelijkheden die je werk je biedt en wat je bijdraagt aan anderen.

Er zijn waarschijnlijk velen die jaloers zijn op alles wat je nu hebt en waar je misschien niet genoeg waarde aan hecht.

3. Zoek de wortel van je gebrek aan eigenwaarde

Misschien komt je lage eigenwaarde doordat je een complexe jeugd hebt gehad. Misschien had je het gevoel dat iedereen de andere kinderen prees, terwijl niemand aandacht besteedde aan jouw prestaties. Voelde je je minderwaardig aan anderen door de bijnaam die je op school kreeg? Was je te lang of te kort vergeleken met andere kinderen van jouw leeftijd?

Je moet je negatieve gevoelens tot op de bodem uitzoeken. Iedereen heeft wel een aspect van zijn persoonlijkheid dat hij niet leuk vindt. Dat betekent echter niet dat je je daar alleen maar op moet richten, want dan ga je je alleen maar slechter voelen.

Probeer in plaats daarvan te analyseren hoe deze gedachten te maken hebben met hoe je je nu voelt. Het goed analyseren van je gedachten zal je helpen je gevoel van eigenwaarde te vergroten.

4. Geef jezelf de waarde die je verdient

Blije vrouw

Eigenwaarde heeft te maken met hoe je jezelf ziet. Kijk naar jezelf voor de spiegel en maak een lijst van de kwaliteiten die je ziet. Als je geen positieve eigenschappen in jezelf ziet, is dat een indicatie dat je gevoel van eigenwaarde waarschijnlijk op een dieptepunt is.

Soms helpt het om je gebreken op te schrijven. Door ze dan één voor één door te lezen, kun je erachter komen of het echt fouten zijn en dingen die moeten veranderen. Het is zelfs mogelijk dat je ontdekt dat, in sommige gevallen, wat jij als negatief beschouwt in jezelf, door je omgeving als een deugd wordt gezien.

Onthoud altijd dat jij degene bent met het laatste woord. Inderdaad, alleen jij kunt weten of een aspect van je persoonlijkheid je gelukkig maakt of niet. Vermijd bij het uitvoeren van deze analyse te vervallen in de extremen van rechtvaardiging of meedogenloze kritiek, want beide houdingen zijn even schadelijk. Hoewel het moeilijk is, probeer objectief en eerlijk tegen jezelf te zijn.

5. Blijf niet hangen in het verleden, laat het je momentum geven

Als er iets in je verleden is waardoor je je schaamt, laat het dan los. Iedereen maakt fouten. Als je er al over hebt nagedacht en de betrokken partij heeft je vergeven, blijf dan niet je gevoel van eigenwaarde kwellen door te denken dat je een mislukt persoon bent. Als je erop staat om je vinger op het probleem te leggen, onderschat je jezelf alleen maar.

Het verleden is niets meer dan een achteruitkijkspiegel om af en toe in te kijken, zodat je de weg naar het heden en de toekomst kunt zien. Om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, moet je je richten op wat er echt toe doet: het hier en nu.

Vergeet tot slot niet dat eigenwaarde als een spier is die elke dag getraind moet worden. Als je op een bepaald moment het gevoel hebt dat je het niet kunt trainen en je je bezwaard en ongemakkelijk voelt, moet je niet aarzelen om een gespecialiseerde professional te raadplegen.

Zij kunnen je helpen je gebrek aan eigenwaarde op te sporen en je helpen eraan te werken. In feite is het vaak nodig dat iemand van buitenaf en onpartijdig je vertelt wat je goed en fout doet in je dagelijks leven en hoe je je innerlijke welzijn kunt vergroten. Het is een gezonde oefening.

Tot slot

Onthoud dat je geen machine bent en dat je waarschijnlijk gedurende je leven periodes zult hebben waarin je je meer richt op je zwakke punten en andere periodes waarin je denkt dat je onoverwinnelijk bent. Het is goed dat iemand je weer met beide benen op de grond zet en je laat inzien dat je op die momenten, wanneer je op je kwetsbaarst bent, terug moet keren naar een punt van balans.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rojas Marcos, Luis (2007) La autoestima, vivir mejor. Madrid: Booket
  • Neff, K. D. (2011). Self-compassion, self-esteem, and well-being. Social and Personality Psychology Compass5(1), 1–12. https://doi.org/10.1111/j.1751-9004.2010.00330.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.