Wat zijn de positieve emoties die worden geassocieerd met geluk?

Wat zijn de positieve emoties die worden geassocieerd met geluk?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Decennialang hebben psychologen zich gericht op de negatieve aspecten van de mens, zoals ziekten of aandoeningen. In de afgelopen jaren heeft de zelfbeschreven positieve psychologie echter meer gewerkt aan de positieve eigenschappen en kwaliteiten van mensen. Een voorbeeld hiervan zijn de emoties die worden geassocieerd met geluk.

Voel voor humor, genegenheid, veerkracht, liefde, harmonie of dankbaarheid zijn psychologische en emotionele toestanden die ons helpen onze doelen te bereiken en ons dragers te maken van positieve emoties. Maar hoeveel emoties zijn er en hoe intens moeten we ze voelen om gelukkig te zijn?

Emoties die worden geassocieerd met geluk: het belangrijkste ingrediënt

Sommige auteurs definiëren emoties emoties die worden geassocieerd met geluk als emoties waarin plezier of welzijn het voortouw neemt. Ze stellen ons in staat kracht en persoonlijke deugden te cultiveren. En die leiden altijd tot geluk.

De emoties die geassocieerd worden met geluk

Het categoriseren van emoties die worden geassocieerd met geluk als positief of negatief brengt echter risico’s met zich mee. Zo hoeft verdriet niet altijd zo’n negatieve connotatie te hebben. Je verdrietig voelen over het verlies van een geliefde, is natuurlijk, adaptief, noodzakelijk en toont de volwassenheid van een persoon. Hoewel dit soort emoties niet altijd schadelijk zijn, zijn ze wel onaangenaam. Ze ervaren brengt ons vaak in een ongewenste emotionele stemming.

Hoe kunnen we een “gelukkig mens” definiëren?

Geluk is een staat van geest, een emotionele staat en een mentale staat. Maar hoe kunnen we een gelukkig persoon definiëren? We kunnen kijken naar de emoties die worden geassocieerd met geluk en de mate van plezier of ongenoegen die zij veroorzaken.

In eudaimonische (geluk) termen, zijn de gelukkigste mensen niet degenen die plezierige emoties intenser ervaren. In plaats daarvan zijn het degenen die vaker met gematigde intensiteit positieve emoties ervaren. Gelukkige momenten met hoge intensiteit zijn ongebruikelijk, zelfs voor de gelukkigste mensen. Geluk is dus verbonden met een gevoel van innerlijke voldoening en psychisch welzijn.

Als we de mensen om ons heen vragen of ze echt gelukkig zijn, zullen ze waarschijnlijk specifieke gebeurtenissen noemen waarbij ze een intens positief gevoel hebben ervaren. Bijvoorbeeld de geboorte van een kind of kleinkind, de aankoop van een nieuw huis of het winnen van de loterij zijn gebeurtenissen die meestal worden geassocieerd met momenten van vreugde, tevredenheid en vervulling.

Maar pas op! Dit soort gebeurtenissen komt niet vaak voor. Daarom kan het baseren van je geluk op de hoop voor buitengewone gebeurtenissen leiden tot ongelukkigheid.

We hebben het over mensen die vaak met een gematigde intensiteit positieve emoties ervaren.

Constante verandering maakt ons ongelukkig

Voortdurend zoeken naar wat prettig is leidt tot fouten, zelfs wanneer we de gewenste resultaten bereiken. Mensen die te allen tijde op zoek zijn naar “maximaal geluk of maximaal plezier” hebben de neiging om herhaaldelijk en dwangmatig van partner of baan te veranderen. Ze gaan geen langdurige vriendschappen aan.

Ze leven met het idee dat het niet genoeg is en dat er altijd wel iets beters zal komen. Het is precies deze onophoudelijke zoektocht naar perfectie en die verslaving aan verandering die hen wanhopig en verveeld maakt.

Vrouw starend uit raam

Het zoeken naar perfectie mag echter niet verward worden met het weigeren om geluk te ervaren. Veel mensen accepteren geen geluk omdat ze denken dat het leven altijd evenwicht moet hebben (karma), gebaseerd op een wet van oorzaak en gevolg, waarin het goede altijd het slechte volgt.

Iets dergelijks gebeurt met ervaringen die veel plezier veroorzaken. Het ervaren van extreem enthousiasme kan een nadeel zijn als het wordt vergeleken met andere positieve ervaringen. Dat wil zeggen, iets wat eerst een prettige situatie is, kan een middelmatige situatie worden als het wordt vergeleken met een spectaculaire situatie uit het verleden. Laten we niet vergeten dat we een manier van denken hebben geërfd die genot – vooral intens genot – associeert met zonde.

Vrouwen zijn emotioneler dan mannen

Tussen mannen en vrouwen zijn er ook verschillen in het uiten en voelen van emoties die worden geassocieerd met geluk. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen meer emoties ervaren, maar ook emoties met een hogere frequentie en intensiteit dan mannen. Wat betreft negatieve emoties, hebben ze de neiging om meer angst en verdriet te voelen dan mannen.

Het is interessant om te analyseren hoeveel ruzies in relaties gerelateerd zijn aan klachten over het andere geslacht. Het gaat erom dat mannen hun emoties niet genoeg uiten en dat vrouwen te emotioneel zijn, “ik zal je nooit begrijpen als je me niet vertelt hoe je je voelt of het is niet zo erg, je bent gewoon te gevoelig.”

Als we weten dat mannen hun emoties niet uiten omdat ze ze letterlijk niet zo vaak of zo intens ervaren als vrouwen, kan dat ons helpen om elkaar beter te bergijpen. Het kan bijdragen tot wederzijds begrip en het oplossen van conflicten.

Hoe kun je geluk behouden

Wanneer we een doel bereiken, voelen we tevredenheid. Maar als we niet weten hoe we het moeten aanpakken, kan het alleen maar onmiddellijk en kortstondig zijn. Het kan met een enorme snelheid verdwijnen. Het plezier van een salarisverhoging kan bijvoorbeeld naar de achtergrond worden geduwd als we er lang over doen om een parkeerplaats voor de auto te vinden…

Op zoek naar geluk

Om geluk te bereiken en gestage emoties van gematigde intensiteit te behouden, moet aan elk evenement het nodige belang worden gehecht. Matiging, evenwicht, voorzichtigheid en relativiteit zijn belangrijke aspecten om goed met onze gevoelens om te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.