vijf deugden van kalme geesten

Een kalme geest ziet de wereld met meer helderheid en perspectief. Het is mogelijk om angstige of irrationele gedachten opzij te zetten om betere beslissingen te nemen. Ontdek hoe je dit doet in dit artikel.
vijf deugden van kalme geesten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Kalme geesten zijn niet alleen gefocust, maar ook gedisciplineerd. Zonder twijfel dwingt de tijd waarin we leven ons altijd om te multitasken en dingen onmiddellijk te doen.

Daarom is het op dit moment zo’n beetje een voorrecht om in staat te zijn om een interne balans te bereiken waar gedachten, emoties en gedragingen in volledige harmonie zijn en gefocust op wat echt belangrijk is.

Shiba Yoshimasa, een 14e-eeuwse Japanse generaal, zei dat de belangrijkste kwaliteit die krijgers of samurais moest hebben, het hebben van kalme geesten was. Dit soort ideeën zijn zeer inspirerend.

Als er iets is dat de meesten van ons echter wel weten, is dat het niet makkelijk is om de geest te trainen, vooral in een discipline waar emotionele regulering, de capaciteit voor reflectie en innerlijke sereniteit zo essentieel zijn.

Vandaag de dag geven veel boeken advies en helpen ze je om je aandacht te trainen. Daarnaast zijn er disciplines, zoals mindfulness, die meditatie beschrijven als een ideale strategie om nerveuze geesten te onderwijzen.

Deze strategieën kunnen voor sommige mensen werken. Niet iedereen is hier echter mee geholpen. Dit is omdat het ongelooflijk moeilijk is voor onze denkpatronen om te veranderen. Het is niet makkelijk om een rem te zetten op een geest die meestal sneller gaat dan het leven zelf.

We weten dus dat het tijd kost om een strategie te vinden die het best past bij ieders bijzonderheden. Het kan echter nuttig zijn bij het bereiken van een meer ontspannen geest die op zijn beurt jullie werkelijkheid zou laten focussen op jullie welzijn.

Kalme geesten zijn gelijk aan heldere geesten

Binnen de boeddhistische filosofie is er een zeer interessant concept genaamd “de apengeest.” Deze term verwijst naar die rusteloze, onbeheersbare en zelfs ergerlijke gemoedstoestand die van tak naar tak gaat in een bos van gedachten. Een geest die verloren is in zijn eigen zorgen, die zich aan het ego houdt en niet in staat is om te zien wat er echt toe doet.

Een strategie om apengeest kalme geesten te laten worden is om ze van het gedachtenbos naar vaste grond te krijgen. Alleen met je voeten op de grond krijg je meer controle en perspectief. Op dat moment bereik je evenwicht en innerlijke veiligheid. Creativiteit, reflectie en persoonlijke controle moeten samenkomen om betere levensbeslissingen te nemen.

Laten we een aantal deugden die kalme geesten definiëren eens analyseren om te begrijpen waarom het belangrijk is om eraan te werken.

Een paardenbloem tegen een blauwe achtergrond

1. Kalme geesten, minder angst

Het hoofd van de psychiatrie aan de Universiteit van Washington, Dr. Peter Roy-Byrne, wees op iets belangrijks. Angststoornissen komen vaker voor dan depressie en zijn net zo invaliderend.

Angst is die ongemakkelijke reisgezel die komt en gaat in het dagelijks leven van een persoon. Het is echter mogelijk om deze vijand op afstand te houden door mindfulness te beoefenen.

Een gevoel van kalmte begint op te komen wanneer je mentale focus zich eindelijk altijd op belangrijke dingen kan concentreren, negatieve emoties opzij kan zetten en opdringerige gedachten stil kan houden.

2. Hou jezelf en wat er om je heen gebeurt gescheiden

“Aapgedachten” of angstige geesten hebben een eigenaardig vermogen. Alles wat er om hen heen gebeurt beïnvloedt hen en beïnvloedt hen op een intense en onvermijdelijke manier. Het maakt niet uit hoe onbeduidend een gebeurtenis is, alles zal worden vergroot, wat leidt tot meer ellende.

Kalme geesten daarentegen hebben een uitzonderlijke deugd. Ze zijn in staat om een zekere afstand te houden, die dient als een beschermende filter. Door te observeren wat hen omringt met meer sereniteit, kunnen ze beter omgaan met onverwachte situaties en in staat zijn om hun impact te beheersen.

3. Interne rust en emotionele controle

Een geconcentreerde en ontspannen geest is niet altijd zo geweest. Dit soort geest moest leren zijn emoties te beheersen. In plaats van de angst te negeren, de angsten te verbergen, of zich te richten op zijn of haar zorgen, weet een kalm persoon hoe deze interne demonen effectief te beheren.

Ze hebben geleerd hun angsten te begrijpen en te begrijpen dat angst deel uitmaakt van het leven. Het belangrijkste is dat ze weten hoe ze het onder controle kunnen houden.

Een glimlachende vrouw

4. Ze blijven kalm en dapper voor een uitdaging

Als ons innerlijke wezen niet uit een stressvolle en angstige situatie kan komen, handelen we niet rationeel, we reageren gewoon. Het is als een blad dat door de wind waait: het heeft geen controle over zijn bewegingen en waar het naartoe gaat. Dit gebeurt niet echt in kalme gedachten.

Kalme geesten zijn vol van reflectie. Ze handelen niet uit instinct. In plaats daarvan kijken ze naar de wereld met perspectief en zijn proactief. Ze worden zelden door stormen meegevoerd omdat ze ze zien aankomen. Dapperheid is een kenmerk van dit soort geest, omdat ze niet aarzelen om elke uitdaging die hun kant op komt tegemoet te gaan.

5. Kalme geesten nemen betere beslissingen

Je nationaliteit, taal of cultuur bepaalt niet wie je bent. Wat je echt definieert als een persoon, zijn de beslissingen die je kiest om te nemen. Een uitzonderlijke manier om meer controle te hebben en te slagen in elk van deze stappen is dus om te leren om te beslissen binnen een kalme geest.

Kalme geesten zijn als nette kamers, ze hebben controle en perspectief. Het is een plek waar intuïtie en ervaring elkaar ontmoeten. Dat is de plek waar elke persoon de beslissingen kan nemen die de loop van zijn leven met meer succes zullen leiden.

Ter afsluiting zullen we iets noemen wat psycholoog Daniel Kahneman ooit zei. Hij zei dat, buiten hoe we ons op een bepaald moment voelen, het noodzakelijk is om altijd rustig te handelen.

Onthoud dat kalmte niet zomaar ontstaat. Het is belangrijk om het te trainen en te koesteren door de controle over je emoties en gedachten te nemen te allen tijde. Breng het vandaag nog in de praktijk!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.