Terugschakelen om te ontsnappen aan stress

Terugschakelen om te ontsnappen aan stress

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel gaan we het hebben over terugschakelen om te ontsnappen aan stress. Ben jij een van die mensen die misschien teveel van zichzelf vragen? Professionele strijdvaardigheid en de achtervolging van professioneel succes zijn van essentieel belang voor sommige mensen.

De problemen die zich altijd voordoen tijdens zo’n race om te slagen, is dat we vergeten om onze emotioneel, spiritueel en psychologisch welzijn te verzorgen. Om ons te helpen dit probleem op te lossen, is een nieuwe beweging ontstaan: terugschakelen.

We kunnen deze nieuwe leefstijl toepassen in elk deel van ons leven, van onze persoonlijke relaties tot onze werkomgeving. Dit zal ons helpen om dagelijkse stress te verminderen alsook positieve lichamelijke en mentale gezondheidsvoordelen te ervaren.

Wat is terugschakelen?

Terugschakelen bestaat uit de twijfel aan de moderne manier van leven waarin materiële verlangens en ambities voorrang krijgen. Deze beweging kent zijn oorsprong in de midden tachtiger jaren in de Verenigde Staten. Het voornaamste doel hiervan is dat we bewuste controle over onze leven terugwinnen.

Daarom gaat het om het maken van keuzes die verenigd kunnen worden met onze prioriteiten. Volgens de beweging van het terugschakelen, is het soms nodig om bepaalde luxes op te geven of beter betalende banen. Dit alles om ons welzijn te bevorderen.

De leefstijl begon met belangrijke leidinggevenden. Ook al verdienden ze veel geld, toch geloofden ze dat hun levens niet van goede kwaliteit waren vanwege de hoeveelheid werk die ze moesten doen.

Hun banen lieten niet toe dat ze tijd met hun families spendeerden of tijd besteedden aan persoonlijke interesses. Tegenwoordig zijn er nog steeds werknemers die het gevoel hebben klem te zitten in hun dagelijkse werkstress. Bovendien verdienen ze vaak ook niet eens exorbitant hoge salarissen.

Vrouw met stress

De richtlijnen van de beweging

In het begin zal het niet makkelijk zijn om je leefstijl aan te passen. Naarmate de tijd vordert, zul je echter beloond worden voor je verandering. Zo zul je zien dat je zult kunnen profiteren van meer tijd, minder zorgen en meer positieve emoties

Daarbij komt dat je meer emotionele stabiliteit zult ervaren. Als je geïnteresseerd bent in terugschakelen, zijn hier een paar dingen die je kunt proberen:

  • Probeer zo min mogelijk dingen te kopen met een creditcard. Hou je uitgaven en je budget bij. Probeer het liefste ook altijd contant te betalen – zo weet je elke keer direct hoeveel je van je bank hebt afgehaald zonder telkens kleine beetjes bij te moeten pinnen. Gebruik ook slechts één bankrekening.
  • Leer wat je kan helpen om geld te besparen. Gebruik bijvoorbeeld alle informatie die beschikbaar is op het internet. Deze (veelal gratis) informatie kan gaan over hoe je zelf kleine dingen in je huis kunt repareren of verbeteren. Daarmee kun je geld besparen op dingen waar iemand anders je al snel veel geld voor zou vragen.
  • Verminder het aantal producten dat je gebruikt. Recycle je plastic en papier of repareer iets in plaats van dat je het weggooit en vervangt.
  • Als je een auto hebt, gebruik deze dan zo min mogelijk. Gebruik in plaats daarvan het openbaar vervoer of ga eens per fiets! Als je andere mensen kent die naar dezelfde of een dichtbijgelegen locatie gaan, overweeg dan eens om te carpoolen.
  • Probeer zo dicht mogelijk bij je werkplek te wonen. Dit zal je veel extra tijd opleveren. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer tijd hebben om thuis zelf te koken of andere dingen te doen die je leuk vindt.
  • Wanneer je iets koopt, twijfel dan niet om prijzen te vergelijken tussen de ene winkel en de ander. Koop ook alleen maar wat je echt nodig hebt. In andere woorden: geef zoveel mogelijk van je oppervlakkige onkosten op.
Man aan het terugschakelen

Terugschakelen om te ontsnappen aan werkstress

Zoals we hierboven al zeiden, kan het helpen om zo dicht mogelijk bij je werkplaats te wonen. Door niet zoveel tijd te hoeven spenderen aan het heen en weer rijden tussen werk en thuis, kunnen we meer tijd besteden aan onze hobby’s. Dit is vooral belangrijk als je in een grote stad woont.

Ook betekent dit dat je niet meer zoveel tijd kwijt bent aan lastige verkeerssituaties. Minder files, minder ongelukken – dus minder frustratie! Bovendien vermijd je grote menigten in de metro of de bus als je per openbaar vervoer reist. Hoe dan ook zul je minder stress ervaren in je leven.

Door alleen al de stress omtrent het heen en weer reizen naar je werk te verminderen, kun je meer van je werk genieten. Dit staat je toe om de werkdag minder vermoeid en met meer energie voor persoonlijke plannen te beginnen.  Wellicht ook interessant voor jou

Stress onder controle houden? Spiritualiteit kan helpen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stress onder controle houden? Spiritualiteit kan helpen

Verschillende studies hebben aangetoond dat spiritualiteit kan helpen om stress onder controle te houden. Ontdek de invloed van spiritualiteit.